(GALERIE FOTO+VIDEO) Doi hunedoreni sunt primii români care au plecat din țară la cea mai veche întrunire moto de iarnă pe propriile motoare. ELEFANTENTREFFEN – un test al propriilor limite și o experiență unică pentru bikeri

Hunedorenii Ada Mănăstire și Sandor Lovasz sunt primii români care au plecat din România, în „șeile” propriilor motoare, la cea mai importantă întrunire de iarnă a motocicliștilor din Europa - Elefantentreffen (Întâlnirea elefanților). Mai mult de atât, Ada a câștigat premiul pentru femeia care a parcurs cea mai lungă distanță pe propriul motor, de aproximativ 1.100 de kilometri, pentru a ajunge la a 63-a ediție a intrunirii.

Elefantentreffen este cea mai veche și cea mai spectaculoasă întrunire de iarnă a motocicliștilor de pe continentul european. În fiecare an, la final de ianuarie – început de februarie, în Pădurea Bavareză, undeva între orașele Solla și Thurmansbang, din Germania, împătimiții de motoare își dau întâlnire pentru trei zile. De la condițiile de participare destul de severe, până la ținutele bikerilor, totul este ieșit din comun la acest eveniment. Este suficient să ne gândim că doar 6% dintre toți motocicliștii nu își pun la adăpost pe timpul iernii motoarele, ca să nu mai vorbim că participarea în sine presupune un adevărat test al propriilor limite. Bikerii dorm în corturi, fără surse de încălzire, la temperaturi cu minus și așa cum regulile reuniunii o spun „pentru a duce tradiția mai departe, trebuie ca totul să fie cât mai natural”. 

„Despre întrunirea asta știu de vreo 12 ani, de dinainte să fiu motociclistă. Am fost pasionată de mică de lumea moto, fiind o preocupare «moștenită» de la bunicul meu, Loghin Lazăr, care a fost în tinerețe motociclist sportiv de performanță. La Elefantentreffen mi-am dorit să ajung de mult timp, însă abia anul acesta am reușit să-mi îndeplinesc dorința. Este nevoie de o pregătire minuțioasă a motocicletei, de echipamente speciale și de antrenament fizic. În drum spre Germania am prins de la vânt, ninsoare și ploaie, până la zile însorite. Am plecat marți, cu două zile înainte de întrunire. Vineri am ajuns la «locul faptei». Și, ceea ce am experimentat acolo este greu de redat în cuvinte. Am fost la multe întruniri de motocicliști, dar asta a fost cu totul specială”, ne-a relatat Ada Mănăstire. 

Odată ajunși în mijlocul pădurii, într-o pioană întroienită, fiecare participant trebuie să-și creeze condiții pentru supraviețuire. Organizatorii pun la dispoziție, contra cost, lemne de foc pentru încălzire și baloturi de paie pe post de mobilier sau așternuturi. După ce ți-ai instalat cortul, ai tăiat lemnele și ai aprins focul, poți trece la distracție. Pentru că de așa ceva evenimentul moto nu duce lipsă. Oameni din toate colțurile Europei, sau de pe alte continente, echipați în costume militare de epocă, blănuri sau alte haine extravagante, stau cot la cot la un pahar de „vorbă”, ștergând orice barieră lingvistică. O atmosferă îmbibată de cel mai pur aer înghețat, peste care predomină spriritul unic al „Elefantului”, spune deveanca. 

„Vin oameni de toate vârstele. Am cunoscut motocicliști care nu au pierdut nicio ediție. Indiferent de unde vii sau cu ce motor vii, dacă ai ajuns acolo pe propriile roți, devii cetățean al unei comunități cu multă zăpadă, dar și cu multă căldură sufletească. Pot spune că acolo am văzut adevărata Uniune Europeană, sau ceea ce se dorește a fi”, a mai adăugat Ada Mănăstire. Deveanca a mai spus că, singurul gând care l-a avut la plecare a fost că se va întoarce cu siguranță și în anii următori la Elefantentreffen. 

Merită menționat faptul că întrunirea din Germania a motocicliștilor i-a inspirat și pe organizatorii evenimentului de la Ghelari - „Bikes on Ice”. Este singura întrunire de iarnă a motocicliștilor din România, care ajuns în acest an la a XIV-a ediție și se va desfășura la sfârșitul acestei săptămâni, la Pensiunea Panorama din Ghelari. 

Așa cum am amintit mai sus, cuplul de deveni sunt primii români care au plecat din România pe propriile motoare la Elefantentreffen. Acolo au întâlnit alți doi români, pe Constantin Lungu, originar din Sebeș, stabilit cu traiul în Belgia și pe Daniel Bilanin, din Lugoj, stabilit în Germania. De la organizatori au mai aflat că în toată istoria întrunirii, în total, au mai participat alți patru români. Participarea la Elefantentreffen a fost posibilă și datorită sprijinului venit din partea prietenilor, precum Warner Schasen, un sas originar din Sebeș stabilit în Germania, Gyorg Steinmassl și membrii Clubului de motocicliști Corvin Riders, a precizat deveanca. 

Istoria întrunirilor Elefantentreffen își are originea la mijlocul anilor '50. Ernst Leverkus (1922-1998), un moto-jurnalist german, redactor al revistei Das Motorrad, călătorea printr-o Germanie ruinată de al Doilea Război Mondial cu o motocicletă cu ataș, modelul Zündapp-KS-601-Gespanne, care datorită culorii, mărimii și puterii motorului era poreclită „Elefantul verde”. Deși, pe atunci, era vremea vehiculelor cu consum mic, ieftine și accesibile. Ernst nu a coborât de pe „Elefantul” său nici iarna și, la un moment dat, s-a întrebat „dacă e singurul posesor al unui motor Zündapp din întreaga Germanie?” În revista sa, a postat un anunț în care i-a invitat pe toți posesorii de „Elefanți” la un picnic „înghețat”. Și, în primul week-end din ianuarie 1956, la Stuttgart s-au adunat în jur de 20 de persoane. Aceasta a fost prima întâlnire oficială a „Elefanților verzi”, care s-a repetat an de an, fără întrerupere și care a luat amploare, devenind un eveniment important în agenda pasionaților de motoare. La ediția din acest an au participat circa 4.000 de persoane, cu 3.000 de motoare, evenimentul fiind organizat de Federația Națională a Motocicliștilor din Germania. 

 

 

Adauga comentariu