Finanțele se împrumută de la cetățeni. A treia emisie de titluri de stat în cadrul programului „Tezaur – ediție CENTENAR”

Pentru a treia oară în acest an, Ministerul Finanțelor Publice (MFP) invită cetățenii să cumpere titluri de stat. Titlurile sunt emise cu ocazia sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, în cadrul programului „Tezaur – ediție CENTENAR”, anunță cei de la Finanțe.
„Valoarea nominală a unui titlu de stat este de 1 leu, cu maturitate de doi ani și o rată de dobândă foarte avantajoasa de 4,5%, iar veniturile aferente sunt neimpozabile. După încheierea perioadei de subscriere, MFP va organiza o tombola prin care 1.000 de investitori în această emisiune de titluri de stat vor fi selectați pentru a primi un bonus de dobândă în valoare de 5.000 de lei, care va fi acordat în perioada imediat următoare declarării câștigătorilor. Suma minimă investită pentru a participa la tombolă este de 500 de lei”, a anunțat Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice (DGRFP) Timișoara.
Titlurile pot fi cumpărate de către persoanele fizice rezidente care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii, inclusiv de cele care au participat și la emisiunile anterioare. Dobânda este anuală, plătibilă la termenele din prospectul de emisiune.
În perioada 26 noiembrie – 14 decembrie 2018, titlurile pot fi achiziționate prin unitățile operative ale Trezoreriei Statului și subunităților din rețeaua Poștei Române. 
„Valoarea maximă a subscrierii pe fiecare investitor este de 200.000 lei pentru subscrierile realizate prin intermediul unităților operative ale Trezoreriei Statului și de 200.000 lei pentru subscrierile realizate prin Poșta Română. În perioada de subscriere investitorii au posibilitatea să solicite anularea sumei subscrise, depunând o cerere de anulare. În cazul decesului, dreptul de proprietate asupra titlurilor de stat se transferă moștenitorilor, care prezintă documentele legale prin care se atestă calitatea acestora de moștenitori”, a precizat DGRFP Timișoara. 

Potrivit specialiștilor, dobânda oferită pentru titlurile de stat este una avantajoasă, fiind mai mare decât dobânzile bancare pentru depozitele de economii. 

„Principalele obiective urmărite prin aceste emisiuni sunt diversificarea bazei de investitori în titlurile de stat, crearea unui produs alternativ de economisire pentru populație și nu în ultimul rând cresterea culturii financiare a populației”, se arăta în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre al MFP pentru emiterea titlurilor de stat. Prin programul Tezaur, Ministerul Finanțelor vrea să împrumute patru miliarde lei, respectiv 8% din valoarea titlurilor de stat emise pe piaţa internă.

Adauga comentariu