Haos și aroganță în rândul angajaților Direcției pentru Cultură Hunedoara. Posibilele distrugeri de piese de patrimoniu îi lasă indiferenți. Un nou mesaj video cu amenințări și șantaje din partea unor anonimi (VIDEO)

Lucruri oribile se întâmplă în țara lui Papură Vodă (fără rezerve poate fi definită astfel), sub ochii leneși ai instituțiilor statului. De câteva săptămâni, pe Youtube, a fost publicat un filmuleț anonim, în care un individ distruge presupuse obiecte de patrimoniu. Mesajele de pe video sunt un atac la adresa lui Vladimir Brilinsky, primul administrator al cetății dacice Sarmizegetusa Regia.

CITEȘTE ȘI: (VIDEO) Atac halucinant la adresa lui Vladimir Brilinsky din partea unor minți bolnave. „Vom distruge absolut tot, tot ce-ți este mai drag pe lumea asta...”

De la apariția acelui video se știe doar că poliția a deschis un dosar penal și face cercetări în acest caz. Rezultatele cercetărilor au rămas necunoscute.

Recent, pe același cont de Youtube (care poartă numele unui fost traficant de comori condamnat definitiv în dosarele brățărilor dacice) a mai fost publicat un film. De data aceasta, mesajele au o altă temă. Pare-se că vin din partea comunității detectoriștilor. În imagini, sunt prezentate o serie de obiecte vechi, constând în arme și unelte, sub amenințarea că acele piese vor fi distruse, în cazul în care nu se va anula obligativitatea deținerii de autorizație pentru detectoarele de metale.

„Aceste artefacte antice reprezintă doar o parte infimă din descoperirile noastre de pe raza județului Hunedoara! Ele pot ajunge într-un muzeu sau pot fi casate, la fel ca falxul, sulița și cleștele pentru forjă și aruncate în albia Streiului!”, este unul dintre mesajele din film, care face referire la distrugerea pieselor din primul episod.

„Nu deținem autorizație, deoarece este aberant să înregistrezi la poliție un banal dispozitiv electronic, care mai nou, funcționează cu ajutorul telefonului mobil! Solicităm să se renunțe la această autorizație, deoarece nu vom putea preda descoperirile, riscând să fim amendați cu sume exorbitante! În cazul în care Guvernul și Ministerul Culturii nu vor găsi o soluție legislativă favorabilă până la sfârșitul anului, la fel ca în toate țările europene, vom fi nevoiți să casăm toate aceste artefacte, pentru a li se pierde definitiv urma! Le vom casa departe de ochii lumii, într-o pădure cu un flex pe baterie!

Vladimir Brilinsky, cu toate că mereu ai fost dușmanul detectoriștilor, ai acum ocazia să contribui la soluționarea acestei probleme legislative care obstrucționează predarea în condiții de legalitate a artefactelor descoperite întâmplător și să salvezi astfel istoria daco-romană!”, este un alt mesaj din acel material. 

Așadar, în lipsa unor reacții din partea autorităților statului, indivizi rămași neidentificați continuă, cu mult tupeu, să sfideze și să amenințe cu distrugerea unor piese de patrimoniu.

Vizat de mesajele din filmulețe, Vladimir Brilinsky a declarat pentru Ziar de Hunedoara că va depune personal plângere la poliție. 

