(FOTO+VIDEO) Serbările Naționale de la Țebea, în condiții de pandemie și fără lideri de stat de la București. Momente patriotice la mormântul lui Avram Iancu

Serbările Naționale de la Țebea din acest an, dedicate comemorării a 148 de ani de la moartea lui Avram Iancu, s-au desfășurat sub semnul pandemiei. La Panteonul Moților s-au strâns câteva sute de oameni, unii veniți din alte colțuri ale țării, organizatorii insistând pe respectarea regulilor sanitare. 

Evenimentul a debutat cu onorul gărzii militare și cu slujba religioasă oficiată de un sobor de preoți, urmate de tradiționala depunere de coroane de flori la mormântul „Crăișorului Munților”. 

La manifestări au participat prefectul judeţului Hunedoara, Vasilică Potecă, reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Hunedoara, parlamentari, primari, lideri de partide politice, reprezentanţi ai autorităţilor şi ai diferitelor instituţii ale statului, precum şi ai unor Asociaţii cultural-istorice. Niciun înalt oficial al statului nu a fost prezent în acest an la Țebea, aici referindu-ne la președintele României, premierul sau șefii celor două Camere ale Parlamentului. Din partea acestora au fost transmise coroane de flori. 

Serbările de la Țebea sunt un moment aparte pentru mulți dintre românii de toate vârstele, care vin și din alte colțuri ale țării pentru a se închina la mormântul Eroului Național Avram Iancu. Sunt acei oameni care dau culoare evenimentului, îmbrăcați în straie tradiționale, pe care le au de la bunicii sau străbunicii lor. Deveanca Anamaria Gavrilă a fost una dintre ei, cu o ie veche de 100 de ani, pe care o are de la Niculina Nencilescu, bunica partenerului ei. O bluză cusută  cu mâna, pe care o poartă doar în momente speciale.  

Veniți tocmai din inima României, câțiva români din județul Covasna au adus cu ei Drapelul Tineretului Ortodox, o relicvă veche de 100 de ani. 

„Am venit din localitatea Vâlcele, județul Covasna. De 18 ani venim în fiecare an la Serbările Naționale de la Țebea, pentru a-l comemora pe unul dintre cei mai mari români ai acestui neam - Avram Iancu. Cel care merită toată recunoștința noastră pentru modul în care s-a luptat pentru drepturile românilor din Transilvania și a tuturor românilor. Am adus cu noi Drapelul Tineretului Ortodox din Vâlcele, care a fost sfințit în anul 1934. Drapel care era purtat de tineri la cele mai importante momente din viață. Atunci când mergeau în armată, se căsătoreau și la evenimente mai neplăcute, cum ar fi înmormântările. Un drapel cu care am mers la Alba Iulia, cu căruța, în 2018”, a afirmat Nicolae Cucu, viceprimarul comunei Vâlcele. 

La finalul ceremoniei oficiale, George Simion, președintele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), însoțit de un grup de persoane l-au omagiat pe Avram Iancu, într-un mod aparte. Aceștia au depus o coroană de flori la mormântul „Crăișorului Munților” și au intonat melodii patriotice, dedicate eroului național. 

Avram Iancu s-a născut în anul 1824 într-o familie de țărani moți înstăriți și a profesat ca avocat. A murit pe 10 septembrie 1872 în comuna Baia de Criș, județul Hunedoara, și a fost înmormântat în Panteonul Moților de la Țebea. Este considerat cel mai mare Erou Național al românilor din Transilvania, care a avut un rol determinant în afirmarea identității și a drepturilor naționale pe pământ strămoșesc. 

 

 

 

 

Adauga comentariu