Finul lui Laurențiu Nistor, „cel mai bine plătit funcționar din România”. Consilierul județean Florian Toma: „Pentru cei 60.000 de lei pe care i-a încasat, a muncit 60 de ore, înseamnă că ia 1.000 de lei pe oră”

Cristian Matieș, finul președintelui PSD Hunedoara, Laurențiu Nistor, a fost chemat la raport de consilierii județeni, după 20 de luni de activitate ca administrator special al SC Drumuri și Poduri SA, în faliment. În tot acest timp, consilierii județeni nu au avut ocazia să îl vadă la față pe Cristian Matieș și nici să afle ceva din activitatea sa. 

„La ședința trecută, am solicitat să fie în sala administratorul special al SC Drumuri și Poduri SA, în faliment, pentru a ne comunica și nouă cum stă treaba cu raportul Curții de Conturi și cum se desfășoară activitatea de când este administrator special, respectiv 20 de luni, de când deține această funcție”, a spus consilierul liberal Florian Toma.

Prezent în sala de ședințe, Matieș a părut nepregătit pentru a da explicații consilierilor județeni. 

„În perioada la care face referire domnul consilier Toma, am depus lunar raporturile (!) care mi s-au cerut și am informat Consiliul Județean și pe domnul președinte cu tot ce s-a întâmplat în procesul și în dosarul de faliment al SC Drumuri și Poduri SA. (pauză lungă) Ăăă, întrebări, dacă sunt? La preluarea mandatului de administrator, aveam trei active, dintre care baza Deva, care între timp domnul lichidator judiciar a făcut o licitație și s-a vândut la licitație. La licitația a participat o societate, SC BV Dasler și domnul Buble Simion, care a și adjudecat imobilul respectiv, cu tot ce era acolo. Mai sunt de valorificat secția Păuliș, unde este o problemă, în sensul că platformele betonate, halele, birourile, toate clădirile sunt a fostei SC Drumuri și Poduri, iar terenul de sub clădiri este al UAT Șoimuș. Mai este secția Uroi”, a declarat, în fața consilierilor județeni, Cristian Matieș.

În ajutorul său a sărit președintele Consiliului Județean, Mircea Bobora, membru al PSD.

„Problemele ar trebui prezentate mai mult de lichidator, pentru că dânsul e reprezentantul CJ, care monitorizează aceste platforme. Dar atribuțiile legale în rezolvarea acestei probleme sunt ale lichidatorului”, a spus Bobora.

Cel mai bine plătit funcționar public din România

Consilierul liberal Florian Toma i-a solicitat lui Cristian Matieș să pună la dispoziția aleșilor județeni o adresă unde își desfășoară activitate și un interval orar în care poate fi găsit. Acesta încasează 3000 de lei pe lună de la Consiliul Județean pentru această funcție, dar nimeni nu știe unde are biroul.

„Pornind pe această linie pe care ne-ați direcționat dumneavoastră, de reprezentant al Consiliului Județean, aș vrea să îl întreb pe domnul administrator câteva lucruri foarte simple. În 9 martie 2017 a fost desemnat pentru a prelua această activitate, de administrator special. Sigur că, în toată această perioadă, nu am avut onoarea să îl vedem, probabil că din vina mea că nu am fost destul de atent la prezența dumnealui în zonă, dar după ce am privit acest raport al Camerei de Conturi Hunedoara, am încercat să îl găsesc undeva, și nu l-am găsit. Aș fi vrut să ne comunice acum unde are dumnealui biroul, unde îl putem găsi, care este programul dumnealui de lucru. Dacă în cele 20 de luni, pentru cei 60.000 de lei pe care i-a încasat, a muncit 60 de ore, înseamnă că ia 1.000 de lei pe oră, și că este cel mai bine plătit funcționar din România. Domnul Matieș are un loc de muncă, cum am și eu, cum aveți și dumneavoastră, unde poate fi găsit, și un interval orar în care eu, un consilier județean oarecare, să pot să vin și să-l întreb: domnul administrator special, am primit raportul de la Camera de Conturi, unde spune că nu au fost urmărite și încasate în termen legal de prescripție creanțe bugetare, vreau și eu să știu care sunt demersurile legale pe care CJ trebuie să le facă. Nu am o asemenea locație unde să-l găsesc”, a spus Florian Toma.

