ÎNVIEREA, DUBLA DOI

Mie îmi place de băiatul ăla Teodosie, șeful Arhiepiscopiei Tomisului, că e un popă rebel. N-are el treabă cu lumea reală, o arde pe tămâie în sfere mult mai înalte, n-are treabă nici cu statul român, nici măcar cu Biserica Ortodoxă Română.

În 2018, Înaltpreasfințitul a fost cercetat pentru fraudă cu fonduri europene. Anchetatorii au susținut că în perioada 2010-2016, în calitate de Arhiepiscop la Arhiepiscopia Tomisului, a dus la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură acte false pentru a primi fonduri europene în valoare de peste 1 milion de lei. A fost achitat definitiv în februarie, anul acesta.

Oricum, se pare că domnului părinte îi cam place viața. În martie, pe stare de urgență, când erau interzise adunările cu mai mult de 50 de persoane, Teodosie a ținut o slujbă cu sute de oameni în fața catedralei din Constanța și a împărtășit cu aceeași linguriță.

În aprilie, a cerut ca bisericile să fie deschise de Paște, cu toate că Patriarhia Română anunțase că se supune restricțiilor impuse de autorități și va ține închise bisericile în noaptea de Înviere. Dar lui Teodosie, mai rebel din fire, nu i-a convenit ce au decis șefii lui, așa că s-a revoltat.

Iar acum a venit cu decisiva: vrea să mai tragă o dublă la Înviere. Citez din comunicatul Arhiepiscopiei Tomisului: „Permanența Arhiepiscopiei Tomisului a decis: în noaptea de 26 spre 27 mai, la miezul nopții, în bisericile și mănăstirile din Arhiepiscopia Tomisului se va oficia slujba începutului pascal și Sfânta Liturghie, clerul chemând credincioșii să primească Lumina Învierii, ca în noaptea de Paști.”

Îmi place cum e formulat: Arhiepiscopia Tomisului A DECIS că Iisus mai învie o dată anul acesta. El, Teodosie, de la sine putere, A DECIS să mai tragă o dublă la Înviere, că prima a fost fără public. De parcă la Învierea de acum 2000 de ani au fost mii de oameni.

Exact ăsta a fost motivul pe care l-a invocat: la Paștele din aprilie, din cauza stării de urgență, oamenii nu au putut participa la slujba religioasă, așa că s-a gândit să o repete. Și susține că acest lucru este posibil, deoarece pe 27 mai este încheierea praznicului Învierii Domnului, când slujba prevede același început ca în noaptea învierii.

Deci, dacă vrea Teodosie, se poate repeta Învierea, că prima dată nu a ieșit cum și-a dorit. Iisus mai poate muri o dată, după o lună, și să mai iasă o dată din mormânt, de data asta cu public. Că dacă nu e public, nu mai e Înviere. Cu toate că, din câte știu, evenimentul ăsta presupune mai mult decât prezența la biserică într-o noapte. Nu și pentru Înaltpreasfințitul, care vrea să se asigure că regulile pământești sunt respectate la sânge, așa că e dispus să-l mai răstignească o dată pe Hristos.

Cum credeți că au reacționat șefii lui Teodosie, de la Patriarhia Română? Păi, s-au cam dezis de intenția lui de a repeta Învierea. Citez dintr-un comunicat al Bisericii Ortodoxe Române: Decizia Permanenței Arhiepiscopiei Tomisului este una luată în virtutea principiului autonomiei eparhiale și asumată integral, dar exclusiv, de ierarh și de acest for bisericesc local. Nutrim speranța că hotărârile comunicate de Arhiepiscopia Tomisului vor putea fi împlinite cu respectarea reglementărilor legale în vigoare. În același timp, reamintim că slujba Învierii Domnului din acest an a fost oficiată în toate bisericile din Patriarhia Română și că, în ciuda contextului extrem de aspru creat de pandemie, Lumina Sfântă a ajuns la foarte mulți dintre credincioșii ortodocși.

Așadar, revopsiți ouăle, reluați mielul, refaceți drobul: anul acesta, Iisus mai învie o dată!

Adauga comentariu