Două firme de pază, sancționate de Consiliul Concurenței pentru TRUCAREA unei licitații organizate de Direcția Silvică Hunedoara. Remus Rădoi, interlopul din Caracal, zis „Codiță”, în spatele celor două societăți

Consiliul Concurenţei a sancţionat cu 449.529 lei (94.240 euro) companiile Safety Securty SRL și Spartan Pază şi Protecţie SRL pentru trucarea unei licitații organizate de Regia Naţională a Pădurilor Romsilva RA, prin Direcția Silvică Hunedoara, în vederea atribuirii contractului: “Contract de prestare servicii de pază – DS Hunedoara 2017“.

„Autoritatea de concurenţă a constatat că, cele două companii s-au înțeles și, în urma unui schimb de informații sensibile, și-au coordonat comportamentului concurențial, astfel încât să nu se concureze în cadrul licitației. Amenzile au fost aplicate astfel: Safety Security SRL - 396.608 lei, Spartan pază şi Protecţie SRL - 52.921 lei”, se arată într-un comunicat al Consiliului Concurenței.

Având suspiciuni referitoare la cele două companii, RA Romsilva a sesizat Autoritatea de Concurență, care a declanșat investigația în noiembrie 2017. Conform Legii Concurenței, sunt interzise orice înţelegeri între companii ori practici concertate, care au ca obiect sau au ca efect împiedicarea, restrângerea sau denaturarea concurenţei pe piaţa românească sau pe o parte a acesteia, în special cele care stabilesc, direct sau indirect, preţuri de cumpărare ori de vânzare sau orice alte condiţii de tranzacţionare. 

Firmele de pază Safety Security și Spartan Pază și Protecție controlate de interlopul din Caracal Remus Rădoi, cunoscut sub numele de „Codiță”, figurează în SEAP cu 30 de contracte cu statul în valoare de peste 4,3 milioane de euro. Firmele lui Codiță au contracte de pază cu CFR, CFR Călători, Romgaz, Primăria Caracal, RAR, Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF), Direcția generală a finanțelor publice Craiova, Compania de apă Olt SA, CET Govora, Protecția Copilului Tulcea, Direcția de Sănătate Publică Dolj, dar au avut contracte și cu instituții din județul Hunedoara.

Spartan Pază și Protecție s-a aflat sub contract cu Spitalul de Urgență Petroșani și Complexul Energetic Hunedoara. Mai mult, la CEH era abilitată chiar să prelucreze și să păstreze datele cu caracter personal ale tuturor celor care vizitau compania energetică, scriu jurnaliștii de la informatiavj.ro. Astăzi, ambele firme au rămas fără licență. În cazul firmei Safety Security, Poliția Română a anulat documentul în baza căruia societatea își desfășura activitățile, după ce a descoperit că nu își desfășoară activitatea la sediul social și administrativ declarat. În cazul celeilalte societăți, Spartan Pază și Protecție nu a mai cerut prelungirea licenței. 

Licitație anulată de Consiliul Concurenței pentru paza Direcției Silvice

Consiliul Concurenţei a declanşat, în anul 2017, o investigaţie privind o posibilă încălcare a legii în care ar fi implicate ambele firme controlate de Remus Rădoi, zis Codiță. Acestea s-au înscris la o licitație publică privind atribuirea serviciilor de pază la sediul administrativ al Direcţiei Silvice Hunedoara, în cadrul căreia ar fi încercat să înlăture, pe căi nelegale, concurența altor firme. Este vorba de Safety Security SRL și de SC Spartan Pază și Protecție SRL, ambele din Caracal.

Consiliul Concurenței a fost sesizat de autoritatea contractantă în legătură cu faptul că cele două firme ar avea un comportament neconcurențial în cadrul licitației.

Adauga comentariu