Eroare gravă în procesul de păstrare a vaccinurilor anti-Covid. Zece flacoane cu 60 de doze, distruse la Petroșani

Zece flacoane de vaccin anti-Covid, destinate centrului de vaccinare din Petroșani, au fost distruse, astăzi. Asta, după ce, flacoanele au fost păstrate la o temperatură nepotrivită. Din cele 10 flacoane urmau să fie vaccinate 60 de persoane, din categoria persoanelor cu risc la infecția provocată de noul coronavirus. 

Directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara, Sebastian Mezei, a declarat că flacoanele au fost păstrate în congelator, la -18 grade Celsius, deși trebuiau depozitate la o temperatură între -2 și -8 grade Celsius. Prin urmare, calitatea produsului a fost alterată. Mezei a mai precizat că au fost trimise la Petroșani alte 10 flacoane de vaccin. 

„Asistenta medicală comunitară de la centrul de vaccinare a depozitat flacoanele de vaccin în congelator, în loc să le pună în frigider. După decongelare, de la o temperatură de -75 de grade C, flacoanele trebuiau păstrate la o temperatură între -2 și -8 grade C. Din păcate, le-au băgat în congelator. Timp de 18 ore au fost la -18 grade C. Am informat Institutul Național de Sănătate Publică și se urmează o procedură de distrugere a acestor produse. Persoana care a făcut această eroare nu va mai lucra în centru, a fost eliminată din echipa de lucru de acolo. Este vorba despre o asistentă comunitară, angajată a primăriei. Au fost furnizate alte doze de vaccin, iar populația a fost vaccinată, e drept, cu o întârziere de câteva ore”, a declarat directorul DSP Hunedoara.

Șeful DSP Hunedoara a explicat care-i traseul vaccinurilor și condițiile în care trebuie păstrate, de la preluarea lor din Timișoara. 

„Noi suntem arondați la centrul regional din Timișoara. Facem aprovizionarea cu vaccinuri în funcție de programări și de necesarul centrelor de vaccinare. Flacoanele sunt transportate cu mașini frigorifice, în cutii speciale, având atașat un dispozitiv de citire a temperaturii. După aceea, sunt distribuite către centrele de vaccinare. De la decongelare, termenul de administrare a vaccinului este de 120 de ore”, a afirmat Sebastian Mezei.

Pentru a asigura personal de specialitate, la centrele de vaccinare din județ a fost repartizat personalul medical din instituții școlare și de la direcțiile de asistență socială.

Sursa foto: alephnews.ro

Adauga comentariu