Judecătoare de la Tribunalul Hunedoara sancționată disciplinar de Consiliul Superior al Magistraturii. Timp de trei luni, magistratul va avea indemnizația diminuată cu 10%

Un judecător de la Tribunalul Hunedoara a fost sancționat disciplinar de către Secția pentru Judecători în materie disciplinară a CSM, după ce s-a dovedit că magistratul a săvârșit două abateri. Luminița Mărioara Axinte este judecător la Secția II-a Civilă, de Contencios Administrativ și Fiscal, iar acțiunea împotriva sa a fost deschisă de Inspecția Judiciară. 

Inițial, Consiliul Superior al Magistraturii, Secția pentru Judecători în materiei disciplinară ar fi trebuit să judece această cauză în data de 30 ianuarie, dar a decis preschimbarea termenului, pentru că în dosar trebuiau să fie audiați și alți magistrați și colegi ai judecătoarei cercetate. Astfel, termenul de judecată a fost stabilit pentru data de 6 martie 2019, iar astăzi, după deliberări, a fost luată o decizie în ceea ce o privește pe Luminița Mărioara Axinte.

În această cauză, conform informațiilor publicate pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii, judecătoarea a fost cercetată pentru trei abateri disciplinare: „Art. 99 lit. c), m) ultima ipoteză şi t) prima ipoteză prin raportare la art. 99^1 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare”. 

Potrivit Legii nr. 303/2004, privind statutul judecătorilor și procurorilor, abaterile disciplinare pentru care a fost cercetat magistratul hunedorean sunt: 

Articolul 99

c) atitudinile nedemne în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu față de colegi, celălalt personal al instanței sau al parchetului în care funcționează, inspectori judiciari, avocați, experți, martori, justițiabili ori reprezentanții altor instituții;
m) nerespectarea în mod nejustificat a dispozițiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse în conformitate cu legea de conducătorul instanței sau al parchetului ori a altor obligații cu caracter administrativ prevăzute de lege sau regulamente;
t) exercitarea funcției cu rea-credință sau gravă neglijență, dacă fapta nu întrunește elementele constitutive ale unei infracțiuni. Sancțiunea disciplinară nu înlătură răspunderea penală.

Articolul 99^1
(1) Există rea-credință atunci când judecătorul sau procurorul încalcă cu știință normele de drept material ori procesual, urmărind sau acceptând vătămarea unei persoane.

Indemnizație mai mică, timp de trei luni

Pentru două dintre cele trei acuzații care i se aduceau de către Inspecția Judiciară, CSM a găsit-o vinovată pe judecătoarea Axinte Luminița Mărioara.

„Admite în parte acțiunea disciplinară formulată de Inspecția Judiciară împotriva doamnei Axinte Luminița Mărioara -judecător în cadrul Tribunalului Hunedoara. În baza art.100, lit. b) din Legea nr. 303/2004, privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată cu modificările și completările ulterioare, aplică doamnei Axinte Luminița Mărioara - judecător în cadrul Tribunalului Hunedoara, sancțiunea disciplinară constând în diminuarea indemnizației de încadrare lunare brute cu 10%, pe o perioadă de 3 luni, pentru săvârșirea abaterilor disciplinare prevăzute de art. 99, lit. c) și t) prima ipoteză, raportat la art. 99^1 din Legea nr.303/2004, privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Respinge acțiunea disciplinară formulată de Inspecția Judiciară împotriva doamnei Axinte Luminița Mărioara pentru săvârșirea abaterii disciplinare prevăzute de art.99, lit.m) ultima ipoteză din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată cu modificările și completările ulterioare, ca neîntemeiată”, se arată în decizia Secției pentru judecători în materie disciplinară.

 

Adauga comentariu