Drept la rectificare al Primăriei Municipiul Deva la articolul: „Deputatul Anamaria Gavrilă demontează afirmațiile primarului Florin Oancea. «Centralele termice pe biomasă pot fi instalate în câteva luni, nicidecum în doi ani»”

Primăria Municipiului Deva a transmis un drept la rectificare a informațiilor apărute în articolul „Deputatul Anamaria Gavrilă demontează afirmațiile primarului Florin Oancea. «Centralele termice pe biomasă pot fi instalate în câteva luni, nicidecum în doi ani»”. 

Redăm mai jos conținutul textului transmis de Biroul de Presă al Primăriei Municipiului Deva: 

Pentru corecta informare a opiniei publice și ca răspuns la afirmațiile deputatei AUR Anamaria Gavrilă apărute în publicația dumneavoastră, în virtutea dreptului la replică facem următoarele precizări:

Investiția „Centrală termică pe biomasă pentru asigurarea agentului termic în sistem centralizat” trebuie să parcurgă următoarele etape, obligatorii, conform legii:

1. Stabilirea oportunității investiției;

2. Identificarea amplasamentului, care trebuie să aparțină domeniului public;

3. Cuprinderea în bugetul municipiului a studiului de fezabilitate aferent investiției;

4. Elaborarea Studiului de fezabilitate aferent investiției (care cuprinde inclusiv certificatul de urbanism și avizele aferente acestuia);

5. Recepționarea și aprobarea, prin hotărâre de consiliu local a Studiului de fezabilitate;

6. Aprobarea prin hotărâre de consiliu local a finanțării investiției;

7. Lansarea procedurii de atribuire a contractului de proiectare și execuție;

8. Elaborarea proiectului tehnic;

9. Emiterea autorizației de construire;

10. Emiterea ordinului de începere a lucrărilor;

11. Executarea lucrărilor; 

12. Recepționarea lucrărilor; 

Din practică o astfel de procedură durează aproape doi ani. Ori școlile Devei și apartamentele din municipiu trebuie asigurate cu agent termic (apă caldă și căldură) în iarna 2021/2022, nu mai târziu.

Din acest motiv Consiliul Local al Municipiului Deva a aprobat încă din toamna anului 2020, montarea de centrale termice pe gaz în unitățile de învățământ din Deva. De asemenea, acordarea tichetelor sociale pentru achiziționarea de centrale termice individuale va fi supusă aprobării Consiliul Local Deva, în cursul lunii iunie 2021.

Execuția efectivă a lucrărilor (pct. 11) poate dura doar patru luni așa cum afirmă deputata AUR Anamaria Gavrilă, dar întregul traseu al derulării investiției este cel mai sus-menționat, conform legii.


Prin dreptul la rectificare transmis publicației Ziar de Hunedoara, Primăria Municipiului Deva contrazice teza susținută de inventatorul Iuliean Horneț, conform căreia problema termoficării în Deva ar putea fi rezolvată prin montarea, în termen de șase luni, de centrale pe biomasă și deșeuri. Asta, în situația în care autoritățile locale din Deva ar fi interesate, cu adevărat, de această soluție. Mai mult de atât, inventatorul român a făcut o ofertă pentru preluarea serviciului public de termoficare, cu condiția ca municipalitatea să accepte externalizarea acestuia. 

Iuliean Horneț s-a aflat la Deva, în 20 mai 2021, unde a avut o întâlnire cu reprezentanți ai Primăriei Deva, la care le-a prezentat varianta cu centrale pe biomasă și deșeuri pentru asigurarea apei calde și căldurii pentru toți abonații la Termocentrala Mintia. Întâlnire la care primarul Florin Oancea nu a participat. Edilul-șef al Devei a ieșit, ulterior cu o declarație pe un post local de televiziune și a afirmat că, de fapt, montarea centralelor pe biomasă ar dura doi ani. 

Citește și: (VIDEO) Deputatul Anamaria Gavrilă demontează afirmațiile primarului Florin Oancea. „Centralele termice pe biomasă pot fi instalate în câteva luni, nicidecum în doi ani”

Centrale produse de firma EcoHornet au fost montate într-un cartier al municipiului Buzău. Primarul Buzăului, Constantin Toma, susține că durata de implementare a proiectului a fost foarte scurtă, respectiv de câteva luni.

„Timpul a fost foarte scurt. Noi am avut aici o situație proastă. În sensul în care, a trebuit să luăm măsuri pentru înlocuirea fostului sistem de încălzire centralizată, pentru că firma care o furniza a dat faliment. Sunt lucruri care se întâmplă, s-au întâmplat în multe localități din țară. Și, la un capăt de rețea, 423 de apartamente, respectiv câteva blocuri, nu se mai puteau alimenta în niciun fel și era complicat să găsim o soluție într-un timp scurt. Am reușit, prin intermediul acestei companii condusă de domnul inginer Horneț. În câteva luni am reușit să facem acest nou sistem de încălzire, care, după doi ani de funcționare ne-a dat doar satisfacții. Oamenii nu au avut niciun fel de problemă și, bineînțeles, costurile au fost mult reduse. Perioada de implementare a fost de șase luni”, a declarat Constantin Toma, pentru Ziar de Hunedoara. 

Inginerul Iuliean Horneț a înregistrat numeroase invenții în domeniul tehnologiilor de ardere a deșeurilor prin incinerare pentru producerea de energie termică și electrică. Inventatorul român conduce compania EcoHornet, care fabrică echipamente pentru producerea energiei termice cu peleți produși din orice biomasă, respectiv sub-produse și resturi organice din agricultura, zootehnie, silvicultură, industrie, plante energetice, deșeuri biodegradabile municipale. Echipamentele ecoHORNET pot fi ușor integrate în sisteme de cogenerare și trigenerare.

Adauga comentariu