DOCUMENT. Mărturia unui medic devean de Terapie Intensivă, din carantina groazei: Dr. Betea: „Sunt cu perfuzia în mână. Suntem amenințați cu dosare penale, suntem ca la pușcărie. Tot personalul din secție are simptomatologie de COVID-19”

Situație deosebit de gravă, în Spitalul Județean de Urgență Deva. Tot personalul medical de pe secția de Terapie Intensivă are simptomatologie de COVID-19, dar, cu toate acestea, medicii, asistentele și infirmierele sunt ținute pe secție de aproape 60 de ore. Pacienți critici infectați, care sunt pe secție, mor, rând pe rând, iar medicii par că nu mai au putere pentru a-i trata. „Ziar de Hunedoara” a intrat în posesia unui document, prin care șefa secției de Terapie Intensivă, Ioana Kovacs încearcă să atragă atenția conducerii spitalului asupra situației extrem de grave în care se află.

Medicul Roxana Betea se află în secția de Terapie Intensivă a spitalului de sâmbătă, încâ dinainte de a se lua decizia de carantinare a unității sanitare. Alături de ea, este medicul Ioana Kovacs și alți 14 colegi. Toți sunt bolnavi. Toți au simptomatologie de COVID-19. Toți au intrat în contact cu pacienți infectați, tratați pe secție. Toți au intrat în contact cu o colegă medic, care în urma testului, a fost declarată pozitivă la noul coronavirus. Nu mai au putere. Pe toți „i-a prins” carantina doar cu un rând de haine, fără a avea nimic de schimb.

„Situația e gravă, nu mai știm nici noi. Suntem aici, într-o mini-carantină, pacienții se internează, nu știm cine a dat dispoziția asta. Noi suntem cu simptomatologie, nu știm dacă suntem pozitivi, negativi, nu se știe. Putem da mai departe, nimeni nu înțelege asta... Pe mine și pe șefa de secție ne-a prins ghinionul în spital, amândouă cu simptome, asistentele, infirmierele și ele au simptomatologie... Le ținem aici... Nimeni nu ne zice nimic, din data de 29 seara, de când am primit ordinul că nu mai pleacă nimeni și nimeni nu mai intră. Nimeni nu ne-a mai spus absolut nimic! Suntem amenințați cu dosare penale dacă plecăm din spital, suntem ca la pușcărie. Nu putem primi nimic de acasă, poliția stă în spatele spitalului. Aseară a venit o prietenă, să îmi aducă ceva haine, mi-a aruncat peste gard o cutie, dar poliția a fost pe fază. Vor să stau 14 zile într-o pereche de pantaloni, un tricou și să nu mai zic mai departe. Faci carantină, dar nu așa... ”, spune medicul Roxana Betea.

Dr. Roxana Betea spune că, ieri, secția nu a avut nici măcar apă caldă. Tot de ieri, pacienții cu COVID-19, nu mai au tratament. 

„Amândoi medicii suntem cu perfuzii, asistentele se simt rău... Nu e posibil să te țină în halul acesta. A fost amenințată colega de la raze că dacă nu face investigațiile, a doua zi are dosar penal din partea managerului care e pus în funcție de trei ore. El știe ce se întâmplă în trei ore în spital. Nu am crezut că se poate așa ceva. Eu am venit duminică la spital, la gardă, având pacienți, pentru că puteam să mă izolez acasă. Am fost contact direct cu o colegă, care este infectată. Dar nu puteam să las pacienții așa. Oricum, pe secția de Terapie Intensivă nu avem medicamente pentru a-i trata pe cei cu COVID. Ieri a fost ultima dată când au primit medicamente. La noi, chiar acum la ora 11 s-a declarat un deces. Ieri am mai avut unul. Mai avem o pacientă confirmată cu COVID-19, în stare critică. Mai avem un pacient, care este suspect, nu avem încă rezultatul. Ieri, s-au recoltat probe de la personalul de pe secție, de la 16 persoane. Au fost presiuni pentru a ne recolta, pentru că eram toți cu simptomatologie. Suntem doi medici, patru infirmiere, un brancardier și restul sunt asistente. Eu sunt cu perfuzia în mână acum, ieri nu am avut apă caldă, ne-am spălat cu apă rece. Când intri într-un salon infectat, trebuie să îți faci duș. Nu poți să ștai așa. Noi nu am avut nici măcar apă caldă”, mai spune dr. Roxana Betea. 

Medicul susține că un asemenea tratament este inuman. Personalul medical de pe secția de Terapie Intensivă nu vrea decât să salveze vieți, dar și viața lor este la fel de importantă, ca a pacienților pe care îi tratează.

Comentarii

IANCU IOAN

31.03.2020 17:18

Este jalnic și lipsit de omenie !!!
Trebuie găsite soluții!
D-lor politicieni din toate partidele, TREZITI-VĂ!
Aici nu este luptă pentru voturi. Este lupta pentru supraviețuire!!!

O pacienta

01.04.2020 00:49

Scuze, dar descrieți exact condițiile în care stau în spital pacientii. Acum le-ați sesizat și dvs? Și nu, nu sunt doar de azi, de ieri. Eu nu am întâlnit nici un spital de stat, în zona în care locuiesc, care sa aibă apa calda (wow!?). Cu toate acestea, va doresc... Multa sănătate! Acum vedeți și dvs ce înseamnă să fii pacient în spitalul dvs. - o sa aveți nevoie!

Valentina Strauss

01.04.2020 18:00
domnule IOhannis, cui transmiteti mesaj de incurajare? Medicilor incarcerati in spital de politia romana si paziti ca niste infractori? ALOOOOOOOOOOOO------------___A___L___A___R___M___A___ !!! Medicii si tot personalul medico-sanitar in Deva sunt inchisi pentru 14 zile in incinta spitalului de urgente Deva! Chipurile "carantina"! NU mai au voie sa iese din incinta spitalului, nu mai au voie sa ia contact cu familia, nu au voie sa isi ia haine de schimb de acasa, dorm pe jos in spital, sau pe unde apuca, cu un singur schimb de haine pe ei, si sunt obligati sa trateze in conditiile acestea, pe noii pacienti internati. Nimeni nu stie daca personalul sau pacientii sunt sau nu pozitivi de Covid-19! ALOOOO!!!! - MINISTERUL SANATATII SI MINISTERUL DE INTERNE: eliberati personalul medico-sanitar din inchisoarea spitalului!!!! Conditiile de carantinare la care acestia sunt expusi si supusi, sunt absolut improprii pentru carantina si sunt insalubre!

Adauga comentariu