(FOTO+VIDEO) Prima zi de școală, după șase luni de pandemie. Bucurii, emoții și eforturi mari din partea cadrelor didactice. „Avem un an școlar neobișnuit și extrem de provocator pentru noi toți”

Școlile și grădinițele din județ și-au deschis porțile pentru elevi și preșcolari, după o pauză de șase luni, generată de pandemia de Covid-19.

La Deva, Grădinița cu Program Prelungit 7 este pregătită pentru a primi copiii, însă, în anumite condiții și cu respectarea regulilor de protecție sanitară. Directorul unității școlare, Lucia Elena Lazăr, a explicat că grupele de copii au fost divizate în două subgrupe, care vor frecventa grădinița, pe rând, câte două săptămâni. Totodată, pregătirile pentru amenajarea grădiniței au început încă din lunile din vară. 

„Pregătirile au început încă din luna august. Unitatea noastră este una mare, cu cinci structuri arondate. În toate aceste grădinițe, având în vedere că scenariul despre care am fost informați de la Inspectoratul Școlar General a fost «verde», am mers pe un sistem hibrid. Aceasta însemană că am împărțit grupele, fiind foarte numeroase, în două subgrupe. (...) În această dimineață, până în momentul de față, nu am întâmpinat niciun fel de problemă. Părinții au fost nemaipomenit de cooperanți, copiii au fost preluați de către doamnele îngrijitoare. S-a făcut triajul acasă, apoi, de către doamna asistentă. Ei se află în cele mai bune condiții în sălile de grupă. Acolo, încercăm, pe cât se poate, să păstrăm o distanțare, dar, în același timp, să ne purtăm cu acești copilași ca și până acum. Ei nu trebuie să simtă pandemia. Noi suntem responsabili, suntem oameni maturi și știm să gestionăm orice situație”, a declarat Lucia Elena Lazăr. 

Pentru părinții care și-au adus copiii pentru prima dată la grădiniță, emoțiile au fost inerente. Mai ales că, accesul acestora în instituția de învățământ nu a fost permis. 

„Este prima zi de grădiniță pentru fiica mea, deși a mai fost la creșă anul trecut. Emoțiile sunt mari, ne copleșesc. Nu știm exact cum va decurge noul an școlar. Sperăm că va fi bine”, a afirmat Claudia Naghi-Doț, mama unei fetițe. 

La Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria”, o atenție deosebită li s-a acordat elevilor din clasa pregătitoare. Și aici conducerea unității școlare a făcut eforturi deosebite pentru a-i putea primi pe micuți în condiții de siguranță. Pe lângă normele de protecție sanitară care au trebuit asigurate, cadrele didactice au încercat să creeze o atmosferă caldă pentru copiii care au pășit pentru prima dată, în acest an, pragul școlii. 

„Avem un an școlar neobișnuit și extrem de provocator pentru noi toți, în primul rând pentru cei care organizează deschiderea anului școlar. A presupus multă pregătire și multă organizare din punct de vedere al amenajării spațiilor, astfel încât, să putem facilita accesul în școală a unui număr mare de copii, respectând toate condițiile igienico-sanitare, respectiv, asigurarea acelui distanțe corespunzătoare între elevi, respectarea circuitelor, marcarea circuitelor, așa încât, elevii să înțeleagă și să fie vizibile și să poată fi ușor de respectat. Am încercat să fie atrăgătoare circuitele și marcajele, pentru că avem niveluri diferite de învățământ, de la elevi de grupa pregătitoare, până la cei de clasa a XII-a. Nu în ultimul rând, pregătirea noastră a tuturor, am avut foarte multe întâlniri cu profesorii și învățătorii, la care am stabilit ce va avea de făcut fiecare și cum se vor desfășura activitățile”, a declarat Luminița Hurgoiu, directorul Colegiului Național Pedagogic „Regina Maria” Deva. 

Adauga comentariu