INCREDIBIL! Termocentrala Mintia va fi oprită la zero, începând de vineri! Iștoc: „Problema este lipsa cărbunelui. Stocul este zero absolut”

Termocentrala Mintia trece, din nou, printr-o gravă criză. Timp de două săptămâni, centrala va fi oprită la zero. Oficial, obiectivul strategic energetic al României va fi oprit pentru niște lucrări la rețeaua de termoficare a Devei. Sindicaliștii spun însă altceva. Lucrările la calea ferată în zona Simeria vor duce la imposibilitatea efectuării transportului de cărbune din Valea Jiului, iar pentru că stocurile actuale sunt zero centrala trebuie oprită.

Contactat de „Ziar de Hunedoara” pentru a confirma un zvon pe care îl auzisem inițial, directorul Termocentralei Mintia, Ioan Conț, a furnizat următoarea informație: 

„Da, astăzi voiam să vă dăm comunicatul. Va fi o oprire programată, din data de 23 august, de aproximativ 10 zile, pentru efectuarea de lucrări de întreținere. Nu a mai fost o oprire programată de aproximativ 10 ani, puteți să verificați”, a spus Conț.

O altă variantă are liderul Sindicatului Solidaritatea, care spune că motivul opririi este altul. Mult mai grav. Termocentrala nu mai are deloc stoc de cărbune!

În perioada 23 august-3 septembrie, termocentrala va fi oprită. Motivul este legat de blocarea traficului feroviar în zona Simeria, deci nu se poate aduce cărbune. Lipsă stoc cărbune în traducere libera. Stoc zero absolut. Legea 82/1992 obliga statul sa asigure stocuri de rezerva exact pentru situații ca cea apărută la calea ferata. Dacă eram în plina iarna, cum asiguram căldură pentru populatie?”, a declarat Cristina Iștoc, președintele Sindicatului „Solidaritatea” din Termocentrala Mintia.

Directorul Termocentralei Mintia, Ioan Conț, contactat încă o dată, susține că problema nu e lipsa cărbunelui, ci lucrările la rețeaua de termoficare.

„Păi aia e pe traseul respectiv, dar sunt trasee alternative. Termocentrala va fi oprită, pentru că vrem să facem și alte lucrări pe care le avem, tot legat de termoficare. Lucrări care nu se pot face numai dacă oprim centrala. Noi nu putem opri numai punctele termice. Centrala va fi oprită la zero, pentru lucrări la rețeaua de termoficare”. 

Întrebat ce lucrări trebuie efectuate la rețeaua de termoficare, care necesită oprirea termocentralei, pentru că acestea sunt două lucruri total diferite, directorul spune:

„Doamnă, nu sunt diferite. O să fie comunicat de presă. Acum sunt într-o ședință și o să primiți comunicatul”.

Vom reveni cu detalii despre acest subiect, de îndată ce le vom avea. Cert este că, din data de 23 august, devenii nu vor mai avea apă caldă, timp de două săptămâni, iar centrala nu va mai produce energie electrică. O singură dată a mai fost oprită atât de mult timp Termocentrala Mintia, în urmă cu peste 20 de ani, pentru lucrări de curățare a barajului. 

Adauga comentariu