Dosar de fraudă cu fonduri europene, în valoare de aproape un milion de lei, trimis în judecată la Tribunalul Hunedoara. Banii ar fi fost obținuți cu acte false, pentru construirea unei păstrăvării într-o comună din județ

Procurorii anticorupție au trimis în judecată un dosar în care trei persoane din județul Hunedoara și firma Acva Cerna sunt acuzate de fraudă cu fonduri europene. Banii au fost obținuți de la Ministerul Agriculturii pentru construirea unei păstrăvării în comuna Lunca Cernii de Jos. Anchetatorii susțin că inculpații ar fi depus acte false la autoritatea finanțatoare pentru decontarea fondurilor europene. Valoarea totală a fraudei estimată de procurori este de peste 900.000 de lei. 

Dosarul în care Ionela Claudia Gălan, Anica Gălan, Dumitru Gălan și SC Acva Cerna SRL sunt acuzați de fraudă cu fonfuri europene, a fost trimis în judecată la Tribunalul Hunedoara, fiind în procedură de cameră preliminară. Faptele incriminate de procurori s-ar fi comis în perioada anului 2013. Infracțiunile de care sunt acuzați cei trei inculpați și societatea Acva Cerna sunt de folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

„În cursul anului 2013, cei trei inculpați ar fi depus și folosit în interesul persoanei juridice SC ACVA CERNA SRL, mai multe înscrisuri și documente false la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Direcția Generală Pescuit, Autoritatea de Management pentru Programul Operațional pentru pescuit 2007 - 2013, documentele fiind folosite pentru a justifica sume de bani cheltuite în cadrul proiectului «Construire păstrăvărie».
În concret, în cursul anului 2013, inculpata SC ACVA CERNA SRL ar fi încheiat în calitate de beneficiar, un contract de finanțare nerambursabilă pentru construirea unei păstrăvării în comuna Lunca Cernii de Jos, județul Hunedoara cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale prin Direcția Generală Pescuit - Autoritatea de Management pentru Programul Operațional pentru Pescuit 2007 - 2013. Valoarea finanțării nerambursabile acordate ar fi fost de maxim 1.375.621 lei reprezentând 60% din valoarea totală eligibilă a proiectului”, se arată în rechizitoriul procurorilor DNA. 

În dosar se mai precizează că lucrările pentru construirea păstrăvăriei ar fi fost atribuite nelegal către o rudă a administratorului firmei.

„În cadrul acestui proiect, inculpata SC ACVA CERNA SRL prin intermediul unuia dintre inculpați, administrator în fapt, ar fi atribuit în mod nelegal contractul de execuție a construirii păstrăvăriei către o societate comercială controlată de unul dintre ceilalți inculpați, rudă cu primul inculpat”, au precizat anchetatorii.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale – Direcția Generală Pescuit s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 907.756 lei. Totodată, s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra mai multor bunuri imobile care aparțin inculpaților.

Facem precizarea că în această etapă a procesului penal inculpații se bucură de prezumția de nevinovăție, până la pronunțarea unei sentințe definitive în dosar. 

Foto ilustrativ: mediafax.ro

Adauga comentariu