EXCLUSIV! Cui aparține firma GSP Power din Constanța, interesată să privatizeze Termocentrala Mintia. Societatea a primit și alte cadouri de la Guvernul PNL

„Steaua de pe Mureș”, așa cum este supranimită Termocentrala Mintia, a ajuns într-un blocaj total. În jurul ei, într-un cor bine dirijat, o sumă de politicieni îi cântă prohodul, invocând refrene de tipul „ajutor de stat”, „poluare”, „nicio șansă”, „nerentabilă”, „dezastru” etc..

Însuși ministrul Energiei, liberalul Virgil Popescu, a molfăit un discurs de presă, în data de 23 martie, din care toată lumea trebuia să înțeleagă că pentru unitatea producătoare de energie pe cărbune nu există nicio soluție. 

Citește aici: (VIDEO) Ministrul Energiei dezinformează cu seninătate despre situația Termocentralei Mintia. Face din Comisia Europeană un „Bau-Bau” ca să-și acopere incompetența și, probabil, anumite interese

Singura variantă, a spus Popescu, este aceea de a transforma termocentrala în centrală pe gaz, iar afirmația ministrului nu a fost deloc întâmplătoare. 

Pe de altă parte, mai mulți angajați de la termocentrală susțin contrariul, solidarizându-se în jurul liderului de sindicat Cristian Iștoc. Aceștia spun că termocentrala poate fi readusă pe profit, așa cum a fost înainte de a fi băgată în aceeași societate cu minele din Valea Jiului, respectiv în Complexul Energetic Hunedoara (CEH). 

Recent, la ultimul protest al energeticineilor, Cristian Iștoc a afirmat că se dorește privatizarea termocentrelei de către firma GSP Power din Constanța. O delegație a firmei menționate a fost la Mintia, în urmă cu două săptămâni, avându-l ca „ghid” pe liderul de sindicat Mircea Crișovan. Informația a fost confirmată și de directorul termocentralei Mircea Birău, care a precizat că nu se afla, în acea zi, în unitate. 

Firma GSP Power aparține controversatului afacerist constănțean Gabriel Comănescu (foto stanga), unul dintre cei mai bogați români și un apropiat al fostului senator PNL Vergil Chițac (foto dreapta), actualmente primar al Constanței. Chițac nu este singurul nume de politician care s-a asociat cu Gabriel Comănescu. În cei peste 20 de ani în care Comănescu a derulat afaceri în domeniul petrolului, s-a asociat și cu alți politicieni de la vârful puterii, inclusiv cu Traian Băsescu.

 

Gabriel Comănescu și-a dezvoltat un adevărat imperiu financiar, din afaceri în industria petrolieră, navală și în turism. Afacerile constănțeanului sunt derulate prin grupul de firme GSP Holding. Într-un articol apărut în constanța.ro, jurnaliștii constănțeni descriu ascensiunea lui Comănescu și companiile de stat pe care le-a privatizat. 

Revenind la GSP Power, societatea pare a fi exemplul clasic de firmă fantomă.

Din datele de la Registrul Comerțului, firma a fost înființată în 7 august 2020, are ZERO angajați, ZERO sedii și nu are nicio declarație fiscală. Comănescu este administrator și acționar al GSP Power cu un procent (1%) din acțiuni. Majoritatea acțiunilor de 99% au fost trecute pe GSP Holding, o firmă de tip off-shore, cu sediul în Luxemburg. Ceea ce înseamnă că, pentru activitățile economice derulate de GSP Power, statul român nu va încasa niciun ban la bugetul de stat. 

Primul cadou pe care GSP Power l-a primit de la Guvernul PNL, este termocentrala de la Halânga, localitate din Mehedinți, județul de baștină al ministrului Virgil Popescu.

