Drum județean blocat de căderi masive de stânci. Oamenii protestează, Consiliul Județean Hunedoara găsește scuze

Un drum județean din județul Hunedoara este blocat, de vineri, de căderi masive de stânci, fără ca nimeni să ia vreo măsură. Aseară, oameni din două sate au protestat, cerând Consiliului Județean rezolvarea cât mai rapidă a situației. DJ 761B este un drum închis pe timp de iarnă, dar, în teren, este semnalizat cu un indicator de drum în lucru.

Bolovani mari au căzut pe drumul județean 761 B, la ieșire din satul Banpotoc, înspre Vărmaga. Drumul este într-o stare jalnică, dar oamenii îl foloseau des, pentru că le scurtează traseul cu 25 de kilometri. 

„Chiar sâmbătă dimineața am vrut să urc la Vărmaga, pentru că avem acolo teren, livadă, am niște albine... am urcat chiar până în locul unde suntem, a trebuit să dau înapoi, să merg roată încă de 25 de kilometri. Circul de 40 de ani pe drumul acesta, la început cu căruța, apoi cu mașinile, dar niciodată nu a fost în halul acesta”, spune unul dintre sătenii prezenți la protest.

„E jalnic, că dacă era pe timp de noapte și era o salvare cu un bolnav, un incendiu, mașini de pompieri răsturnate aici... era o problemă mare atunci”, spune un alt sătean.

Oamenii acuză nepăsarea autorităților. Ei se tem că situația poate fi și mai gravă, pentru că și într-un alt loc dealul pleacă. Atunci, sătenii din Vărmaga și Nojag ar rămâne izolați. 

„De la ieșire de aici din satul Banpotoc, până în satul Vărmaga sunt 10 kilometri. Eu niciodată pe acest tronson nu am văzut să se intervină cu o mașină de piatră, cu o echipă de curățire, să taie să facă ceva... deci nu s-a făcut absolut nimic. Drumul ăsta județean care leagă partea asta de aici de la Banpotoc prin Vărmaga, Nojag, Bărsău, situația asta o are și în Nojag. Dacă se merge acolo și se verifică și se vede, și acolo e plecat. Într-o bună zi, se va rupe și, pur și simplu, vom sta izolați în zona asta aici”, susține un alt bărbat. 

Unul dintre localnici spune că a anunțat Consiliul Județean despre căderile de stânci, dar niciun utilaj nu și-a făcut apariția în zonă. Dacă drumul nu va fi practicabil în scurt timp, oamenii spun că vor protesta în fața Consiliului Județean.

„Am anunțat autoritățile, au binevoit să vină până aici să pună o pancartă. Uitați-vă câte utilaje, se și văd că e plin de utilaje aicia, se lucrează foarte tare, iar noi nu avem pe unde trece. Dacă trebuie să ne pornim, nu ne oprește nimeni. Nici tovarășul președinte al Consiliului Județean, cu toți aghiotanții săi. Suntem puși într-o situație în care nu ne mai oprește nimeni. O să venim toți, cu mașini, cu tractoare, în față la Consiliul Județean”, spune unul dintre oamenii din zonă.

Reprezentanții Consiliului Județean Hunedoara spun că drumul este închis pe timp de iarnă, dar că a fost semnalizat ca drum în lucru pentru că cineva ar fi furat semnul rutier bun. Aceștia spun că în 2-3 zile va fi pus și indicatorul corect în zonă.  

„Primarul de la Hărău a pus chestia asta (indicatorul de drum în lucru - n.r.)... s-a furat ăla cu drum închis. Dacă mă întrebi pe mine, este o neglijență a serviciului de drumuri, pe care o vom rezolva în 2-3 zile”, a declarat administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram.

Administratorul public al județului, Costel Avram, cel care are în atribuții drumurile județene susține că va merge vineri în zonă cu constructorul și cu alpiniștii, pentru a vedea ce se poate face cu acest drum.

 

Adauga comentariu