(FOTO-VIDEO) Haită de câini, pe străzile Devei. Problema animalelor fără stăpân, din nou în actualitate. Primarul Devei promite că va rezolva situația până în luna februarie a anului viitor

Județul Hunedoara este, din nou, plin de câini fără stăpân. Situația gravă în care s-a ajuns are la bază o decizie a Curții de Conturi care, din luna mai, nu mai permite Consiliului Județean Hunedoara să mai finanțeze Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) „Asociația Județeană pentru Ocrotirea Animalelor fără Stăpân (AJOAFS)” Hunedoara. Din asociație fac parte și primăriile, dar cea mai mare parte a banilor veneau de la Consiliul Județean. 

Din 16 adăposturi pentru câinii fără stăpân câte erau în județ, acum mai funcționează doar două. Totodată, numărul echipelor de la AJOAFS Hunedoara care se ocupau de prinderea animelelor a fost drastic redus. Astfel, s-a ajuns în situația în care câinii să ajungă din nou în stradă, spre nemulțumirea tuturor oamenilor, atât acelora care iubesc animelele, cât și a celor cărora le este frică de ele.

În municipiul reședință de județ, situația este aceeași. În această dimineață, o haită de câini „vagabonzi” „patrula” prin zona Catedralei Episcopale „Sf. Nicolae” din Deva, din zona parcului central. Probleme de acest gen au fost sesizate în aproape toate cartierele orașului.

Luna trecută, în data de 20 noiembrie, prefectul județului Hunedoara, Fabius Kiszely, a discutat problema câinilor vagabonzi în cadrul ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență după ce a primit sesizări că, în ultimul timp, în localitățile din județ, animalele fără stăpân s-au înmulțit. Astfel, de atunci, administrațiile locale au la dispoziție 60 de zile să găsească o soluție ca patrupezii să fie ridicați de pe străzi. În lipsa unor soluții, primăriile riscă sancțiuni de la autoritățile competente. 

La Deva, situația pare că și-a găsit o rezolvare, dar va mai dura până la implementarea ei. 

„Știu că e o mare problemă. Noi am demarat procedurile pentru a face Serviciul nostru, am vorbit cu Simeria, cu Șoimușul, cu satele aparținătoare, care vor să vină la noi. Dar nu o rezolvi de pe o zi pe alta, ci îți trebuie cadru legal. În primul rând, trebuie să ai personal... Facem un protocol cu celelalte primării și într-o lună, două, putem să îi dăm drumul. La finalul lui ianuarie, îi putem da drumul și atunci am rezolvat problema”, a declarat primarul Devei, Florin Oancea.

Adauga comentariu