Intervenție în premieră, la Spitalul Județean. Endometrioză profundă, stadiu IV, operată LAPAROSCOPIC la Deva

O echipă multidisciplinară, formată din dr. Nicolae Fluieraș – medic primar Chirurgie Generală, și dr. Răzvan Betea – medic specialist Obstetrică-Ginecologie, a efectuat, în premieră la Deva, o intervenție chirurgicală complexă, unei tinere de 30 de ani.

Femeia suferea de infertilitate, tulburări de ciclu menstrual, dureri pelviene, tulburări de tranzit, dismenoree și disparaunie.

„În urma investigațiilor multiple complexe, laparoscopie, RMN cu protocol de endometrioză, ecografie, pacienta prezenta multiple implante endometriozice la nivelul ovarelor, ligamentelor utero-sacrate, fundului de sac Douglas și, în principal, stenoza intestinului gros, în proporție de peste 50%”, a declarat dr. Răzvan Betea, medic specialist Obstetrică-Ginecologie, la Spitalul Județean din Deva.

Tânăra a fost diagnosticată cu endometrioză profundă, stadiul IV, iar echipa de medici deveni a decis să intervină laparoscopic. O operație mai dificilă pentru specialiști, dar care oferă o recuperare mai rapidă pentru bolnavi. Astfel, femeia a fost prima pacientă din județul Hunedoara, operată laparoscopic de endometrioză profundă. Asemenea intervenții chirurgicale se efectuau, până acum, numai în centre medicale private sau în endoinstitute.

„Intervenția a fost una amplă, laborioasă, care a presupus din punctul de vedere al ginecologului rezecția tuturor implantelor endometriozice de la nivelul ovarelor, trompelor uterine, peritoneului, ligamentelor utero-sacrate. De asemenea, în momentul afectării anselor intestinale, este nevoie de o recunoaștere și restabilire a anatomiei pelvisului, reperarea zonelor endometriozice de la nivelul intestinelor, excizia porțiunii afectate și restabilirea continuității tubului digestiv, cu ajutorul unor dispozitive mecanice. Toate acestea s-au desfășurat minim invaziv, laparoscopic, ceea ce a conferit o dificultate sporită intervenției, dar totodată o recuperare mult mai rapidă pacientei”, a declarat dr. Nicolae Fluieraș, medic primar în Chirurgie Generală.

După șase zile de la intervenția laparoscopică, pacienta a fost externată din Spitalul Județean de Urgență din Deva.

„Dorința noastră este de a crea o echipă multidisciplinară chirurg-ginecolog foarte bine antrenată și de a spori numărul acestor intervenții, ținând cont de numărul mare al pacientelor afectate de această boală”, a declarat dr. Răzvan Betea, medic specialist Obstetrică-Ginecologie.

Ce este endometrioza, cauze, factori de risc și tratament

Este o boală care afectează cu preponderență femeile tinere și cauzează infertilitate. Potrivit medicului ginecolog Răzvan Betea, endometrioza presupune dezvoltarea țesutului endometriozic – cel care, în mod normal, se dezvoltă în interiorul uterului – în afara cavității uterine, afectând ovarele, peritoneul, trompele uterinere, intestinele și, mai rar, plămânii și creierul. Dezvoltarea țesutului endometrial în afara cavității uterine presupune inflamarea țesutului, sângerarea și formarea de cicatrici și aderențe, în zona în care se dezvoltă. Provoacă, în principal, durere severă la menstruație, durere la contactul sexual, menstre abundente, durere la defecație.

Cauzele exacte care duc la endometrioză nu se cunosc, însă există câteva teorii posibile. Una dintre teorii se referă la menstruația retrogradă care presupune refluarea prin trompele uterine a sângelui menstrual și implantarea acestuia la nivelul peritoneului.O altă teorie este așa-numita „teorie a inducției”, care constă în transformarea celulelor peritoneale în celule endometriale. Implantarea chirurgicală poate fi o altă cauză a endometriozei, atunci când, după diverse intervenții chirurgicale, celule endometriale se pot atașa de incizia efectuată. De asemenea, specialiștii spun că transportul celulelor endometriale prin vasele de sânge sau limfatice poate fi o altă cauză a endometriozei.

Principalii factori de risc sunt: menarha devreme, nivel hormonal crescut, Indice de Masa Corporală scăzut și existența unor rude care au suferit de endometrioză.

Diagnosticul de endometrioză se pune în urma unei ecografii transvaginale, a unui RMN cu protocol de endometrioză, dar și Hidro-colono-CT. Tratarea durerilor cauzate de această boală poate fi făcută cu tratament medicamentos, dar în cazul în care este diagnosticată endometrioza profundă, este necesar tratamentul chirurgical.

Adauga comentariu