Fostul primar al Devei Mircia Muntean, pe lista condamnaților penal, cărora Iohannis le va retrage decorațiile

Mircia Muntean se află pe lista condamnaților penal cărora președintele României Klaus Iohannis vrea să le retragă decorațiile, conform celor de la universul.ro. Fostul edil-șef al Devei a fost condamnat la șase ani de închisoare în 24 aprilie 2017, în prezent aflându-se în detenție. Mircia Muntean a fost decorat cu Oridnul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler. 

„Pot să spun chiar că am decis să retrag toate decorațiile tuturor celor care au condamnări penale și se încadrează în prevederile legii care prevede procedură de retragere a ordinelor naționale. Am demarat efectiv această acțiune și ea va fi finalizată în foarte scurt timp și veți primi lista decretelor prin care retrag aceste ordine”, a declarat președintele Klaus Iohannis. 

Potrivit sursei citate, lista lui Iohannis cuprinde 13 nume, printre care și cel al fostului primar al municipiului de județ: 

Dan Voiculescu – Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler;
Ion Stan – Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler;
Adrian Năstase – Ordinul Național „Steaua României” în grad de Mare Cruce;
Adrian Severin – Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler;
Cristian Anghel – Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler;
Emilian Cutean – Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler;
Gheorghe Bucur – Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler;
Irina Jianu – Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler;
Ionel Manțog – Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler;
Mircia Muntean – Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler;
Mihai Mucea – Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler;
Miron Mitrea – Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler;
Gheorghe Mencinicopschi – Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler.

De altfel, Legea nr. 92/2000 privind sistemul național de decorații al României, la art. 52 prevede situațiile în care astfel de medalii pot fi retrase, inclusiv atunci când deținătorul unei decorații este condamnat penal. 

Mircia Muntean a fost condamnat penal în două dosare, primul fiind pentru abuz în serviciu, iar al doilea pentru conducerea unui vehicul în stare de ebrietate. Acesta a fost primarul Devei timp de patru mandate consecutive, iar în timpul celui de-al cincilea mandat a intervenit condamnarea penală, mandatul de primar fiindu-i încetat înainte de termen. 

Problema decorațiilor a revenit în atenția opiniei publice cu ocazia Zilei Naționale a României, când prezența lui Adrian Năstase la recepția organizată la Palatul Cotroceni a fost aspru criticată. Fostul premier și lider al PSD a primit invitație la respectiva recepție în baza faptului că, în 2002, a fost decorat cu ordinul Steaua României în grad de Mare Cruce. Legislația din România prevede ca persoanele care au fost decorate să fie invitate la recepția de Ziua Națională. 

Adauga comentariu