Hunedoara, singurul județ din țara care are un protocol pentru a preveni situații precum cea a ursului de la Harghita. În județul nostru, mai multe animale au fost salvate prin tranchilizare, tratare și eliberare în natură

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a declarat, luni, că a aflat „cu stupoare”, după situaţia ursului din Harghita, rănit și lăsat să agonizeze 18 ore pe carosabil, că jandarmii au temei legal să intervină, au şi armament, dar nu au tranchilizante. Vela a spus că singurul judeţ unde există protocol local pentru intervenţie este Hunedoara.

„Am vorbit cu cei de la Jandarmerie. Există temei legal, dar am aflat spre stupoarea mea că nu au tranchilizante. Au armament, dar nu au tranchilizante. În acelaşi timp, nu au proceduri pentru a autoriza sau a angaja medici sau specialişti care să ştie cum să tranchilizeze un animal”, a spus ministrul de Interne, Marcel Vela.

Potrivit ministrului, într-un singur judeţ, respectiv Hunedoara, există un protocol între Prefectură, DSVSA şi Jandarmerie, care să prevină situaţii precum cea de la Harghita, acest protocol fiind realizat de către autorităţile locale, pentru a suplini vidul legislativ.

„În astfel de situaţii eu doresc să găsesc cauzele care au dus la o asemenea tragedie, unde a fost vidul (...) Sâmbătă seara, după ce a avut loc evenimentul şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie, şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă au anunţat prefectul (din Harghita – n.r.) care s-a informat doar la primarul de la Praid dacă e ok şi ce se întâmplă. În mod normal, prefect eşti şi în weekend, şi în restul săptămânii”, a spus Marcel Vela

Ce se întâmplă la Hunedoara

La începutul lunii septembrie, un urs prins într-un laț în zona cabanei Șasa din Masivul Parâng a fost salvat de o echipă specializată formată din rangeri, jandarmi montani și medici veterinari. La scurt timp după ce autoritățile au fost anunțate despre caz, jandarmi montani de la Detașamentul din Lupeni au izolat locul. A fost informată Echipa de Intervenţie Rapidă Specializată, constituită în cadrul Proiectului LIFE Connect Carpathians, din care fac parte jandarmi montani din Postul de la Vața de Jos, rangeri ai Asociaţiei “Zarand” și un medic veterinar. De asemenea, a fost solicitată şi prezenţa unui medic veterinar de la DSVSA Hunedoara.

Până la sosirea Echipei de Intervenție Rapidă Specializată, jandarmii montani aflați deja la fața locului au luat măsuri pentru a impiedica pătrunderea altor persoane către urs, fapt ce ar fi determinat autorănirea animalului. Medicul veterinar a tranchilizat animalul care avea peste trei ani şi aproximativ 150 de kilograme. După ce a fost tranchilizat, ursul a fost eliberat din laț, i-au fost acordate îngrijirile necesare și au fost colectate datele bio-morfologice ale acestuia. Totodată, ursul a fost supravegheat peste două ore, până când și-a revenit şi s-a retras în pădure în condiții de siguranță.

 

.

Adauga comentariu