Final fericit, dar putea fi mult mai rău! DGASPC Hunedoara s-a autosesizat doar după ce o fetiță de 7 ani a fost dispărută, timp de șapte zile. Fata și frățiorii ei trăiau în condiții mizere

Final fericit în cazul fetiţei din Petroşani care a dispărut de la domiciliu în data de 01.11.2018. Poliţiştii au reuşit depistarea acesteia şi a bărbatului cu care a plecat din faţa blocului în care locuieşte. A fost nevoie de foarte multe căutări, multă muncă, iar cei doi au fost găsiţi într-un cămin dezafectat din municipiul Vulcan şi conduşi la sediul Poliţiei Municipiului Petroşani, pentru audieri. Fata și frații ei au fost luați de lângă mama lor de autorități, abia după incident, deși aceștia trăiau într-un mediu mizerabil și erau puși frecvent la cerșit.
 
„În cursul nopții trecute, în urma activităților investigative şi de căutare, polițiștii au reuşit să o găsească pe fetița în vârstă de 7 ani (foto), dispărută în data de 01.11.2018, din municipiul Petroșani. Aceasta se afla în incinta unui cămin dezafectat din municipiul Vulcan, împreună cu bărbatul în vârstă de 44 de ani, cu care a plecat din faţa blocului în care locuieşte. Din primele verificări se pare că fetița nu a fost victimizată în vreun fel. Aceasta a fost transportată la Spitalul din Petroşani, pentru evaluarea stării de sănătate, medicii confirmând faptul că minora nu a fost agresată de bărbat. 
La activităţile de căutate (extinse pe raza mai multor localități ale Văii Jiului) au participat peste 50 de polițiști, jandarmi şi polițiști locali, sub coordonarea ofiţerilor Serviciului de Investigații Criminale Hunedoara. Fetiţa se afla în urmărire națională din data de 05.11.2018, după ce, cu o zi în urmă, dispariţia sa a fost reclamată la Poliția Municipiului Petroșani de tatăl acesteia, aflat în municipiul Timișoara”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara, Bogdan Nițu.
 
Dacă poliția și-a făcut treaba exemplar, în acest caz, nu același lucru se poate spune de Direcția Generală de Asistență Socială și pentru Protecția Copilului Hunedoara (DGASPC). Se pare că micuța ducea această viață încă de la naștere. Copila mai are doi frățiori, doi gemeni, de 4 ani, care creșteau în aceleași condiții mizere. Abia acum, DGASPC Hunedoara susține că s-a autosesizat despre soarta copiilor.
„Ca urmare a apariției articolului în presă, ne-am autosesizat în data de 6 noiembrie. Ulterior, în aceeași zi, am fost sesizați și de către Poliția municipiului Petroșani. Împreună cu reprezentanții DAS Petroșani s-a efectuat evaluarea inițială a familiei, contatându-se că pentru copii se impune stabilirea măsurii de protecție - plasament în regim de urgență. Astfel, copiii în cursul zilei de azi, 8 noiembrie 2018, vor fi preluați în cadrul Centrului de Primire în regim de urgență Deva, urmând a intra în compatibilizare cu un asistent maternal profesionist”, a declarat purtătorul de cuvânt al DGASPC Hunedoara, Cristina Sav.

Potrivit cronicavj.ro, mama copiilor se află în atenția autorităților încă de când ea însăși era un copil.

„Familia este în evidența asistenței sociale de mulți ani de zile. Bunica fetiței dispărute, împreună cu copiii ei, în număr de 7, este în evidența noastră de ani de zile. Am fost de multe ori acolo. Situația nu era foarte bună, mereu era dezordine și aveam probleme, dar, în timp, am crezutcă lucrurile s-au rezolvat. La un moment dat, au fost ajutați, prin 2016, de Biserica Sfânta Varvara, care le-a zugrăvit și părea că lucrurile se îndreaptă”, a spus Cristina Mraz, director Directia Publică de Asistență Socială Petroșani, citată de cronicavj.ro.

Polițiștii continuă cercetările în cadrul dosarului penal întocmit ca urmare a sesizării din oficiu, cu privire la comiterea infracţiunii de lipsire de libertate în mod ilegal, urmând a fi dispuse măsuri legale, sub coordonarea Parchetului de la lângă Judecătoria Petroșani.
 
Acţiunea a beneficiat de suportul Biroului de Analiză a Informaţiilor Hunedoara.

Adauga comentariu