Întrebările lui Toma nu au avut nici un răspuns de la Cristian Matieș, drept pentru care acesta a plusat și a cerut președintelui Consiliului Județean diminuarea remunerației primite de administratorul special al SC Drumuri și Poduri SA, în faliment, de la 3.000 de lei, la 500 de lei.

„Vreau să știu și eu dacă domnul administrator special a reprezentat interesele noastre, ale consilierilor județeni sau ale acționarului majoritar, în instanță. Care au fost termenele, care au fost instanțele la care s-a prezentat și cum s-a prezentat în acea instanță? Are o responsabilitate și această responsabilitate este remunerată. Și nu cu puțin, nu cu mult, cu 3.000 de lei pe lună, pentru un program orar pe care eu nu îl știu, dumneavoastră nu îl știți, colegii mei nu îl știu, și poate ni-l spune acum. Dacă nu ni-l spune, pentru că eu sunt convins că nu are acoperire 100% pe un program de lucru normal pentru 3.000 de lei, așa cum am și eu și dumneavoastră, atunci vă propun, domnule președinte, în luna decembrie, să inițiați un proiect de hotărâre de Consiliu Județean, în care să diminuăm această remunerație de la 3.000 de lei pe lună, la 500 de lei, care poate că reprezintă echivalentul eforturilor pe care domnul administrator special le face”, a cerut Toma.

„Domnul Matieș, vă rog mult să transmiteți nu domnului Toma, ci tuturor consilierilor, adresa, e-mailul sau un telefon la care puteți fi contactat, locația, în așa fel încât să poată exista un dialog permanent între dumneavoastră. Iar despre ceea ce înseamnă luna decembrie, vom discuta în ședința din luna decembrie”, a fost solicitarea lui Mircea Bobora pentru administratorul special.

Legături de rudenie recunoscute

Administratorul special al SC Drumuri și Poduri, Cristian Matieș, a fost ales, în luna martie 2017, de Adunarea Generală a Acționarilor a societății, mai exact, de consilierii județeni PSD, singurii prezenți la ședința de revocare a fostului administrator special, Marius Mutulescu. Matieș este finul lui Laurențiu Nistor, președintele PSD Hunedoara, și a avut o condamnare penală, de un an cu suspendare, după ce a lovit o femeie cu mașina, dar a fugit de la locul accidentului și a refuzat prelevarea de probe pentru stabilirea alcoolemiei. Aceasta s-a împăcat însă la notar cu victima, care era tot din comuna Șoimuș, și nu a mai fost condamnat și pentru vătămare corporală din culpă, ci doar pentru părăsirea locului accidentului și refuzul prelevării probelor biologice. Matieș nu a atacat sentința Judecătoriei Deva, astfel că sentința din 18 noiembrie 2013 a rămas definitivă. Ce îl recomandă însă pentru această funcție? 

Nistor nu a negat legătura dintre el și Matieș, dar susținea că nu există niciun fel de legătură între numirea lui de către consilierii județeni PSD în funcție și faptul că este finul său.

„Să facă treabă! Ce are sula cu prefectura? Mă întrebați pe mine, dar eu nici nu știam că a fost numit. Știu că e finul meu”, a declarat, la momentul martie 2017, Laurențiu Nistor.

Întrebat atunci ce îl recomandă pe Matieș să fie administrator special al SC Drumuri și Poduri, președintele PSD Hunedoara răspunde:

„Nu mă întrebați pe mine, că eu nu mă ocup de așa ceva. Consiliul Județean trebuie întrebat. Eu nu mai sunt la Consiliul Județean”. 

 

Adauga comentariu