IGNORANȚĂ PE BANI. Peste 750 de PFA din județul Hunedoara au fost radiate într-o singură zi, fără ca nimeni să anunțe anterior. „Nu ne-a spus nimeni despre această prevedere. Ne-am trezit cu PFA-ul închis. E bătaie de joc”

Aproape 800 de PFA din județul Hunedoara au fost radiate în data de 19 martie, în urma unei legi din anul 2016, dar care a intrat în vigoare în luna ianuarie 2019. Persoanele fizice autorizate care aveau mai mult de 5 coduri CAEN nu au fost anunțate de autorități în prealabil, ci s-au trezit cu PFA radiate. 

Conform Legii nr. 182/2016, un PFA poate avea în obiectul de activitate cel mult cinci clase de activităţi prevăzute de codul CAEN, în timp ce o întreprindere individuală poate avea în obiectul de activitate cel mult zece clase de activităţi prevăzute de codul CAEN. De asemenea, un PFA poate desfăşura activităţile pentru care este autorizată, singură sau împreună cu cel mult trei persoane angajate cu contracte individuale de muncă, iar o întreprindere individuală poate avea cel mult opt salariaţi, în aceleaşi condiţii legale. Astfel, în termen de 60 de zile de la împlinirea celor doi ani, respectiv începând cu data de 19 martie 2019, Oficiul Registrului Comerţului a radiat, din oficiu, persoanele fizice autorizate şi întreprinderile individuale al căror număr de activităţi incluse în obiectul de activitate a fost mai mare decât cel impus de legislaţia în vigoare.

Persoanele fizice autorizate nu au fost anunțate

Hunedoreanul Radu Florin este unul dintre cei care a aflat despre această prevedere după ce a avut PFA radiat. 

„Eu am aflat pe propria piele. Am avut un PFA și m-am trezit că e radiat din oficiu. M-au sunat cei de la APIA să îmi spună că nu mai au unde săîmi vireze tranșa a doua de bani, că îmi e închis PFA. Am aflat după că este ceva lege, dată în 2015 sau 2016, în care se specifică faptul că toate PFA care au mai mult de 5 coduri CAEN înscrise pe domeniul de activitate se închid. Nu am fost informați de nimeni prin nimic. Cei de la Registrul Comerțului mi-au spus că nu e obligația lor să mă informeze. Au fost undeva între 750 și 800 de PFA și întreprinderi individuale închise. PFA-ul meu funcționa din 2013. Cu asta l-am închis de tot, să fie sănătoși. Ne forțează să lucrăm pe lângă PFA. Eu am avut coduri CAEN: creșterea păsărilor, creșterea vacilor... Hai să fim serioși, astea sunt coduri CAEN? Eu înțeleg prin coduri CAEN: vând pâine și fac zahăr. Dar dacă eu cresc animale, e un singur cod CAEN! O să fie un mare scandal, pentru că mulți nu știu că le-au fost radiate PFA. Nu au anunțat pe nimeni. Trebuie să mă duc la fiecare instituție, în fiecare lună, să văd ce legislație s-a schimbat? Să fim serioși! Suntem în 2019 și, din păcate, trăim ca în 1919”, a declarat pentru „Ziar de Hunedoara” Radu Florin. 

Reprezentanții Registrului Comerțului susțin că ei și-au făcut datoria de a publica pe site toate PFA care sunt în risc de radiere, iar acum au publicat din nou PFA care au fost radiate. 

„Toate cele 750 de PFA radiate sunt afișate pe site-ul Oficiului Național al Registrului Comerțului, la rubrica Publicitate. Legea este în vigoare de doi ani, toate publicitățile s-au făcut conform legii”, spune directorul Registrului Comerțului Hunedoara, Bianca Maria Penișoară.

Adauga comentariu