„Asistăm la o telenovelă penibilă, sezonul 2, în care, același sociopat, nebăgat în seamă de nimeni, nici măcar de către autorități se simte frustrat și dă cu oiștea în gard. Frustrările lui sunt înlănțuite și de răzbunat nu se poate răzbuna decât mutilând artefacte dacice, plimbate pe Măgura Uroiului pentru a fi filmate și montate în clipul «Fantomas se întoarce». El joacă șah cu autoritățile și se crede mai presus de ele. Ceea ce pare posibil, din moment ce autoritățile dorm. Nu cunosc, până la ora asta, ca o instituție care are în fișa postului protecția patrimoniului, respectiv Direcția de Cultură a județului să se fi sesizat sau să fi făcut vreo plângere pentru distrugere de valori patrimoniale. Ei nu au timp de așa ceva. Sunt ocupați. Unii cântă în corul bisericesc, alții mestecă în cratiță la festivaluri dacice sau sunt ocupați cu afaceri personale prospere. Să nu ne mire din moment ce trăim în regiuni în care biserici vechi se năruie, castelele Țării Hațegului sunt o ruină, furturile de patrimoniu sunt la ordinea zilei, distrugerile de monumente sunt o practică, monumente de for public apar în situri fără autorizație iar construcțiile noi răsar în mijlocul altor situri, toate acestea fără a exista reacții din partea acestei instituții impotente. Pe de altă parte, dacă individul, cu probleme psihice, are dreptate cu privire la locul de proveniență al artefactelor, asta ar trebui să determine Consiliul Județean să reconfigureze traseul pe care a apucat în administrarea cetăților dacice. Este un drum greșit, în câteva privințe și asta am spus-o nu o dată. Sincer, sper ca cei ce administrează acum să se trezească până nu va fi prea târziu. Personal, am făcut o greșeală, atunci când la primul episod publicat pe Youtube, în care mi-a fost amenințată familia, nu am sesizat organele de cercetare penală. O voi face, de data asta, în cel mai scurt timp”, a subliniat Brilinsky.

Episod halucinant de comunicare cu angajații Direcției Județene pentru Cultură Hunedoara

Direcția Județeană pentru Cultură Hunedoara (DJCH), o instituție cu nume pompos dar cu eficiență ZERO, este prima care ar fi trebuit să intervină în acest caz. Cu toate acestea, angajații DJCH au răspuns cu aroganță și nepăsare la întrebările venite din partea presei. Și-au împleticit limba în texte răsuflate, cu o impertinență greu de descris.

Mai grav de atât, directorul DJCH, Mircea Brândușa, a declarat, inițial, că nu are cunoștință de niciun filmuleț în care au fost distruse presupuse piese de patrimoniu. Acesta a cerut un răgaz pentru a-i contacta pe colegii săi să se informeze.

„Eu sunt la Cluj acum. A apărut hârtie la instituție la noi? S-a trimis o hârtie la instituție, la noi, în acest sens? Acum am să sun la birou să întreb dacă am primit ceva în acest sens”, a spus Mircea Brândușa (foto dreapta).

Subordonata directorului DJCH Angelica Bălos s-a arătat deranjată pentru că am sunat-o pe telefonul mobil, îndrumându-mă să sun pe numărul de telefon fix al instituției. Totodată, aceasta s-a „spălat pe mâini” de speța în cauză, deși este vorba despre artefacte arheologice descoperite pe raza județului Hunedoara, după cum declară autorii filmelor, artefacte de protejarea cărora ar trebui să fie preocupată. 

„Eu nu răspund de patrimoniul mobil, eu sunt pe arheologie. De patrimoniul mobil răspunde un alt compartiment. Sunați la instituție sau cereți în scris. Înțelegeți că îmi depășesc atribuțiile?”, a spus Angelica Bălos (foto stânga), cea care a oferit, totuși, o declarație video pe acest subiect pentru un post local de televiziune.

Pe numărul de telefon al des invocatei INSTITUȚII, am discutat tot cu Angelica Bălos.

Redăm un fragment din dialogul telefonic:

Reporter: Ați dat, totuși, o declarație pe tema asta la un post local de televiziune.

Angelica Bălos: Există suspiciunea asta, am informat INSTITUȚIA.

R.: Care INSTITUȚIE?

A.B.:INSTITUȚIA Direcția pentru Cultură.

R.: Ați informat INSTITUȚIA în ansamblul ei sau o anumită persoană?

A.B.: INSTITUȚIA.

