A fost Colectiv. 64 de morți! Nimeni nu a învățat din asta!

Au trecut trei ani de la marea tragedie din clubul bucureștean Colectiv. Trei ani în care statul român nu a făcut aproape nimic pentru a evita ca un nou dezastru de acest gen să reapară. Acum trei ani, hunedorenii Maria Vulcu și Radu Sienerth, alături de alți 62 de tineri, au murit în incendiu de la Colectiv. 64 de morți! Toți tineri, în floarea vârstei, cu toată viața înainte! Nimeni nu a răspuns pentru moartea lor și nimeni nu a făcut nimic pentru a repara ceva în legislația românească. Lumea pare că nu a învățat nimic din tragedia „Colectiv”. În primele zile după incendiu, autoritățile păreau că își vor da toată silința pentru a repara ceva, dar totul a fost lăsat baltă. Au lăsat la o parte lucrurile importante, care afectează viața oamenilor, pentru a-și vedea în continuare de șpăgi, de comisioane, de ciubucuri, de viață. Cei 64, printre care Maria și Radu, nu mai au viață. Părinții a 64 de tineri sunt astăzi distruși. Frații tinerilor morți sunt astăzi singuri.

64 de morți! Nimeni nu a învățat din asta! 

Spitalele sunt la fel. În județul Hunedoara, la Spitalul Județean, pe secția de Chirugie Plastică, niciun pacient „mare ars”, cu arsuri de peste 20% din corp, nu este tratat. Spitalul nu are cu ce și nu are cu cine. Toți marii arși din județ sunt transportați fie la Timișoara, dacă sunt locuri, fie la București, dacă sunt locuri. Aici, se tratează doar arsuri minore. Ce s-ar fi întâmplat dacă dezastrul de la Colectiv ar fi avut loc în județul Hunedoara? Un scenariu sumbru, la care autoritățile nu ar face față, nici măcar atât cât au făcut în București. La fel se întâmplă și în restul orașelor din județ. Nu avem specialiști, nu avem infrastructură, nu avem nimic pentru a duce o situație de criză, în cazul în care ea s-ar produce. Nu avem nici măcar dezinfectanți suficienți, pentru a avea un mediu steril, curat, fără microbi, atât de necesar persoanelor arse, care sunt cele mai expuse la infecțiile nosocomiale. Dacă astăzi ar izbucni un incendiu într-un club din județ, autoritățile nu ar avea cum să reacționeze în timp util și nu ar avea unde să trateze pacienții arși.

64 de morți! Nimeni nu a învățat din asta! 

Clubul Colectiv nu avea autorizație ISU. Astăzi, în țară, sunt o grămadă de cluburi care nu au autorizație la incendiu, dar funcționează în continuare pentru că statul s-a gândit la bunăstarea patronilor și nu la siguranța oamenilor. Cluburile au timp până la finalul acestui an să obțină toate avizele ISU, cu condiția ca unitățile care funcționează fără autorizație să aibă afișat acest mesaj, pentru informarea oamenilor. Mai mult decât atât, cluburile cu un spațiu mic, nu trebuie autorizate, deși aceastea pot fi adevărate bombe. Insalubre, aflate la subsolurile caselor, „bombele” de acest fel sunt cele mai periculoase. Nu au decât o cale de ieșire, nu au geamuri, iar în caz de incendiu, lumea s-ar călca în picioare pe scări, înspre ieșire. La fel ca la Colectiv. Dar, cui îi pasă? În Deva, sunt multe astfel de „bombe”, care azi nu mai au nevoie de autorizație ISU.

64 de morți! Nimeni nu a învățat din asta! Maria și Radu, alături de alți tineri, au murit acum trei ani! Să ne ferească Dumnezeu de încă o tragedie, pentru că autoritățile nu ne feresc! Nu au învățat nimic!

 

 

 

Adauga comentariu