Intervenție chirurgicală unicat, la Spitalul Municipal Hunedoara. Pacientă operată laparoscopic, pentru extragerea unei formațiuni chistice de 10 centimetri

Performanță medicală notabilă la Spitalul Municipal „Al. Simionescu” Hunedoara. O echipă condusă de medicul Mihai Cosmin Căpățînă a reușit să efectueze o operație unicat în istoria spitalului, cu ajutorul laparoscopului. Este vorba despre extragerea unui chist ovarian voluminos, printr-o incizie de un centimetru. Intervenția chirurgicală a fost de o acuratețe și o precizie maximă, astfel încât chistul a fost înlăturat în întregime, fără a fi secționat sau lezat. Pacienta a fost externată a doua zi după operație.

„Chirurgia laparoscopică, numită în limbaj uzual operație cu laser sau operație fără tăieturi și cusături, este o metodă minimum invazivă prin care instrumentele chirurgicale sunt introduse în abdomen prin câteva incizii cu dimensiuni de aproximativ un centimetru, iar intervenția este vizualizată pe un monitor care redă imaginile surprinse de laparoscop. Pacienta în vârstă de 62 de ani, aflată în postmenopauză, s-a internat pe secția noastră cu un chist ovarian de aproximativ 10 centimetri. Aplicând principiul PRIMUM NON NOCERE (trad. Lat.: în primul rând nu face rău), a fost investigată riguros atât imagistic cât și prin dozarea markerilor tumorali. Rezultatele investigațiilor pledând pentru o formațiune benignă, am luat decizia să intervenim pe cale laparoscopică. Astfel, am reușit extragerea formațiunii fără a vărsa vreo picătură din conținutul chistului în abdomenul pacientei. Pacienta a fost externată a doua zi după operație”, a declarat medicul Mihai Cosmin Căpățînă.

Operația realizată la spitalul hunedorean a avut un grad de dificultate mediu spre dificil. Starea de sănătate a pacientei, în vârstă de 62 de ani, aflată în postmenopauză și cu obezitate de gradul I, a dus la o creștere a dificultății intervenției.

Medicul ginecolog-obstetrician Mihai Cosmin Căpățînă este specializat în chirurgie laparoscopică, iar gama de intervenții pe care le poate realiza la Spitalul Municipal Hunedoara este una vastă.

Secția de Obstetrică și Ginecologie a fost dotată cu laparoscop de ultimă generație. În cele câteva luni de când aparatura a devenit funcțională, toate pacientele unității medicale, eligibile pentru intervenții laparoscopice, au beneficiat de aceste servicii.

 

 

Adauga comentariu