Închiderea tuturor minelor din Valea Jiului, parte a negocierilor pentru PNRR. S-a cerut un program clar pentru minele Lonea, Lupeni, Vulcan și Livezeni

Mineritul din Valea Jiului va deveni istorie în câțiva ani, odată cu aplicarea angajamentelor asumate de România în cadrul negocierilor cu Comisia Europeană (CE) pentru Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). În momentul de față, sunt patru exploatări miniere viabile, respectiv Lonea, Lupeni, Vulcan și Livezeni, care se află în administrarea societății de stat falimentare Complexul Energetic Hunedoara (CEH). Dacă în cazul primelor două mine, Lonea și Livezeni se știe deja că vor intra pe un program de închidere, pentru celelalte două nu exista un calendar precis în acest sens. 

Potrivit publicației zf.ro, aprobarea PNRR care implică fonduri de 29 miliarde euro, presupune respectarea de către autorităţile române a mai multor condiţii, inclusiv legate de sectorul energetic, un domeniu în care Comisia Europeană cere un calendar de înlocuire a cărbunelui şi un program clar de închidere a unor mine. 

„Astfel, potrivit unui document, în negocierile dintre România şi CE se discută aprobarea de către autorităţile de la Bucureşti a unui calendar clar până cel târziu în T2 2022, acesta trebuind să conţină măsuri de închidere sau conservare a minelor şi de reconversie profesională a angajaţilor din aceste zone.

De asemenea, până în T2 2025 ar trebui închise minele de huilă Lonea şi Lupeni, iar până în T2 2032 următoarele două exploatări miniere de huilă din judeţul Hunedoara, respectiv Vulcan şi Livezeni, precum şi ecologizarea siturilor.

Discuţiile prevăd ca până în T2 2026 să fie închise şi cel puţin 5 din cele 9 mine de lignit din cadrul CE Oltenia şi să fie înlocuiţi 1300 MW de capacitate instalată de lignit cu sisteme CCGT (combined cycle gas turbine)”, scriu cei de la Ziarul Financiar. 

Creşterea preţurilor la energie şi gaze în ultima perioadă a readus în discuţie relevanţa cărbunelui.

Dincolo de discuţiile globale privind energia verde şi reducerea poluării, cărbunele nu este mort, ponderea sa în mixul energetic al lumii doar s-a redus, de la 40% în 2010 la 35% în 2020, în condiţiile în care consumul de energie a urcat cu un sfert. Spre deosebire de sursele de energie nepoluante, solar sau eolian, producerea de energie prin arderea cărbunelui este un proces constant şi predictibil, ceea ce face din acest combustibil sursa potrivită pentru a acoperi nivelul minim de electricitate de care are nevoie o ţară sau o regiune.

În Germania de exemplu, în pofida celui mai ambiţios proiect de înverzire a economiei, cărbunele, cel mai poluant combustibil, dă un sfert din energia consumată, iar importurile de cărbune ar putea creşte anul acesta. În plus, cu toate că această ţară îşi dezactivează treptat termocentralele, ultima astfel de unitate a fost pusă în funcţiune abia anul trecut.

Marea Britanie are în plan deschiderea unei noi mine, iar în SUA apetitul pentru energie şi combustibili fosili împinge în sus cererea de cărbune.  

România nu depinde în proporţie covârşitoare de cărbuni pentru acoperirea cererii interne, energia pe cărbune având o pondere de circa 20% în mixul energetic. Dar cu toate acestea, energia produsă de CE Oltenia este cea care setează preţul în piaţă, scumpirea accelerată a electricităţii de la începutul anului fiind un efect direct al spargerii sectorului energetic pe surse de producţie.

România este singura ţară europeană în care sectorul de producţie este spart în funcţie de sursă, 80% din toată capacitatea fiind administrată de companii de stat. 

Sursa: Ziarul Financiar/foto:hunedoaraplus.ro

Adauga comentariu