Citește aici: Cadoul guvernului PNL pentru Comănescu. GSP va construi pe bani publici o centrală electrică la Halânga

Așadar, „investitorul” constănțean se lasă adus la Mintia pentru a da un dublu tun statului român. Dacă termocentrala va fi transformată în centrală pe gaz, investiția va fi făcută în asociere cu Romgaz. Adică, tot pe banii statului român, pe rețeta aplicată la Halânga. Totodată, GSP Power va prelua aproape pe gratis infrastructura de la Mintia, după ce CEH va fi băgat în faliment. 

Punând toate aceste informații cap la cap, putem avea un tablou complet al planului care se pregătește pentru Mintia. Iar atitudinea de non-combat a politicienilor PNL din județ este de înțeles, din moment ce acest plan transcede intereselor locale de partid. 

Adevărata miză a distrugerii Termocentralei Mintia este, de fapt, o înlăturare a unui concurent puternic de pe piața de energie, explică Cristian Iștoc, și o preluare a infrastructurii energetice aproape pe gratis. 

„Termocentrala Mintia e un nod important în rețeaua de energie, reprezentând o oportunitate pentru orice investitor. Pentru că anumiți investitori sunt ajutați de stat, preluând termocentrale falimentate la prețuri derizorii, vezi Borzești sau Doicesti, aceștia intră în piață cu un avantaj enorm. Au infrastructura aproape gratis, deci amortismentul e inexistent. Dispariția CEH și a CEO va duce automat la o creștere a prețului unui MW pe PZU (piața pentru ziua următoare), cu peste 20%, deci un alt avantaj pentru noul producător. În acest mod, se trece din proprietatea statului în proprietate privată, siguranța Sistemului Energetic Național. Cum Mintia e singurul mare producător în nord-vestul României, cine primește pe doi lei termocentrala devine repede un «producător de succes»”, a declarat Cristian Iștoc. 

Termocentrala Mintia a fost oprită din 4 martie, după ce a fost lăsată fără cărbune. Atunci, s-a decis ca întreaga cantitate de cărbune extrasă de la minele din Valea Jiului să fie direcționată la Termocentrala Paroșeni, pe motiv că ar fi mai rentabilă. Decizia părea să-l fi luat prin surprindere chiar și pe primarul Devei Florin Oancea, membru PNL. Edilul s-a trezit cu o problemă socială gravă, deoarece peste 4.000 de locuințe, școli, grădinițe și instituții publice din oraș, dependente de sistemul public de termoficare alimentat de la Mintia, au rămas fără încălzire și apă caldă. Într-un artificiu de imagine, Oancea a ieșit pubic, cerând demisia șefilor CEH și, la mult timp după declanșarea crizei, a arătat cu timiditate că i-a trimis o adresă ministrului Energiei. Primarul Devei, însă, nu a comunicat oficial dacă a primit vreun răspuns de la Virgil Popescu. 

O altă componentă gravă a crizei de la Mintia, despre care nu vorbește nimeni, este situația celor 700 de salariați. Energeticienii par a fi o cantitate neglijabilă în calea intereselor șmecherilor din energie. Din delegația de la GSP Power a făcut parte și un lider de sindicat de la firmele lui Comănescu. Angajaților de la Mintia li s-au promis locuri de muncă pe platformele petroliere ale magnatului constănțean. „Investitorul” a vrut să se asigure că termocentrala va fi preluată în linște, fără să se confrunte cu eventuale revolte ale salariaților. Energeticienilor hunedoreni li s-au făcut promisiuni cu locuri de muncă, deși, la sfârșitul lui decembrie 2020, presa constănțeană relata despre salariații de la firmele lui Comănescu, care au făcut grevă din cauza restanțelor salariale. 

Prin cedarea Termocentralei Mintia către „investitorul” privat, conform planului lui Virgil Popescu, municipiul Deva se va confrunta, pe termen mediu, cu două situații de criză. Una va fi cea a termoficării orașului, iar a doua va fi creșterea șomajului odată cu concedierile care vor fi făcute la termocentrală. Dacă unitatea va fi transformată în centrală pe gaz, în activitate vor putea fi prinși circa 130 de salariați. 

Adauga comentariu