Jocurile Naționale „Special Olympics” - 2019. Cel mai important eveniment sportiv dedicat persoanelor cu dizabilități intelectuale se desfășoară la Deva și Hunedoara

Timp de trei zile, în municipiile Deva și Hunedoara, peste 300 de sportivi de la asociații și școli speciale din țară se vor întrece la înot, atletism, baschet și fotbal, în cadrul Jocurilor Naționale „Special Olympics - 2019”. Evenimentul sportiv, organizat în mod neîntrerupt în ultimii 16 ani, a debutat astăzi, 20 septembrie, cu competițiile preliminare, iar pe 21 septembrie cu Ceremonia de Deschidere care va avea loc la Sala Sporturilor din Deva.

Flacăra Speranței, echivalentul Flăcării Olimpice, va fi purtată de sportivii Special Olympics, de personalități sportive locale, reprezentanṭi ai Districtului Lions 124 România și ai forțelor de ordine. Traseul Flăcării Speranței va porni din fața Primăriei Deva și se va încheia la Sala Sporturilor unde va avea loc și Ceremonia de Deschidere a evenimentului. 
Jocurile Naționale Special Olympics 2019 vor însemna trei zile intense de evaluări medicale și competiții la patru discipline sportive: atletism, înot, baschet (abilități individuale) și fotbal (abilități individuale). Evaluările medicale ale sportivilor vor avea loc la Colegiul Național „Decebal” din Deva (20 și 21 septembrie), cu sprijinul medicilor specialiști, al asistentelor medicale și al voluntarilor. Sportivilor le vor fi oferite gratuit consultații și tratamente stomatologice, precum și evaluări oftalmologice, ORL, evaluări de flexibilitate și ale stării generale de sănătate, dar și consiliere pentru un stil de viață sănătos.

Competiţiile preliminare și finale la baschet și fotbal se vor desfășura la Colegiul Național „Decebal”, iar cele de atletism la Liceul Sportiv „Cetate” din Deva. Concursurile de înot vor fi găzduite de Complexul Sportiv „Michael Kleinˮ din Hunedoara. Evenimentul se deruleazӑ cu sprijinul voluntarilor Lions şi Leo din Deva, Timişoara, Arad, Petroşani, Cluj – Napoca şi al celor peste 100 de voluntari de la unitӑṭile de ȋnvӑṭӑmânt preuniversitar și facultăți cu profil sportiv din Deva, Hunedoara și București. 

Mai mult de 200 de milioane de oameni din întreaga lume au o dizabilitate intelectuală, constituind astfel cel mai mare grup cu dizabilități la nivel mondial. Dizabilitatea intelectuală trece dincolo de rase și etnii, nivel de educație, statut social sau economic, putând apărea în orice familie. 

Special Olympics este o mișcare globală care valorifică potențialul uman prin puterea transformatoare a sportului. Special Olympics ajută persoanele cu dizabilități intelectuale să fie acceptate și implicate ca membri activi ai comunităților din care fac parte, pentru a crea o societate respectată și incluzivă pentru noi toți. Folosind sportul drept catalizator, împreună cu programele colaterale de sănătate și educație, Special Olympics luptă împotriva pasivității,a nedreptății și a intoleranței. În România, din 2003, Special Olympics a ajutat, până în prezent, peste 27.000 de copii, tineri și adulți cu dizabilități intelectuale să fie cetățeni activi ai comunității.

Evenimentul este organizat cu sprijinul partenerilor: Primăria Municipiului Deva, Districtul Lions 124 România, Clubul Lions Deva Sarmizegetusa, Clubul Leo Deva Sarmizegetusa, Prefectura Județului Hunedoara, Consiliul Județean Hunedoara, Inspectoratul Şcolar Județean Hunedoara, Primăria Municipiului Hunedoara, Direcția Județeană de Tineret şi Sport Hunedoara, Direcția Generală de Asistență Socială şi Protecția Copilului Hunedoara, Colegiul Național „Decebalˮ Deva, Liceul Sportiv „Cetateˮ Deva, Palatul Copiilor Deva, Liceul Tehnologic Energetic „Dragomir Hurmuzescuˮ Deva, Colegiul Economic „Emanuil Gojduˮ, Clubul Școlar Sportiv Hunedoara, Liceul Tehnologic „Matei Corvinˮ Hunedoara, Şcoala Postliceală Sanitară „Carol Davilaˮ Călan, OpticLine – Dr. Angelescu, Deva, Crucea Roşie – Filiala Județului Hunedoara, Complexul Sportiv „Michael Kleinˮ Hunedoara, Sala Sporturilor Deva, Asociația Langdon Down Deva, Asociația „Salvitalˮ Deva, Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport din București, partener tehnic sportiv, Fundația Motivation România și Asociația Națională de Stomatologie Pediatrică.
De asemenea, evenimentul se bucură de sprijinul unor sponsori precum: Aqua Carpatica, Golisano, Districtul Lions 124 România, Clubul Lions Deva Sarmizegetusa, Banca Transilvania, Miraflex, Otomed, Colgate, Safillo, Essilor, Motivation SRL, Asociația Club Sportiv Special Olympics, Grupul de firme AVIS 3000 Deva, Metro România. 

Adauga comentariu