(FOTO) 100 de lucruri jenante din județul Hunedoara. Astăzi, clădirea neterminată a Liceului de Arte din Deva

ZIAR DE HUNEDOARA începe un ciclu de articole sub genericul „100 de lucruri jenante din județul Hunedoara”. O campanie în care vom vorbi despre nepăsarea autorităților statului față de modul în care sunt cheltuiți banii strânși de la cetățeni. Despre investiții făcute fără cap și coadă sau lehamitea cu care tratează patrimoniul istoric al țării. Nu vor fi omise nici situațiile în care oamenii simpli dovedesc lipsă de educație, dar și alte lucruri jenante care se petrec sub ochii noștri. 

 

Că statul român nu știe să-și folosească eficient resursele, nu este o noutate. Însă, în unele situații, s-au depășit orice limite ale bunului simț. Drept dovadă stau „investițiile” începute de zeci de ani de zile, pentru care s-au cheltuit sume cu multe zerouri, și care nu se știe dacă vor fi folosite vreodată.

Un bun exemplu în acest sens este clădirea ridicată în vecinătatea Liceului de Arte „Sigismund Toduță” din Deva. Un gigant arhitectonic, unde elevii de la Arte ar fi trebuit să aibă spații suficiente pentru cursuri, ateliere sau alte activități. Lucru care nu s-a realizat nici după 27 de ani de când s-a pus temelia construcției. 

Clădirea a fost planificată și finanțată de Ministerul Educației, în proprietatea căruia se și află. În 1992 au început lucrările iar la finele anilor 2010 s-au oprit, din lipsă de finanțare, dar și din cauza unui litigiu pentru o parte din terenul pe care a fost ridicat imobilul. 

Între timp, mai mulți aleși locali au încercat să se arate preocupați de soarta clădirii. Unii au venit chiar cu promisiuni concrete, spunând că din 2016 sau 2017 vor fi reluate lucrările. Vorbeau atât de siguri pe ei, încât părea că și ei cred celor spuse. S-a vorbit chiar și despre o sumă de bani pe care a pus-o Ministerul Educației la bătaie, pentru a termina clădirea. Prin campania electorală, în discuții au fost aduși omnipotenții chinezi, cum că au pus ochii pe construcția cu pricina și ar vrea să o transforme într-un centru pentru ei dar și pentru școlarii, viitori artiști. În realitate, nimic din cele spuse nu s-a întâmplat. 

Mai grav de atât, construcția se degradează iremediabil. Scheletul clădirii, pe care a fost îmbrăcată tâmplăria, arată hidos. În interior, dar și de jur împrejurul edificiului este plin de gunoaie. Construcția nu a fost băgată în conservare, iar asta denotă, încă o dată, nepăsarea față de bunurile pentru care statul a cheltuit sume enorme. 

Proiectul clădirii cuprinde spaţii generoase destinate mai multor activităţi, cum ar fi o sală de spectacole cu 400 de locuri, un centru sportiv, un bazin olimpic de înot, simeză pentru expoziţii de pictură sau ceramică, plus 24 de cabinete pentru profesori şi elevi, ateliere pentru cursurile de la ceramică.

În prezent, clădirea serveşte ca adăpost oamenilor străzii.

Adauga comentariu