Încă o zonă din municipiul Hunedoara intră în șantier. Ce străzi sunt vizate de proiectul de modernizare în valoare de 10 milioane de euro

Primăria municipiului Hunedoara a semnat contractul de execuţie a lucrărilor prevăzute în cadrul proiectului intitulat „Modernizarea transportului în municipiul Hunedoara prin investiţii în transportul public ecologic – Coridorul de Est”. Contractul a fost adjudecat de asocierea Sustainable Urban Mobility Solutions SRL – Proactiv SRL, în urma licitaţiei derulate conform prevederilor legale. Proiectul are o valoare totală de aproape 10 milioane de euro, este finanţat prin Programul Operaţional Regional şi are ca obiective principale modernizarea infrastructurii de transport, încurajarea soluţiilor de transport alternative nepoluante şi achiziţionarea de autobuze ecologice. 

„Prin intermediul acestuia vor fi reabilitate şi modernizate strada Eroilor, strada Mureşului (tronsonul dintre str. Eroilor şi str. Mihai Viteazul) şi strada Buituri (tronsonul dintre b-dul Dacia şi str. Eroilor). Aleea Ciprian Porumbescu şi «scările de la Poliţie» (dintre b-dul Rusca şi str. I.L.Caragiale) vor fi transformate în noi zone atractive de promenadă, dotate cu mobilier urban şi reţele de iluminat public pietonal. La fel se va întâmpla şi cu Scara – Izvor (din apropierea fostei Şcoli Generale Nr. 3). De asemenea, la intersecţia străzilor Pictor Luchian şi Victoriei va fi amenajat un giratoriu, lucrare necesară pentru extinderea traseului de autobuz nr. 2 fără a mai fi necesară reconfigurarea ulterioară a acestuia. Prin acelaşi proiect, 12 staţii de autobuz vor fi modernizate urmând să se transforme în „staţii inteligente” de călători cu wi-fi, senzori de proximitate, senzori de mediu, iluminat led, panouri de informare, aplicaţii privind călătoriile, panouri solare şi sisteme de stocare a energiei, spoturi USB pentru încărcarea de telefoane, camere video de monitorizare şi aplicaţii de tip „planificator de călătorie”, au informat reprezentanții Primăriei Municipiului Hunedoara. 

Aceștia au mai precizat că, va fi implementat şi un sistem de e-ticketing, alături de un sistem informatic de management al flotei şi de informare dinamică a pasagerilor în staţiile de autobuz. Alte puncte importante ale proiectului le reprezintă modernizarea sistemului de semaforizare prin montarea de semafoare inteligente, extinderea sistemului de supraveghere video şi achiziţionarea a 10 autobuze ecologice hibrid. În total, vor fi 20 de autobuze, celelalte vor fi achiziţionate în cadrul celorlalte două proiecte asemănătoare – „Coridorul de Vest” şi „Coridorul Central”.

„Proiectul privind «Coridorul de Est» este complementar cu alte două proiecte, de valori aproximativ egale - 10 milioane de euro fiecare: «Coridorul Central» – aflat deja în faza de execuţie a lucrărilor, respectiv «Coridorul de Ves»” – pentru care sperăm ca procedurile de licitaţie să poată începe peste câteva săptămâni. Rezolvăm mai multe probleme importante reclamate şi de cetăţeni: starea carosabilului şi trotuarelor pe străzile Mureşului şi Eroilor, starea scărilor dinspre fostul Liceu Nr. 2 şi de lângă vechea Şcoală Nr. 3, dar modernizăm şi oraşul realizând o a treia zonă pietonală modernă, pe Aleea Ciprian Porumbescu, şi achiziţionând autobuze hibrid, sisteme de semaforizare moderne, mobilier urban şi multe alte dotări de care orice oraş al mileniului III are nevoie. Contractul este semnat, aşteptăm constructorul să depună garanţia de bună execuţie, după care vom da ordinul de începere a lucrărilor”, spune Dan Bobouţanu, primarul municipiului Hunedoara. 

Adauga comentariu