Gafă impardonabilă a celor de la APA PROD. După ce s-au lăudat că Deva nu va fi afectată de avariile din rețea, au oprit apa în tot municipiul

Reprezentanții SC Apa Prod SA Deva și-au dat cu stângu' în dreptu', atunci când au anunțat cu multă emfază că apa potabilă în Deva nu va fi oprită ieri, 5 martie. La patru ore după acest anunț, municipiul reședință de județ a rămas fără apă potabilă. Ceea ce a creat confuzie în rândul oamenilor, dar și multă nemulțumire. Mai ales că anunțul cu sistarea apei în Deva, dar și în alte 22 de localități, a fost publicat cu câteva minute înainte de oprirea apei. 

Comunicatul inițial pe care Apa Prod l-a transmis cu patru ore înainte de a opri apa suna cam așa: 

„Investițiile și-au dovedit eficiența 

Municipiul Deva nu a rămas fără apă potabilă în urma avariei produse la conducta de aducțiune Sântâmăria Orlea - Deva.
Avaria s-a produs miercuri, în jurul prânzului, în zona Batiz. Datorită investițiilor făcute din fonduri europene, care au permis o gestionare eficientă a situație, s-a putut limita zona afectată de avarie astfel încât să nu fie sistată furnizarea apei în municipiul Deva.
Lucrările pentru remedierea avariei au durat 18 ore, intervenția fiind îngreunată de faptul că porțiunea avariată a conductei se afla într-o zonă greu accesibilă din cauza condițiilor meteo. Trei echipe Apa Prod, de la secțiile Mentenanță și Sector Deva, au intervenit cu două buldoexcavatoare pe roți, un buldoexcavator cu șenile și mai multe motopompe pentru remedierea avariei și limitarea pagubelor și a zonei afectate. A fost necesară înlocuirea unui tronson de 3 metri din conducta de aducțiune.
La nivelul municipiului Deva, singurii afectați de această avarie sunt 34 de utilizatori, branșați la conducta de alimentare cu apă a Termocentralei Mintia, fiind alimentați din rezervoare de apă diferite.
Populația din municipiul Deva nu a avut de suferit în urma avariei la conducta de aducțiune, ca rezultat al investițiilor în sistemul de alimentare cu apă realizate în anii trecuți.”

După aproximativ patru ore a venit și al doilea anunț, în care abonații operatorului de apă și canalizare erau anunțați sec că apa potabilă va fi sistată din data de 5 martie, de la ora 16.00, până a doua zi, la ora 07.00. Printre localitățile afectate se numără și Deva, municipiul despre care Apa Prod s-a lăudat că este ferit de riscul să rămână fără apă, „datorită investițiilor din fonduri europene”. 

„Stimați consumatori, 
Se sistează furnizarea apei din data de 05.03.2020, ora 16:00 până în data de 06.03.2020 ora 07:00 în localitățiile Deva, Sântuhalm, Mintia, Șoimuș, Bălata, Vețel, Leșnic, Herepeia, Simeria, Sântandrei, Săulești, Uroi, Cărpiniș, Simeria Veche, Batiz, Băcia, Petreni, Tâmpa, Totia, Bârcea Mare, Băcia, Călanul Mic și Călan Băi.
Motivul sistării: remediere avarie aducțiune Sântămăria Orlea în zona Batiz. SC Apa Prod SA își cere scuze pentru disconfortul creat și vă mulțumește pentru înțelegere”,
a fost al doilea comunicat dat de Apa Prod, cu câteva zeci de minute înainte să oprească apa.

Toate aceste bâlbâieli de comunicare nu au rămas netaxate de clienții firmei Apa Prod. Pe rețelele de socializare, unde, de altfel, au fost publicate anunțurile, oamenii au scris zeci de comentarii în care au criticat în termeni duri întreruperea bruscă a apei potabile. 

Iată doar câteva dintre mesajele pe care oamenii le-au scris pe pagina de Facebook a firmei Apa Prod: 

„Sunt perfect de acord cu dvs... dar azi dimineata «vă băteați» cu pumnul în piept că ce investiții a făcut ApaProd și cum Deva nu a fost afectată... eu aș zice sa nu va mai lăudați fără rost... azi dimineață mai bine tăceați...”

„Păi cum, bă idioților, acum 5 ore vă laudati că investitiile si-au dovedit eficienta :)) O gasca de idioti si de cretini, aia sunteti...”

„Orice utilitate trebuie sa aibă dublă sau chiar tripla alimentare. Daca se sparge o conducta... rupe furtuna un cablu electric... etc., trecem pe alimentarea de rezervă. Intr-o tară normala. (M-a luat valul si am uitat unde traiesc) Vai s-amar!”

„Mai puneti un dop de lemn ca la Hateg si apoi mirati-va ca aveti avarie! Sa va fie rusine!”

După câteva ore de la doilea anunț, Apa Prod a venit cu precizări, în care susținea că, de fapt, au fost două avarii, prima în 4 martie și a doua, cea care a afectat municipiul Deva, s-a produs în 5 martie. Conducta avariată a fost „reabilitată în 2007 din fonduri proprii” și nu din fonduri europene, au mai explicat cei de la Apa Prod: 

„Revenim cu informatii suplimentare referitoare la sistarea furnizării apei în localitățile Deva, Sântuhalm, Mintia, Șoimuș, Bălata, Vețel, Leșnic, Herepeia, Simeria, Sântandrei, Săulești, Uroi, Cărpiniș, Simeria Veche, Batiz, Băcia, Petreni, Tâmpa, Totia, Bârcea Mare, Bârcea Mică, Băcia, Călanul Mic și Călan Băi.
Precizăm că astăzi, 5 martie 2020, ora 14:00, a cedat un tronson al conductei de aductiune a apei Sântămăria Orlea – Deva, din cauza unei defecțiuni neprevăzute (avarie). Această defecțiune a produs pierderi însemnate de apă astfel încât am fost nevoiți să luăm măsuri urgente pentru efectuarea reparațiilor.
Această reparație nu se poate executa decât prin sistarea furnizării apei. Rugăm populația din zonele afectate să înțeleagă că acest demers este urmare a unei situații total neprevăzute.
Întrucât avaria de astăzi a survenit la scurt timp după avaria din data de 4 martie 2020, apa nu a putut fi acumulată în rezervoarele de înmagazinare. Din acest motiv, începând cu ora 16:00, nu a mai putut fi asigurată furnizarea apei către populație. 
Menționăm că tronsonul de multiplă presiune afectat a fost reabilitat în cursul anului 2007 din fonduri proprii și nu a făcut obiectul investițiilor din fonduri europene realizate în perioada 2013-2015.
Asigurăm populația din zonele afectate că echipele de intervenție ale Apa Prod S.A. depun toate eforturile pentru remedierea avariei și reluarea furnizării serviciilor de alimentare cu apă, în cel mai scurt timp posibil.”


 

 

 

 

Adauga comentariu