Guvernul împovărează primăria Deva cu peste 12 milioane de lei. Florin Oancea: „Dacă rămâne forma aceasta, bani de investiții nu avem de la bugetul local”

Modificările aduse în bugetul de stat pe anul 2019 împovărează primăria Deva cu peste 12 milioane de lei. Adoptat de Guvern, dar respins azi de președintele Klaus Iohannis, bugetul transferă de la guvern la primării o cheltuială uriașă – și anume finanțarea drepturilor asistenților personali ai persoanelor cu handicap grav sau indemnizațiile lunare ale persoanelor cu handicap grav. Primăriilor le este alocată o cotă de 60% din impozitul pe venit colectat. Cele două prevederi sunt respinse categoric de primarii municipiilor, aceștia susținând că cele două măsuri combinate duc la pierde majore pentru primării.

Primăria Deva va fi nevoită să cheltuie 18,8 milioane de lei pe an pentru cheltuielile sociale, dar va primi la buget în plus aproximativ 6 milioane de lei, însemnând diferența dintre cota veche și cea nouă de impozit pe venit. Astfel, administrația va ieși în minus cu aproape 13.000.000 de lei. Suma e imensă și reprezintă bugetul de investiții pe întreg anul trecut.

„18,8 milioane de lei pe an, de atât avem nevoie pentru cheltuielile sociale. Ne cresc veniturile din impozitul pe venit de la 45% la 60%, adică primim în plus la buget 6 milioane de lei, iar 12 milioane de lei trebuie să achităm din bugetul local. Ei (Guvernul - n.r.) spuneau că ne cresc veniturile și că niciodată nu au avut un buget mai mare primăriile. Da, e adevărat, a crescut, dar nu spun partea a doua a realității: ne-au transferat cheltuielile sociale către UAT-uri, și acum cheltuielile totale sunt mai mari cu 300% decât creșterea pe care ne-o dau ei. Deva are un minus estimat acum de 12,8 milioane de lei, ceea ce e foarte mult. Bugetul de investiții pe 2018 a fost de 13 milioane de lei și s-a mai făcut o rectificare cu ce a mai intrat de la Guvern de un milion de lei”, spune primarul Devei, Florin Oancea. 

Singura variantă pentru investiții, dacă bugetul rămâne la fel, este linia de credit pe care administrația locală a contractat-o anul trecut, în valoare de 50 de milioane de lei. Însă, și aici există o mare problemă.

„Dacă rămâne în forma aceasta, bani de investiții nu avem de la bugetul local. Gradul de îndatorare al Devei era 10 la sută anul trecut, și am luat o linie de credit și acum suntem sub 13% grad de îndatorare. Am luat linia de credit de 50 de milioane de lei, numai că iar suntem blocați din ianuarie de guvernanți, care ne-au dat aviz negativ prin Ministerul Finanțelor, pentru că plafonul la nivel național e epuizat. Avem vreo 70 de proiecte de investiții, dar nu putem face trageri. Contractele sunt semnate, iar noi nu putem face trageri fără avizul Ministerului Finanțelor”, mai spune Florin Oancea.

 

Adauga comentariu