(DOCUMENT) Consiliul Județean Hunedoara, MANEVRE ILEGALE la Teatrul din Petroșani. Totul pentru a o angaja ca actriță pe NICOLETA BOLCĂ, fostă șefă a instituției de cultură. POLIȚIȘTII au intrat pe fir

Actrița Nicoleta Bolcă a revenit la Teatrul Dramatic „I. D. Sîrbu” din Petroșani într-o manieră controversată. Fosta directoare a teatrului a fost angajată ca actriță, în urmă cu trei săptămâni. 

Nicoleta Bolcă a plecat de la conducerea teatrului în 2017, în urma scandalului care s-a iscat pe tema modului în care a cheltuit banii din bugetul instituției. Între timp, fosta directoare a încercat să revină la frâiele TD Petroșani, în 2019, când a fost declarată admisă la concursul organizat pe post, după demiterea lui Cosmin Rădescu. La scurt  timp, Cosmin Rădescu a obținut în instanță suspendarea actelor care au stat la baza demiterii sale, fiind repus în funcție. Ceea ce a dus la plecarea Nicoletei Bolcă din teatru, fără drept de apel. 

Insistența cu care s-a reușit readucerea Nicoletei Bolcă sub umbrela TD Petroșani ridică mari semne de întrebare. Reprezentanții Consiliului Județean (CJ) Hunedoara, în subordinea căruia se află teatrul, aruncă praf în ochi, spunând că talentul inegalabil al actriței Nicoleta Bolcă este singurul motiv pentru care a fost angajată. Deși, manevrele care s-au făcut în acest sens nu sunt deloc ortodoxe. 

Nicoleta Bolcă a fost angajată la mijlocul lunii august, pe un post inexistent, care a fost transformat într-o viitoare organigramă, din post de director financiar-contabil, în post de actriță. După ce situația a devenit publică, reprezentanții CJ Hunedoara au schimbat foaia și au declarat că Bolcă a fost angajată pe postul rămas vacant al actriței Irina Bodea Radu (Burghiu-Anuțoiu), numită manager interimar al teatrului. Numai că această versiune nu stă în picioare, deoarece contractul de manager al Irinei Bodea Radu are o perioadă de patru luni, iar contractul de muncă al Nicoletei Bolcă este de 15 luni. 

O altă dovadă este faptul că, în lista de salariață, atașată la Proiectul de Hotărâre din 20 august al CJ Hunedoara privind modificarea statului de funcții al teatrului, postul Irinei Bodea Radu apare, în continuare, ca fiind TEMPORAR VACANT, în timp ce actrița Nicoleta Bolcă figurează deja ca angajată a instituției. În concluzie, explicația celor de la CJ este total NEADEVĂRATĂ!

Cum a reușit Consiliul Județean să „ofere” DOUĂ organigrame teatrului din Petroșani?

Teatrul funcționează după o organigramă aprobată în 2019 de CJ Hunedoara. În iunie 2021, s-a propus și aprobat modificarea structurii de personal a teatrului (Proiectul de Hotărâre (PH) Nr. 173 al CJ Hunedoara). Astfel, se înființează un post de actor, prin transformarea funcției de director financiar-contabil. Prin același proiect a fost desființată și funcția de director adjunct al instituției.

Organigrama teatrului din 2019 avea în componența Serviciului Artistic 22 de posturi (foto jos). Odată cu modificarea din iunie 2021, serviciul menționat are 23 de posturi (foto jos). Proiectul aprobat în iunie nu a intrat în vigoare niciodată, din mai multe motive pe care le vom reda mai jos. În consecință, a rămas valabilă organigrama din 2019. 

În 20 august CJ Hunedoara revine cu un PH de modificare a statului de funcții al teatrului. De data aceasta se propune transformarea unui post de actor cu studii medii, în actor cu studii superioare. Mișcarea a fost premeditată, spun surse din interiorul instituției, pentru ca directorul adjunct al teatrului, al cărui post a fost desființat, să nu poată opta pentru postul de actor cu studii medii, având acest drept. 

Conform documentelor, Nicoleta Bolcă apare ca angajată la poziția 23, iar postul Irinei Bodea Radu, de la poziția 11, apare ca TEMPORAR VACANT. Deci, nu există nicio îndoială asupra faptului că fosta șefă a teatrului NU A FOST ANGAJATĂ pe postul actulei directoare. 

În altă ordine de idei, situația este de-a dreptul gravă. Teatrul Dramatic din Petroșani are, în momentul de față, două organigrame. Cea din 2019, care a rămas în vigoare și cea aprobată în iunie 2021, cu postul creat pentru Bolcă. Actul din iunie ar fi trebuit să intre în vigoare ieri, 7 septembrie, după expirarea termenului de preaviz pentru directorul adjunct al cărui post a fost desființat. Lucru care nu s-a întâmplat, deoarece acesta a intrat în concediu, iar în lipsa sa angajatorul nu poate opera în contractul de muncă. 

Situația angajărilor de la TD Petroșani a ajuns în atenția organelor de anchetă. Potrivit purtătorului de cuvânt al IPJ Hunedoara, Bogdan Nițu, în acest caz a fost deschis dosar penal pentru abuz în serviciu. Cercetările în dosar se efectuează IN REM, respectiv asupra faptelor, nicio persoană nefiind pusă sub acuzare, deocamdată. Ancheta a fost inițiată în urma unei autosesizări a polițiștilor din articolele de presă. 

Reprezentanții CJ Hunedoara și ai Teatrului Dramatic susțin morțiș că Nicoleta Bolcă a fost angajată în condițiile legii, pe postul Irinei Bodea Radu, deși realitatea este în evidentă contradicție cu scenariul lor. 

Contactat pentru un punct de vedere pe acest subiect, vicepreședintele CJ Hunedoara, Ion Bădin, a declarat că toate procedurile de angajare în cazul actriței Nicoleta Bolcă au fost respectate. Același punct de vedere l-a menținut și managerul interimar al teatrului Irina Bodea Radu. Ambii au afirmat că Nicoleta Bolcă a fost angajată pe postul rămas vacant după managerul interimar Bodea Radu (sic!).

Organigrama din 2019: 

Organigrama aprobată în iunie 2021: 

Stat de funcții 2019: 

Stat de funcții iunie 2021: 

Stat de funcții august 2021: 

 

 

Adauga comentariu