Focar de pestă porcină la ferma Landbruk din Turdaș. Peste 10.000 de animale vor fi ucise și depozitate într-o groapă de pe raza comunei

Lovitură grea pentru proprietarii fermei Landbruk din Turdaș, unde a fost confirmat un focar de pestă porcină. Autoritățile sanitar-veterinare au aprobat un plan de lichidare a focarului, ceea ce presupune uciderea tuturor porcilor. Pe raza comunei Turdaș există un perimetru unde s-a autorizat îngroparea porcilor uciși, încă de la debutul epidemiei de pestă porcină.  

Conform informațiilor furnizate de prefectul județului Hunedoara, în fermă sunt peste 10.000 de porci. 

„Urmează să fie lichidat focarul de pestă porcină. Toate demersurile se fac în conformitate cu Hotărârea Comitetului Local de Combatere a Bolilor Hunedoara. Există o groapă autorizată unde vor fi îngropați, avem autorizații de la toate instituțiile competente. Sunt în jur de 10.000 de capete. În principiu, se poate ajunge la lichidarea întregii ferme”, a declarat prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian. 

Astăzi, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Hunedoara a transmis un comunicat, în care se arată că focarul de pestă porcină a fost confirmat în baza buletinului de analiză emis de Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA) București, în data de 21 septembrie. Totodată, se precizează că lichidarea focarului presupune uciderea tuturor porcilor. În zona fermei de porci au fost stabilite restricții privind comercializarea sau transportul suinelor. 

Redăm mai jos comunicatul transmis de DSVSA Hunedoara: 

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Hunedoara informează că a fost confirmat un focar de pestă porcină africană la porcii dintr-o exploataţie comercială din localitatea Turdaș, județul Hunedoara, în data de 21.09.2021, în baza buletinului de analiză emis de către IDSA București. 

În data de 22.09.2021, la Instituţia Prefectului județul Hunedoara s-a întrunit Centrul Local de Combatere a Bolilor Hunedoara (CLCB) şi a fost aprobat Planul de măsuri privind combaterea pestei porcine africane în exploatația comercială de porci din localitatea Turdaș, județul Hunedoara, unde se va aplica măsura uciderii tuturor porcilor, în conformitate cu prevederile legislației sanitare veterinare în vigoare.

Carcasele porcilor morți sau uciși și toate materialele din incinta exploatației vor fi distruse sub supraveghere oficială în conformitate cu prevederile legale. 

ZONELE DE PROTECȚIE ȘI DE SUPRAVEGHERE: 

Zona de protecție cuprinde următoarele localități: Turdaș - UAT - Turdaș, Turmaș - UAT - Mărtinești, Pricaz - UAT- Turdaș
Zona de protecție include o exploatație comercială de porci din localitatea Turdaș.
Delimitarea zonei de supraveghere pentru pestă porcină africană include localitățile: Martinești- UAT Mărtinești, Tămășasa - UAT- Mărtinești, Dâncu Mic -UAT- Mărtinești Dâncu Mare- UAT- Mărtinești, Orăștie- UAT- Orăștie, Căstău- UAT- Beriu, Beriu- UAT- Beriu, Sereca- UAT-Beriu, Orăștioara de Jos- UAT- Beriu, Folt- UAT- Rapoltu Mare, Gelmar- UAT- Geoagiu, Geoagiu- UAT- Geoagiu, Gigmău- UAT- Geoagiu, Boiu- UAT-Rapoltu Mare, Bobâlna- UAT-Rapoltu Mare, Feredee- UAT-Rapoltu Mare, Rapoltu Mare- UAT- Rapoltu Mare, Rapolțel- UAT- Rapoltu Mare, Uroi- UAT- Simeria, Cărpinis- UAT- Simeria, Simeria- UAT- Simeria, Simeria Veche- UAT- Simeria, Tâmpa- UAT- Băcia, Spini- UAT- Turdaș, Râpaș- UAT- Turdaș, Totia- UAT- Băcia, Jeledinți- UAT- Mărtinești, Măgura- UAT- Mărtinești, Romos-UAT Romos.
Zona de supraveghere include o exploatație comercială de porci din localitatea Orăștie.

DSVSA Hunedoara solicită sprijinul şi înţelegerea unităților administrativ teritoriale, a cetăţenilor și a operatorilor economici pentru respectarea măsurilor care se impun, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.
Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic .
ESTE INTERZISĂ COMERCIALIZAREA, ÎNSTRĂINAREA SAU MIȘCAREA SUB ORICE FORMĂ A PORCILOR VII, A CĂRNII ȘI PRODUSELOR DIN CARNE DE PORC PROVENITE DIN ZONELE DE RESTRICȚIE, CA URMARE A EVOLUȚIEI VIRUSULUI PESTEI PORCINE AFRICANE (PPA) .
DSVSA Hunedoara va informa periodic publicul din județ, cu privire la evoluția bolii, respectiv măsurile ce se impun în scopul combaterii acesteia .

Adauga comentariu