Gândac mort pe dușumeaua Policlinicii din Deva. Afirmațiile pacienților se confirmă: în Spitalul Județean de Urgență, gândacii sunt la ei acasă

După o lună de zile de la dezvăluirile unei devence despre gândacii din saloanele de la Pediatria din Deva, constatăm că această problemă nu este doar în acea secție a spitalului. Așa cum, de altfel, au susținut și alți pacienți care au fost internați în Spitalul Județean de Urgență (SJU) din Deva, dar și angajații unității medicale, care vorbesc mai cu „perdea” despre această situație. 

Un cititor al publicației noastre ne-a trimis astăzi poze cu un gândac mort pe dușumeaua de la Policlinică, însoțite de un comentariu cu tentă ironică: 

„Un gândac și-a găsit sfârșitul pe holurile Policlinicii din Deva... Probabil din cauza faptului că a fost nevoit să aștepte prea mult...”

Clădirea Policlinicii din Deva a fost complet reabilitată în urmă cu câțiva ani. Iar, una dintre scuzele celor din administrația spitalului, folosită în cazul de la Pediatrie, precum că ar fi clădirea prea veche, de aceea nu pot fi stârpiți gândacii, în acest caz nu mai merge. 

Contactată pe acest subiect, managerul SJU Deva, Delia Băda, a afirmat că în spital s-a făcut dezinsecția necesară, punând la îndoială onestitatea persoanei, care a făcut pozele cu gândacul mort. 

„S-a făcut dezinsecția. Gândacii ies și fug după ce se face dezinsecția. Acum, ei mai apar, nu ar trebui luate în calcul aceste lucruri. E normal că vor mai apărea. Acum, acestea n-ar trebui luate în calcul. Când primiți astfel de informații, spuneți-le așa: acasă când faceți dezinsecție, nu vă ies gândacii. În Policlinică am luat toate măsurile. Trebuie să ne uităm și la lucrurile bune care se fac în spital. Suntem cu proiectantul, ne pregătim să aducem lucruri bune”, a declarat managerul SJU Deva. 

La ipoteza că în spital nu se face curățenia adecvată, aceasta a spus că a verificat și că „nu există lipsă de curățenie. Se fac zilnic instruiri cu personalul.”

Întrebată când s-a făcut ultima dezinsecție și care este periodicitatea cu care se face, Delia Băda a declarat: „Deratizarea se face, conform graficului, a contractului și conform legii, o dată la șase luni, iar dezinsecția o dată la trei luni. Noi am făcut-o la 1 aprilie. Ceea ce înseamnă că e foarte recent.” (!?)

Pentru ca lucrurile să fie și mai clare, redăm mai jos câteva comentarii scrise de pacienții SJU din Deva, despre gândacii din spital, ca reacție la articolele despre cazul de la Pediatrie, apărute în ZIAR DE HUNEDOARA. 


„Și eu am fost anul trecut internată, și aceeași problemă am avut cu goangele. I-am arătat asistentei, omorâsem patru și una s-a înecat în paharul fetei. Ne-a dat alt salon, dar e o problemă și trebuie luate măsuri”, spune Gyongyi-Csilla Marfici, pe pagina de facebook a „Ziar de Hunedoara”. 

„Nu numai pe Secția de Pediatrie sunt gândaci. Anul trecut, în septembrie, am nascut la spitalul din Deva, iar după ce am născut și am ajuns în salon, și eu am avut surpriza de a avea gandaci în salon. Mai scârbos de atât, unul mi s-a urcat pe picior. Trebuie luate măsuri, că nu mergi de drag la spital, mergi să te tratezi, dar este o mizerie și plin de gândaci”, scrie și Ana Maria Pădure. 

„Eu mi-am cerut externarea când în salon m-au invadat cinci goange de gaz. Le-am omorât și le-am luat într-un șervețel și am coborât la doamna doctor. I-am explicat situația și am plecat la ora 12 noaptea de acolo... Jalnic, nu au mai făcut nimic”, spune Andreea Bălan. 

Ca și concluzie, arătăm că, în cazul în care se dorește eliminarea acestui tip de goange, dezinsecția se face cel puțin o dată la două săptămâni, așa cum recomandă specialiștii. Cu dezinsecție făcută o dată la trei luni, goangele nu vor dispărea din spital. 

De altfel, însăși Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a pus la îndoială faptul că în spitalul devean se face dezinsecție așa cum trebuie. 

„Dați-mi voie să cred că ori se face de mântuială, ori nu se face, ori avem planuri pe hârtie! Pentru că în condițiile în care facem dezinsecția așa cum trebuie, ori de câte ori este nevoie, este nepermis să se întâmple ce s-a întâmplat”, a declarat Sorina Pintea, pentru ZIAR DE HUNEDOARA, atunci când a fost contactată pe tema scandalului cu goangele de la Pediatrie. 

Citește și: Ministrul Sănătății „face praf” conducerea Spitalului Județean, în cazul goangelor de la Pediatrie. Sorina Pintea, pentru „Ziar de Hunedoara”: „Imaginile sunt de «No comment». Dați-mi voie să cred că dezinsecția ori se face de mântuială, ori nu se face”

Comentarii

ioana

02.05.2019 21:57

De unde bani si interes pentru combaterea gandacilor si pentru o curatenie eficienta? Asta la fel ca predecesoarea ei are "misiunea" de a starpi pe oricine sta in calea "obiectivelor" partidului si pentru asta are nevoie stringenta de serviciile unei firme care va fi rasplatita cu o suma considerabila. Satrapi platiti pe bani publici(multi, foarte multi bani!) sa execute la ordin pe cei potrivnici se gasesc pe toate gardurile, oamenii competenti si cu coloana vertebrala sunt alungati si se arunca in ei cu noroi, sunt denigrati si umiliti, amenintati si batjocoriti. Asta este politica dusa de Consiliul Judetean Hunedoara si Directia de Sanatate Publica Hunedoara, respectiv Ministerul Sanatatii, prin reprezentantii sai, in ceea ce priveste managementul spitalelor din judet.

Adauga comentariu