ÎNCĂ O ÎNCERCARE. Paramedicii Salvital, la un pas de a fi preluați de ISU Hunedoara. Proiectul a fost votat ieri de Senat, după ce Președintele a „întors” legea, din cauza unor inadvertențe de natură juridică

Senatorii au adoptat, miercuri, propunerea legislativă privind aprobarea Programului-pilot de preluare a personalului angajat cu pregătire paramedicală din cadrul echipajelor SMURD specializate în acordarea primului ajutor calificat, aflate în finanţarea autorităţilor administraţiei publice locale. 

Proiectul, iniţiat de parlamentari PSD, ALDE, USR şi PNL, are ca obiect reglementarea preluării - cu statut de cadru militar - a personalului angajat cu pregătire paramedicală din cadrul echipajelor SMURD specializate în acordarea primului ajutor calificat, potrivit legii, aflate în finanţarea autorităţilor publice locale de pe raza judeţelor Arad, Hunedoara, Maramureş, Mureş şi Sibiu de către inspectoratele pentru situaţii de urgenţă din judeţele respective. Preluarea personalului cu pregătire paramedicală va fi făcută de Inspectoratele pentru Situații de Urgență din fiecare județ în parte.

Potrivit expunerii de motive, proiectul urmăreşte atât asigurarea finanţării pentru această categorie de personal, cât şi valorificarea pregătirii profesionale a acesteia prin încadrarea în serviciile profesionale pentru situaţii de urgenţă, fără a mai fi necesar ca personalul să desfăşoare cursuri de pregătire iniţială.

Preşedintele Klaus Iohannis a cerut reexaminarea Legii pentru aprobarea Programului-pilot de preluare a personalului angajat cu pregătire paramedicală din cadrul echipajelor SMURD specializate în primul ajutor calificat, aflate în finanţarea autorităţilor administraţiei publice locale, ca urmare a identificării unor inadvertenţe de natură juridică.

Vezi, mai jos, motivele pentru care Președintele României a cerut reexaminarea acestei legi.

PDF icon 19l146rx.pdf 

În majoritatea județelor din România, serviciul SMURD se află în subordinea Inspectoratelor pentru Situații de Urgență, deci sub umbrela Ministerului de Interne, fiind finanțat de la bugetul de stat. Excepții fac câteva județe, cinci la număr, unde ele funcționează finanțate de la bugetele locale. Printre acestea, se numără și județul Hunedoara. Aici, la momentul anului 2005, Petru Mărginean a fost pus la conducerea nou înființatei Asociații „Salvital”, prin care, de atunci, sunt finanțați paramedicii, din fonduri de la bugetele administrațiilor locale. La nivelul județului nostru, astăzi există 12 modele SMURD, dintre care trei aparțin în integralitate ISU Hunedoara, iar în restul de nouă module salariile paramedicilor sunt plătite cu bani de la primării și de Consiliul Județean, prin Asociația „Salvital”, condusă de Petru Mărginean.

Decizia de preluare a paramedicilor a apărut în anul 2017, și a venit după ce mai multe primării au anunțat că închid modulele SMURD, pentru că nu mai au bani.

„Sunt cinci județe în care o parte dintre paramedici sunt plătiți din banii primăriilor. Aceste cinci județe sunt: Hunedoara, Mureș, Sibiu, Iași și Arad. Aici sunt echipe civile, care sunt prevăzute în lege, iar noi acum chiar încercăm să îi preluăm la Ministerul de Interne. Există o procedură prin care aceștia să fie preluați. O parte a paramedicilor, în unele județe, au pornit fiind plătiți din sursă locală, dar mașinile, combustibilul, totul, în mod normal, provine din bugetul de stat. Numai salariile provin din sursă locală. Dar acum încercăm să îi preluăm către Minister. Nu știu ce se va întâmpla cu Asociațiile care au angajat paramedici. Ele sunt ale autorităților publice locale, pot avea rol pentru comunitate. Fiecare decide local”, spunea în anul 2017, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, pentru „Glasul Hunedoarei”.

Adauga comentariu