ITM Hunedoara: Amenzi de 140.000 de lei pentru trei firme care aveau muncitori „la negru”

Trei firme din județ au fost aspru sancționate de inspectorii în muncă, pentru că foloseau angajați „la negru”. Neregulile au fost descoperite în cadrul unor acțiuni de control, desfășurate timp de o săptămână. Totodată, reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă Hunedoara au verificat dacă angajatorii respectă măsurile impuse de autoritățile în sănătate pentru prevenirea răspândirii infecțiilor cu noul coronavirus, precum și alte aspecte privind respectarea legislației în muncă. 

„Trei angajatori au fost sancţionaţi pentru că foloseau în total șapte persoane fără a le fi întocmit forme legale de angajare cuantumul total al sancţiunilor pentru cele trei firme ajungând la suma de 140.000 lei. În perioada menţionată au fost înregistrate 10 sesizări vizând în principal probleme de salarizare sau de întocmire a contractului individual de muncă, iar alte 16 sesizări au primit răspuns în urma verificării aspectelor semnalate.

Numărul sancţiunilor contravenţionale aplicate a fost de 27 astfel: 15 în domeniul SSM şi 12 în domeniul relaţiilor de muncă. Din totalul acestora, 21 au fost avertismente (13 pentru încălcarea prevederilor legislaţiei de securitate şi sănătate în muncă şi 8 privind încălcarea legislaţiei specifice din domeniul relaţiilor de muncă). Au fost aplicate şase amenzi în sumă totală de 151.000 lei (141.500 în domeniul relaţiilor de muncă şi 9.500 în sfera securităţii şi sănătăţii în muncă).

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă (SSM) o firmă ce avea puncte de lucru pe raza Municipiului Orăştie fost sancţionată pentru nerespectarea normelor specifice de securitate, locurile de muncă organizate nu erau sigure pentru lucrul la înălțime şi nu aveau montate corespunzător schele sigure în exploatare.

Au fost descoperite un număr de 73 deficienţe, 58 în domeniul relaţiilor de muncă şi 15 în domeniul SSM, pentru care s-au lăsat măsuri şi termene de realizare”, a informat ITM Hunedoara

În total, ITM Hunedoara a realizat 109 de acţiuni de control.

Sursa foto: radioresita.ro

Adauga comentariu