Focare de infecție din cauza disputelor dintre autoritățile județene și firma Brai Cata. Peste 60 de localități din județ au rămas cu gunoaiele neridicate

Cu excepția zonei Văii Jiului, toate localitățile din județ au rămas cu gunoaiele neridicate de câteva zile, după ce firma Brai Cata a oprit colectarea. În data de 4 decembrie, operatorul de salubritate a trimis o notificare, în care anunța că, din aceeași zi, nu va mai ridica deșeurile. Motivul invocat de firma Brai Cata este faptul că administrația județeană le-a blocat conturile. 

„Vă comunicăm faptul că societatea nu mai are acces la disponibilitățile bănești regăsite în conturile acesteea, în condițiile în care Consiliul Județean Hunedoara a indisponibilizat prin poprire toate conturile bancare ale subscrisei societăți. Prin urmare, nu mai este posibilă realizarea plăților necesare  pentru prestarea serviciului - plata combustibilului, achitarea tarifului la depozitul ecologic, plata remunerațiilor către angajați, plata obligațiilor fiscale etc.. 

Precizăm faptul că actuala situație este determinată exclusiv de către unitățile administrativ teritoriale din Aria de Delegare/Bârcea Mare, care prin maniera în care au înțeles să-și îndeplinească obligațiile de achitare a contravalorii serviciului prestat la utilizatorii fără contract, au făcut imposibilă suportarea obligațiilor contractuale de către subscrisa societate”, se arată în notificarea transmisă de Brai Cata.

Reprezentanții societății de salubrizare susțin că unitățile administrativ teritoriale au refuzat achitarea sumelor pentru clienții fără contract, conform prevederilor contractuale. 

„La această dată UAT-urile din Zona 3 Centru înregistrează datorii cumulate către Brai-Cata în sumă de 11.323.372 lei”, au precizat reprezentanții firmei. 

Consiliul Județean Hunedoara a transmis un comunicat, în care a explicat că Brai Cata trebuia să achite către bugetul județului o sumă de peste șapte milioane de lei, banii reprezentând datoriile acumulate din 2019, cu titlu de redevență. În urma unei acțiuni în instanță, CJ Hunedoara a obținut executarea silită a sumelor datorate de către operatorul de salubritate, după ce problema nu a putut fi rezolvată pe cale amiabilă. 

„Având în vedere notificarea operatorului SC Brai-Cata SRL prin care anunță încetarea serviciului de salubrizare în zonele 1 BRAD (Brad, Baia de Criș, Băița, Blăjeni, Buces, Bucureșci, Bulzeștii de Sus, Crișcior, Luncoiu de Jos, Ribița, Tomești, Vața de Jos, Vălișoara), 2 HAȚEG (Hațeg, Bretea Română, Densuș, General Berthelot, Pui, Răchitova, Râu de Mori, Sălașu de Sus, Sîntămărie Orlea, Sar­mi­zegetusa, Totești) și 3 CENTRU (Deva, Hune­doara, Orăștie, Călan, Geoagiu, Simeria, Băcia, Boșorod, Certeju de Sus, Cârjiți, Balșa, Hărău, Mărtinești, Orăștioara de Sus, Pestișu Mic, Beriu, Rapoltu Mare, Romos, Bătrâna, Bunila, Cerbăl, Ghelari, Șoimuș, Teliucu Inferior, Tur­daș, Lelese, Lunca Cernii de Jos, Toplița, Bră­nișca, Burjuc, Dobra, Gurasada, Ilia, Lăpugiu de Jos, Vorța, Vețel, Zam), începând cu data de 04.12.2021, Consiliul Județean Hunedoara face următoarele precizări:

1. În baza sentinței civile nr. 2523/2021 a Tri­bunalului Hunedoara, SC Brai-Cata SRL a fost obligată la plata sumei de 7.820.257 lei re­prezentând redevența datorată din 2019-2020 Consiliului Județean Hunedoara. Suma ce constituie redevența la bugetul județului Hu­nedoara nu a fost plătită, drept urmare s-a procedat la executare silită.
2. În prealabilul procedurii de executare silită s-a încercat cu bună credință procedura de eșalonare. Pentru că nu au fost îndeplinite condițiile minime legale de către SC Brai-Cata SRL, respectiv să garanteze sumele datorate, procedura de eșalonare conform Codului Fiscal a fost respinsă.
3. Facem precizarea că datoria totală a ope­ratorului SC Brai-Cata SRL către bugetul ju­de­țului Hunedoara este de 27 de milioane de lei.
Ca autoritate a administrației publice ju­dețene, Consiliul Județean Hunedoara insistă pe identificarea soluțiilor pentru depășirea a­cestui impas.
În acest sens, președintele CJ Hunedoara, Laurențiu Nistor, administratorul public al CJ Hunedoara, Costel Avram, și secretarul ge­neral al județului, Dan Daniel, au participat ieri la o întâlnire organizată la sediul Instituției Prefectului cu toți factorii decizionali, pentru deblocarea situației.
Consiliul Județean Hunedoara regretă dis­confortul produs cetățenilor județului Hu­ne­doara, însă subliniază încă o dată că res­pon­sabilitatea aparține exclusiv operatorului
SC Brai-Cata SRL care trebuie să respecte obli­gațiile contractuale și hotărârile instan­țe­lor judecătorești”, a informat CJ Hunedoara. 

La rândul lor, primăriile municipiilor Deva și Hunedoara au reacționat la informarea transmisă de Brai Cata, în care se susține că UAT-urile au datorii către firma de salibritate. Ambele administrații locale au explicat că nu au datorii către Brai Cata, iar lucrurile se vor tranșa în instanță. 

În cele câteva zile de când operatorul a oprit ridicarea deșeurilor, la punctele de colectare din localități s-au stârns cantități mari de gunoaie, iar lucrurile s-ar putea agrava. În acest context, CJ Hunedoara a solicitat întrunirea Grupului de Suport Tehnic pentru gestionarea situațiilor de urgență generate de epidemii, urmând să se solicite acordul Ministerului Afacerilor Interne pentru declararea stării de alertă în în 61 de localități din aria de operare a firmei Brai Cata. 

„În continuarea demersurilor pentru rezolvarea problemei colectării deșeurilor menajere în județul Hunedoara, în această seară, a fost convocat Grupul de Suport Tehnic pentru gestionarea situațiilor de urgență generate de epidemii.
A.D.I. Sistemul integrat de gestionare a deșeurilor județul Hunedoara a solicitat Comitetului Județean pentru Situații de Urgență să adopte o hotărâre prin care, în cele 61 de Unități Administrativ Teritoriale afectate de suspendarea serviciilor de salubrizare, să fie declarată starea de alertă.
În urma raportului Grupului de Suport Tehnic, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență va solicita acordul Ministerului Afacerilor Interne pentru declararea stării de alertă în cele 61 de localități din aria de delegare a SC Brai-Cata SRL.
SC Brai-Cata SRL trebuie să respecte obligațiile contractuale și hotărârile instanțelor judecătorești. Este vorba despre banii hunedorenilor, despre bugetul județului Hunedoara!
NU Consiliul Județean Hunedoara a generat această situație neplăcută! Cu toate acestea, ne cerem scuze pentru cele întâmplate și vă asigurăm că, împreună cu celelalte autorități responsabile, vom găsi soluții în cel mai scurt timp”, a transmis CJ Hunedoara. 

Serviciul de colectare a deșeurilor la nivel de județ a fost preluat de Consiliul Județean Hunedoara, având ca scop implementarea unui proiect pe fonduri europene. Din acele fonduri s-a finanțat închiderea vechilor gropi de gunoaie de la periferia orașelor, fiind construită o groapă ecologică la Bârcea Mare. Județul Hunedoara a fost împărțit în 4 zone de operare, iar în urma licitațiilor organizate în 2018, pe zonele 1,2 și 3 a fost delegată firma Brai Cata. În cei trei ani, au existat numeroase probleme în ceea ce privește periodicitatea cu care erau ridicate deșeurile. Cele mai multe probleme au fost în orașe precum Deva, Hunedoara sau Brad, unde la punctele de colectare se acumulau cantități mari de deșeuri, deoarece firma Brai Cata le ridica cu o frecvență redusă. 

Adauga comentariu