Litigiul prin care Berbeceanu vrea să-i transforme pensia fostului șef al SRI Alba în burse pentru studenți continuă la Tribunalul Alba. În prima instanță comisarul șef a ieșit victorios

Procesul dintre fostul șef al Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate (BCCO) Alba Iulia, comisarul șef Traian Berbeceanu și fostul șef al SRI Alba, Ioan Tarnu (foto jos), a ajuns la Tribunalul Alba. Asta după ce, în prima instanță, la Judecătoria Alba Iulia, Berbeceanu a înregistrat o victorie categorică în fața fostului șef al SRI Alba. Hotărârea judecătoriei nu a fost definitivă, fiind atacată cu apel de Berbeceanu și de Tarnu. 
Astăzi, la Tribunalul Alba, părțile au avut o primă înfățișare la proces. Următorul termen de judecată a fost stabilit pentru data de 12 martie, când vor fi audiați doi martori, câte unul din partea fiecărui apelant.

Traian Berbeceanu l-a dat în judecată pe Ioan Tarnu, cerându-i despăgubiri financiare de 150.000 de euro, pentru afirmațiile mincinoase pe care le-a făcut la adresa sa, pe un post național de TV. În luna mai 2018, Judecătoria Alba Iulia a dat sentința prin care a admis cererea lui Traian Berbeceanu și l-a obligat pe Tarnu să-i plătească comisarului suma de 20.000 de lei, cu titlul de despăgubiri.

Procesul a plecat de la un interviu dat de Tarnu, în septembrie 2017, pe postul Antena 3, în care a făcut anumite afirmaţii la adresa lui Berbeceanu, afirmații pe care acesta din urmă le-a catalogat ca fiind „mincinoase, calomnioase şi defăimătoare”. Mai mult de atât, comisarul şef i-a cerut fostului şef al SRI Alba să le dezmintă, lucru care nu s-a întâmplat. Traian Berbeceanu şi-a exprimat atunci nemulţumirea că respectivele afirmaţii au fost preluate de mai multe publicaţii centrale şi locale, fără ca vreun jurnalist să îi solicite vreun punct de vedere.

„Îi solicit public să retracteze, prin intermediul aceloraşi posturi TV şi publicaţii, în termen de cinci zile, afirmaţiile mincinoase făcute la adresa mea, în caz contrar urmând să îl acţionez în judecată, să solicit daune morale şi plata acestora prin poprirea pensiei militare de care beneficiază. Banii astfel obţinuţi promit să îi folosesc pentru plata unor burse de studii pentru trei studenţi la jurnalism (categoric vor ajunge), studenţi care se vor angaja ca, după absolvire, să respecte deontologia profesiei de ziarist“, scria, în 6 septembrie 2017, pe contul său de Facebook, Traian Berbeceanu. O săptămână mai târziu, acesta i-a trimis şi o notificare fostului şef al SRI Alba, în care îi transmitea acestuia că a lansat în spaţiul public „aspecte neadevărate“ cu privire la persoana sa şi „afirmaţii mincinoase“ de natură să îi afecteze „în mod grav reputaţia şi dreptul la imagine“. Tarnu nu a dezminţit cele afirmate în interviu, prin urmare Berbeceanu l-a dat în judecată. 

Sursa foto principală: adevarul.ro

Adauga comentariu