R.: Cum ați informat INSTITUȚIA, care-i o noțiune abstractă?

A.B: L-am informat pe domnul director, care conduce INSTITUȚIA.

R.: Când l-ați informat?

A.B.: Imediat ce am văzut filmulețul.

R.: Am discutat cu domnul director și nu știa nimic pe această temă.

A.B.: Nu știu, vorbiți cu domnul director.

R.: Ați făcut vreo sesizare, în numele INSTITUȚIEI, la alte INSTITUȚII care au competență în acest caz?

A.B.: Nu, în numele meu am făcut informarea, din cadrul Compartimentului Imobil și Arheologie. Că am văzut filmulețul și că există posibilitatea să se fi distrus obiecte de patrimoniu. Dacă nu sunt analizate de specialiști de epocă, nu pot să spun cu certitudine treaba asta dintr-un filmuleț.

Întrebată cu insistență dacă INSTITUȚIA pe care o reprezintă a anunțat organele de cercetare penală pe tema posibilelor distrugeri de bunuri de patrimoniu, Bălos a spus următoarele: „Asta vă poate spune colega mea de pe patrimoniu mobil. Eu am făcut acea informare. Din punctul meu de vedere, pe mine mă interesează să protejez și siturile și obiectele care ies din sit.”

După încheierea dialogului cu Angelica Bălos, receptorul a fost pasat la o altă angajată a DJCH, care a refuzat inițial să se prezinte. Consilier la Direcția pentru Cultură Hunedoara, Cristina Rișcuța a declarat că va discuta cu „domnul director pentru a formula un răspuns”. 

„O să mă consult cu domnul director și cu colegii mei specialiști și o să formulăm un răspuns. Până atunci...”, a afirmat Cristina Rișcuța.

Ulterior, Mircea Brândușa a revenit cu un apel telefonic pentru a vorbi despre un cu totul alt subiect. Ocazie cu care am aflat că al doilea filmuleț a ajuns și la Ministerul Culturii, însoțit de o petiție a detectoriștilor.

„Am primit o petiție făcută de către Alexandra Achiroaiei, care a fost redirecționată de la Ministerul Culturii. Este un protest pentru eliminarea autorizațiilor pentru detectoriști. Se cere anularea acestor autorizații, dar vă aduc la cunoștință că autorizațiile pentru detectoriști, atât eliberarea lor cât și anularea lor, se face de către Poliție, nu de către Direcție sau Minsitrul Culturii”, a explicat cu multă hotărâre în glas Brândușa.

Deși i-am explicat că subiectul e cel cu distrugerea unor obiecte de patrimoniu, acesta a continuat să vorbească pe tema petiției detectoriștilor:

Reporter: Există un filmuleț, în care sunt distruse presupuse obiecte de patrimoniu. Pe tema aceasta ați făcut sesizare la poliție?

Mircea Brândușa: Vom face. Numai ce am primit hârtia (n.r. petiția detectoriștilor). Acum ne vom ocupa să răspundem acestei petiții.

R.: Vă întrebam dacă ați sesizat poliția despre posibile distrugeri de piese de patrimoniu.

M.B.: Da, acum facem o adresă către poliție. Eu vă înțeleg pe dumneavoastră, dar noi astăzi am primit această hârtie.

R.: Care hârtie?

M.B.: Redirecționarea acestei petiții... (?!)

Așadar, este greu de crezut că funcționarii de la DJCH (unde capul nu știe ce fac picioarele) se vor implica cu adevărat în a dezlega misterul conținutului celor două filmulețe. Este la fel de greu de crezut că, în general, angajații direcției își îndeplinesc atribuțiile de serviciu cu seriozitate și profesionalism. Dincolo de acest caz, DJCH este total absentă din peisajul instituțional, deși funcționează în unul dintre județele cu cel mai valoros patrimoniu cultural și istoric.

Sursa foto: Facebook

Adauga comentariu