Dosarul „Certej”, clasat pentru a treia oară de procurorii DNA. De această dată, pentru prescrierea faptelor de corupție

Reprezentanții Comunității „Declic” anunță că dosarul „Mineritul cu cianuri la Certej” a fost clasat pentru a treia oară de procurorii Direcției Naționale Anticorupție. De această dată, potrivit „Declic”, motivul este prescrierea faptelor de corupție. Reprezentanții ONG-ului susțin că vor face plângere împotriva soluției de clasare a dosarului.

„Mineritul cu cianuri de la Certej poate începe chiar dacă legea penală a fost încălcată. Aceasta este concluzia DNA. Procurorii au clasat pentru a treia oară dosarul, motivând eronat cu prescrierea faptelor de corupție și scăpându-l astfel pe primar de orice vină. Dar nu putem renunța, nici accepta, ca DNA să fie complice la prima mină cu cianuri din România, realizată ilegal. Ne-am consultat cu avocați și am făcut plângere împotriva soluției de clasare. (...) Direcția Națională Anticorupție a așteptat patru ani pentru a invoca prescrierea faptelor de abuz în serviciu comise de primarul Petru Cîmpian. În 2016, Declic a formulat un denunț penal, sesizând că Primăria Certeju de Sus a devenit abuziv proprietarul a 618,21 ha de pădure. Retrocedarea ilegală s-a întâmplat în 2010. În același an, o parte a acestor păduri a ajuns la compania minieră Deva Gold, care vrea să amplaseze acolo două iazuri de decantare cu cianuri.

Schema primarului Cîmpian a fost descrisă pe larg de Rise Project în investigația lor Aurville. Acesta a retrocedat terenuri primăriei sau a modificat ilegal amplasamente pentru cumnatul său, un consilier local, funcționari din primărie și rudele acestora. Toți aceștia s-au îmbogățit, iar compania minieră a acaparat terenurile necesare pentru demararea exploatării cu cianuri a aurului din Apuseni”, susțin reprezentanții comunității „Declic”.

În ultimii patru ani, dosarul penal a fost clasat de trei ori, deși s-a dispus inițial începerea urmăririi penale pentru fapte de corupție. În două din aceste cazuri, instanța a infirmat soluțiile de clasare.

„Am făcut și o a treia plângere, care e în curs de soluționare, în condițiile în care considerăm că procurorul de caz a greșit la calcularea prescrierii. Eroarea e doar de șase luni, dar suficient cât să îl scape pe Cîmpian și pe cei de la Deva Gold de repercusiuni legale.
Dar asta nu-i tot. DNA a clasat dosarul fără să cerceteze, de exemplu, că împroprietărirea primăriei s-a realizat în baza unui înscris falsificat de către funcționari publici. Ignorate cu bună știință au fost și sesizările Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupției și petiții din cadrul Parlamentului României sau nota de control emisă de Corpul de control al Ministrului Afacerilor Interne.
În ceea ce privește neregulile legate de concesionarea pădurii în favoarea Deva Gold, DNA s-a grăbit să-și decline competența și să o paseze către Parchetul Hunedoara. Adică în ograda companiei miniere. Procurorii au motivat că prejudiciul creat este sub pragul valoric de 200.000 de euro după care ei acționează. 
Este revoltător că și în această privință, procurorul de caz a făcut o eroare greu de justificat. A ignorat complet sesizarea ANAF, parte din dosar, care arată că patrimoniul Statului Român a fost diminuat nelegal. Valoarea prejudiciului: 5.099.400,00 lei, adică peste 1 milion de euro”, mai susțin reprezentanții comunității „Declic”.

Dosarul privind infracțiunile de la Certej a fost deschis în urma unui denunț depus în octombrie 2016 la DNA Alba. În noiembrie 2016 DNA Alba a dispus începerea urmăririi penale in rem cu privire la săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu. La aceasta s-au adăugat sesizări ale Corpul de control al Ministrului Afacerilor Interne și Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupției și petiții din cadrul Parlamentului României și Senat. În iunie 2019, DNA Alba Iulia a clasat dosarul.

În august 2019, procurorul-șef DNA a infirmat soluția de clasare ca netemeinică și nelegală și a dispus redeschiderea anchetei la DNA, Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție. În doar 10 zile de la preluarea dosarului, procurorii Direcției Naționale Anticorupție - Structura Centrală au clasat dosarul Certej.

Reprezentații Comunității Declic au mers, în 9 decembrie, în audiență la procurorul-șef al DNA, căruia i-au solicitat reluarea anchetei privind corupția de la Certej. De asemenea, membrii Comunității Declic au pus în scenă o reprezentare a zeiței Justiției în lanțuri, pentru care aurul cântărește mai mult decât dreptatea.

Proiectul minier din Certeju de Sus, Hunedoara, este propus de Eldorado Gold (ELD), companie canadiană de aur low cost ce intenționează să deschidă prima mină de suprafață cu cianuri din România. Zăcământul de la Certej este deținut de Deva Gold SA, un joint-venture între Eldorado Gold (80%) și compania de stat Minvest Deva (~20%). Iazurile de decantare, având baraje din anrocamente de 169 m și, respectiv, de 70 m înălţime sunt un motiv suplimentar de îngrijorare deoarece ar fi amplasate în imediata vecinătate a mai multor sate dens populate: Hondol, Bocşa Mică şi Certej.

Adauga comentariu