Mărturii cutremurătoare ale angajaților de la Muzeul din Deva despre felul în care sunt tratați de șefi. „Mai terminați cu Râza ăsta!”

Tragedia care s-a produs la sfârșitul lunii decembrie 2018 cu un coleg de-al lor i-a determinat pe angajații de la Muzeul Civilizației Dacice și Romane (MCDR) din Deva să prezinte public realitatea necosmetizată care domnește în instituție. Mai multe mesaje au fost postate pe o rețea de socializare referitoare la modul în care sunt tratați specialiștii muzeului, iar unele mărturii sunt de-a dreptul cutremurătoare. Prinicipalele probleme care au dus la animozitățile dintre conducere și angajați sunt discriminările salariale și faptul că remunerațiile specialiștilor nu sunt calculate conform legilor în vigoare. 

Un foarte bun arheolog a plecat, umilit de salariul infim 

De mai bine de un an batem la porți, ne înghițim umilința de a merge perpetuu cu jalba în proțap... De mai bine de un an avem sentimentul deznădejdii și ne încolțesc constant in minte întrebări de genul «de ce ne desconsideră lumea?». Suntem specialiști care muncim pentru tot ce avem, ne-am dedicat viața pentru a proteja și valorifica Patrimoniul... Și ce am obținut în schimb? Ignoranță socială, politică și de care o mai fi ea! Nimeni nu a dat o ceapă degerată pe noi...
Din păcate, a trebuit sa plece brutal un foarte bun arheolog, umilit de salariul infim comparativ cu oricine din acest județ, că sa ne vadă și să ne audă cineva... Mă tem însă că impactul morții lui Marius se va diminua treptat pentru comunitate, iar noi vom fi trecuți sub ignoranță, din nou, de data aceasta cu golul în suflet lăsat de el!
Aș vrea ca toți să înțeleagă că, nu noi ne-am ales șefii și că nu merităm sa fim catalogați după chipul și asemănarea lor. Ei sunt copia celor care i-au girat și promovat, nu sunt reflexia noastră.
Iată un gând pentru 2019: NU mai vrem tragedii că sa ne auziți!”, a scris Roxana Stăncesu, conservator la MCDR Deva, pe pagina sa de Facebook.

„Am fost numiți amărâți”

Într-un alt mesaj, Roxana Stăncescu spune un fapt tulburător. Acela că, o dată, din multele dăți în care conducerii muzeului i s-au cerut explicații despre salariul arheologului decedat, singurul angajat al instituției plătit cu salariul minim pe economie, replica unui șef a fost: „Mai terminați cu Râza ăsta!”. 

„Hai să vă spun o altă stare de fapt. Ca să nu se mai spună că totul este lapte și miere și că avem ceva cu cineva și de aceea aducem în atenție situația lui... Eu, până în februarie, sunt interimar la șefia Secției de Relații cu Publicul (post acceptat pentru a nu bloca activitatea), dar postul meu ocupat prin concurs este de Conservator I A (asta înseamnă că sunt la gradul maxim deci nu mai sunt posibilități de avansare). Salariul meu brut este de 3.045 de lei, la care se adaugă un spor de condiții periculoase, în cuantum de 15 procente din brut. În mână plec acasă cu 2.000 de lei. Atât! Două rate, un overdraft,... chirie... Ratele pentru credite luate să trăiesc, nu să îmi iau ceva anume... În timp ce la alte muzee județene există salarii, pe post similar, de 4.000 – 4.800 brut (tot mic, dar foarte diferit de ceea ce avem noi, bazându-se pe același cadru legislativ). Iar situația asta de căcat o trăiesc majoritatea colegilor mei... Nu am tăcut până acum, am semnalat constant, peste tot, dar peste tot au fost doar mici zvâcniri de praf în ochi... Și eu și colegii mei gestionăm, prelucrăm, îngrijim Patrimoniul țării, care este parte a strategiei naționale. La un moment dat, în discuții oficiale am fost numiți «amărâți»... Poate suntem pentru o funcționară care merge acasă cu peste 6.000 de lei... Și să nu îți vină să îți iei câmpii???
Un alt aspect, de jumătate de an, cel puțin, încercăm să încheiem un contract colectiv de muncă... negocierile pentru acesta sunt amânate de d-na director (nu managerul, director) pe diferite motive... Ba de boală (a ei), ba de refuzul de a pune la dispoziția comisiei de negociere toate actele necesare... De pildă am cerut acum vreo două luni o situație cu evoluția salarială din 2008 până azi, pentru a înțelege de ce suntem in buda salarială în care suntem... Nu am primit... Oare de ce dacă totul este perfect legal?
P.S. Când, o dată, din multele dăți, am pus problema lui Marius, am primit un răspuns senzațional: «Mai terminați cu Râza ăsta!». Cam asta e, pe foarte scurt. La primele repercusiuni ne reauzim”, a relatat Roxana Stăncescu. 

Anul trecut, la finele lunii decembrie, mai mulți angajați ai MCDR au organizat un protest în fața Consiliului Județean Hunedoara, în subordinea căruia se află muzeul, acuzând că unii dintre ei nu sunt remunerați în conformitate cu legile în vigoare. Acțiunea acestora a venit pe fondul sinuciderii colegului lor Marius Râza, care muncea ca arheolog la filiala MCDR din Orăștie, fiind unul dintre angajații tratați discriminatoriu din punct de vedere al salarizării. 

Adauga comentariu