Firma Brai Cata ar putea pierde contractul de colectare a deșeurilor în municipiul Hunedoara. Primăria intenționează să preia serviciul de salubritate

Consiliul Local Hunedoara a votat în unanimitate pentru rezilierea contractului cu operatorul de salubritate Brai – Cata. Adunarea Generală a Asociaţilor Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) „Deşeuri” are votul final.

Municipiul Hunedoara face parte din ADI „Deșeuri”, asociație înființată la nivel județean, cu scopul de a gestiona serviciul de colectare a deșeurilor menajere. Asociația a fost creată odată cu implementarea proiectului pe fonduri europene, prin care au fost finanțate lucrări de închidere a vechilor gropi de gunoi de la periferiile orașelor și construirea deponeului ecologic de la Bârcea Mare. După ce a fost construită noua infrastructură pentru depozitarea deșeurilor, serviciul de colectare a fost delegat unor firme la nivel județean, Brai Cata fiind firma care a câștigat licitațiile pentru zonele care includ municipiile Brad, Deva, Hunedoara. Din 2019, Brai Cata asigură serviciul de salubritate, perioadă în care, deșeurile din orașe nu erau ridicate la timp. Totul a culminat cu anunțul operatorului din 4 decembrie 2021, în care se menționa că Brai Cata a întrerupt colectarea deșeurilor din cauza unor probleme financiare. Ceea ce a determinat administrația locală din municipiul Hunedoara să ia o decizie radicală. 

„Întrunit în şedinţă extraordinară convocată de îndată, Consiliul Local Hunedoara a votat, în unanimitate, propunerea mandatării reprezentantului municipiului Hunedoara în AGA ADI «Deşeuri» de a vota «pentru» rezilierea contractului cu operatorul de salubritate Brai – Cata, societatea care se ocupă de colectarea şi transportul deşeurilor menajere din zona centrală a judeţului Hunedoara. În această zonă sunt incluse 37 de comune, oraşe şi municipii”, a informat Primăria Municipiului Hunedoara.

Primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu, a menționat faptul că, în conformitate cu contractul actual încheiat între ADI „Deşeuri” şi Brai – Cata, chiar şi în caz de reziliere, operatorul de salubritate are obligaţia de a mai presta serviciul de ridicare şi transport al deşeurilor menajere încă 90 de zile de la data rezilierii.

„Suntem într-o situaţie mult mai bună decât majoritatea celorlalte primării pentru că noi mai avem în dotare utilajele de pe vremea în care Salub Prest Hunedoara colecta şi transporta şi gunoiul menajer. În cazul în care Brai – Cata va refuza să mai presteze serviciul de salubritate, Primăria Hunedoara, prin Salub Prest, poate intra în acţiune imediat”, a adăugat primarul Hunedoarei, în cadrul şedinţei.

Dat fiind faptul că, în perioada următoare, ADI „Deşeuri” va trebui să deruleze o nouă licitaţie pentru desemnarea unui operator zonal de salubritate, primarul municipiului Hunedoara a propus şi o reconfigurare a zonei de operare „Centru”, prin crearea unei arii de operare care să cuprindă municipiul Hunedoara şi comunele din Ţinutul Pădurenilor (Teliuc, Topliţa, Lunca Cernii, Ghelari, Bunila, Lelese, Cerbăl şi Peştişu Mic).

„Locuitorii municipiului Hunedoara au fost mulţumiţi de felul în care Salub Prest se achita de sarcini în perioada în care această societate se ocupa şi de ridicarea şi transportul deşeurilor menajere din oraş. Sper ca la viitoarea licitaţie pentru desemnarea unui operator zonal să poată participa şi Salub Prest, societate care ar putea asigura fără probleme servicii de salubritate de o calitate mult mai bună atât pe raza municipiului nostru, cât şi în comunele din Ţinutul Pădurenilor”, a declarat primarul municipiului Hunedoara. 

Adauga comentariu