Dosarul tragediei din Retezat, în care au murit tinerii alpiniști Dor Geta Popescu și Erik Gulacsi, trimis în judecată. Cine a fost pus sub inculpare

După patru ani de la tragedia care a curmat viețile a doi copii alpiniști, Dor Geta Popescu și Erik Gulacsi, dosarul în care sunt cercetate cauzele morții acestora a fost trimis în judecată. Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a transmis rechizitoriul cauzei spre judecare la Judecătoria Hațeg. 

Dor Geta Popescu și Eric Gulacsi au decedat în 22 aprilie 2017, fiind surprinși de o avalanșă în Retezat. Aceștia se aflau într-o expediție în masivul montan, împreună cu părinții lor dar și cu alte persoane. 

Inițial, ancheta privind moartea celor doi copii a fost coordonată de procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Hațeg. Ulterior, dosarul a fost preluat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. 

„Procurorii din cadrul Secției de urmărire penală și criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au încheiat urmărirea penală și au dispus trimiterea în judecată a unui inculpat, precum și a unei persoane juridice (o asociație constituită în scopul de a organiza expediții în munți înalți, a promova activități sportive la mare altitudine, a dezvolta și susține practicarea sporturilor și a activităților montane, sporturilor extreme la nivel de performanță și recreativ), sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă, prevăzută de art.192 alin. 2 și 3 din Codul penal”, a informat Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Inculpați în dosar sunt Ovidiu Ion Popescu (foto jos), tatăl alpinistei Dor Geta Popescu, și „Clubul Sportiv Montan Altitude”, asociația prin care s-a organizat expediția. În urma cercetărilor, anchetatorii au ajuns la concluzia că slaba informare asupra condițiilor meteo, lipsa echipamentelor adecvate și a măsurilor de siguranță au dus la decesul alpiniștilor.

„Faptele reținute în urma probatoriului administrat au constat în aceea că, în interesul și în numele Asociației, prin informarea superficială asupra condițiilor meteo, alegerea unui echipament inadecvat riscurilor de loc și vreme, neutilizarea unui ghid montan calificat, prin călăuzirea pe un traseu montan nerecomandat în condiții de iarnă (curba de nivel de sub creasta Colților Pelegii) și ignorarea stării meteo severe, inculpatul a organizat impropriu și condus defectuos o acțiune turistică în masivul Retezat, către vârful Peleaga, desfășurată în ziua de 22 aprilie 2017, cu consecința surprinderii în zona Șaua Berbecilor – Colții Pelegii, în jurul orei 14.00 – 14.20, a membrilor grupului turistic din care făcea parte, de către o avalanșă în urma căreia au decedat doi copii.

Fără călăuzirea grupului pe un traseu cu expunere la producerea avalanșei în condiții nivologice, de relief, și de vreme, apte să conducă la declanșarea ei și în lipsa oricăror alte măsuri de prevedere și siguranță pe care trebuia și putea să le ia (asigurarea serviciilor unui ghid montan calificat, informarea corectă asupra vremii, considerarea și aprecierea stării meteo constatate la fața locului cu consecința păstrării unei distanțe între membrii grupului (6-10 metri), utilizarea unui echipament adecvat, prinderea în corzi ancorate), avalanșa nu ar fi avut loc sau cel puțin nu ar fi surprins și antrenat membrii grupului, lipsind consecința producerii unor leziuni traumatice la cei doi copii, incompatibile cu viața”, se precizează în comunicat. 

Rechizitoriul împreună cu dosarul cauzei au fost trimise spre judecare la Judecătoria Hațeg. 

Avalanşa ucigaşă s-a produs în zona Bucura – Peleaga, în locul denumit „Căldarea Berbecilor”, la o altitudine de peste 2.200 de metri. Dor Geta Popescu şi Erik Gulacsi, ambii din Braşov, se aflau într-o expediţie montană, împreună cu alte cinci persoane, dintre care patru adulţi şi un copil. În drumeţia spre culmea muntelui, în zona denumită „Şaua Berbecilor”, s-au intersectat cu un alt grup de 51 de persoane de la şcoala de ghizi montani Christian Adventure. După care cele două grupuri s-au despărţit, cel din care făceau parte copiii decedaţi a luat-o pe altă potecă. Momentul în care s-a produs avalanşa a fost văzut de cei de la Christian Adventure. Ei au fost primii care le-au acordat ajutor victimelor, după ce a auzit din locul avalanşei strigăte de ajutor. Toate cele şapte persoane, printre care doi dintre părinţii copiilor, au fost surprinse de valul uriaş de zăpadă, pentru Dor Geta şi Erik, impactul fiind mortal. Imediat, au fost alertate autorităţile prin numărul de urgenţă 112, echipe mixte de salvatori deplasându-se la locul tragediei. Intervenția salvamontiștilor de recuperare a celor două cadavre a fost una extrem de dificilă, în condiții meteo extreme. Tragedia care a curmat viața celor doi alpiniști a iscat dezbateri ample, tații celor doi copii, Ovidiu Ion Popescu și Bela Gulacsi, fiind puși la zid și criticați pentru faptul că și-au supus copiii unor eforturi supraomenești. 

Dor Geta Popescu, sora renumitei alpiniste Crina Coco Popescu, reușise să umiească o lume întreagă. De la o vârstă fragedă a bătut record după record în ceea ce priveşte escaladarea celor mai înalte culmi montane de pe glob. Era deţinătoarea a opt recorduri mondiale de vârstă, primul fiind cucerit la doar 10 ani, atunci când a escaladat Vârful Ararat, cel mai înalt vulcan din Turcia. Şi, din acel moment au urmat alte cuceriri, care i-au adus titlul de campioană mondială a alpinismului. Dor Geta Popescu a urcat pe şase dintre cei mai înalţi vulcani din lume, cu altitudini de 4.367 şi 6.893 de metri şi avea în plan în să escaladeze Vârful Lenin Peak, cu o altitudine de 7.134 de metri. Acestea sunt doar câteva dintre cuceririle alpinistei şi cu siguranţă ar fi cucerit toate culmile pământului, dacă viaţa sa nu ar fi fost curmată atât de tragic.

Erik Gulacsi era coleg de club cu Dor Geta Popescu şi era la fel de pasionat de ascensiunile montane. Practica alpinismul de la vârsta de opt ani şi a reuşit să escaladeze cele mai înalte vârfuri din România. Erik a reuşit să ajungă în august 2016 pe Vârful Elbrus la 5.642 de metri altitudine, devenind cel mai tânăr băiat din Europa care a reuşit acest lucru. În ianuarie 2017 a stabilit un nou record european de vârstă când a atins Vârful Aconcagua, 6.962 metri, la doar 12 ani.
Dor Geta Popescu împărtășea din experiențele ei pe blogul personal. Expediția din Munții Retezat făcea parte din antrenamentele celor doi copii alpiniști. 

Adauga comentariu