Înfrângere în instanță pentru arheologul Aurora Pețan, în procesul cu Bogdan Hăulica, purtătorul de cuvânt al CJ Hunedoara

Arheologul Aurora Pețan a pierdut procesul pe care l-a intentat împotriva Consiliului Județean (CJ) Hunedoara și purtătorului de cuvânt al instituției, Bogdan Hăulică, pentru că nu a fost lăsată să participe la ședința Comisiei parlamentare în relația cu UNESCO, din aprilie 2019. Judecătoria Deva i-a respins cererea având ca obiect „acțiune în răspundere delictuală”. Hotărârea instanței nu este definitivă, putând fi atacată cu apel. 

„Respinge cererea formulată de reclamanta PEŢAN ANTOANETA AURORA, în contradictoriu cu pârâţii CONSILIUL JUDEŢEAN HUNEDOARA, şi HĂULICĂ BOGDAN – MARIUS, având ca obiect răspundere civilă delictuală. Fără cheltuieli de judecată. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare”, se arată în minuta instanței. 

În cererea de chemare în judecată, președintele Fundației Dacica, Aurora Pețan, a precizat că, prin îngrădirea accesului la ședința comisiei menționate i-au fost încălcate unele drepturi și libertăți cetățenești. În consecință, reclamanta a solicitat ca pârâții Bogdan Hăulică și CJ Hunedoara să fie obligați, în solidar, la plata de daune morale în valoare de 50.000 de lei. Totodată, CJ Hunedoara să fie obligat să publice pe site-ul instituției un comunicat de presă prin care să-i fie prezentate scuze publice pentru prejudiciul moral care i-a fost adus. 

Aurora Pețan a cerut ca instanța să rețină „vinovăţia pârâtului Hăulică Bogdan, pentru fapta proprie ilicită, săvârşită prin acţiune contrară cu obligaţiile sale de serviciu, din culpă gravă comisivă/prin îndeplinirea cu rea-credinţă a atribuţiilor de serviciu ce-i reveneau, după bunul său plac sau, şi mai grav, poate chiar la comandă, fapta ilicită săvârşită de acesta constând în interzicerea accesului meu liber în sala de şedinţe a CJ Hunedoara, prin obstrucţionarea/blocarea participării mele la lucrările şedinţei publice a Comisiei permanente comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO, din data de 18.04.2019, de Ziua Internațională a Monumentelor și Siturilor, având ca subiect «Cetățile dacice din Munții Orăștiei, 20 de ani de la recunoașterea UNESCO».

Ședința Comisiei Parlamentare a avut ca temă situația deplorabilă în care se află cetățile dacice din Munții Orăștiei, monumentele fiind parte a Patrimoniului Mondial UNESCO. Arheologul Aurora Pețan nu a putut participa la acea ședință, deoarece nu se afla pe lista de invitați. La momentul la care a fost dată afară de la acea întrunire Aurora Pețan a transmis următorul mesaj: 

„Mă scuzaţi că mă amuz, dar chiar e de râs. Tocmai m-au dat afară de la Consiliul Judeţean, am vrut să particip şi eu la şedinţa de Ziua monumentelor, dedicată Cetăţilor dacice. Aşa, în calitate de preşedinte al Fundaţiei Dacica, cea care a sesizat UNESCO cu privire la situaţia cetăţilor, cea care a pus în mişcare această comisie parlamentară. Sau în calitate de specialist. Cică n-am fost invitată. Sigur că n-am fost invitată, niciodată nu sunt invitată. Au venit ţintit la mine şi m-au scos afară. Vă felicit, aţi făcut treabă bună, ca de obicei.” Aceasta i-a mai acuzat pe reprezentanţii CJ Hunedoara de ipocrizie.

După pronunțarea sentinței în acest proces, purtătorul de cuvânt al CJ Hunedoara, Bogdan Hăulică, susține că a avut tot timpul încredere în justiție și că va avea în continuare: „Am avut de la început încredere în justiție și am în continuare. Aș putea spune multe despre acțiunea reclamantei, dar cred că soluția pronunțată de instanță spune tot și nu mai e nimic de adăugat.”

Adauga comentariu