Doamna ministru Carmen Dan, ce răspuns să îi dau fetiței mele, care credea că jandarmii nu lovesc oameni nevinovați?

4 februarie 2017. Primul protest la care am mers însoțită de fetița mea. Daria avea doar 7 ani. Era momentul celebrei Ordonanțe 13. Am stat trei ore și ceva, la manifestație. De fapt, nu am stat, ci am mărșăluit pe străzile Devei, alături de alte peste 2.000 de persoane. La fiecare jumătate de oră, îmi întrebam fetița dacă nu vrea să mergem acasă, dacă nu îi este frig ori sete, ori dacă nu o dor piciorușele. O îmbrăcasem bine, mâncase, aveam sticla de apă în geantă. De fiecare dată când o întrebam dacă nu vrea să plecăm, răspunsul era „nu!”. „Vreau să mai stăm”. Era curioasă de ce jandarmii ne însoțesc, pentru că spunea ea, nu facem nimic rău. I-am spus, la vremea aceea, că jandarmii sunt acolo pentru a ne feri de pericole și că, da, noi nu facem nimic rău, ci suntem acolo pentru a arăta că ne iubim țara!

 

Astăzi, ceea ce se întâmplă, mă lasă fără răspunsuri în fața întrebărilor copilului meu. Nu știu ce răspuns să îi dau când mă întreabă de ce jandarmii bat oameni care nu fac niciun rău. Ea știe că dacă nu faci nimic, jandarmii nu îți fac nici ei nimic. Ea știe că jandarmii și polițiștii sunt oameni buni, cei mai buni prieteni ai noștri, în care putem avea încredere, pentru că ei ne apără de cei răi.

 

Doamna Carmen Dan, doamna ministru, vă rog să îmi explicați ce i-ați spune copilului dumneavoastră dacă ar avea 9 ani și dacă v-ar întreba de ce jandarmii bat oameni care nu fac nimic rău.

 

Pentru că asta s-a întâmplat aseară. Oameni care erau cu mâinile sus, fără a reprezenta un pericol, s-au trezit cu bastoane peste mâini ori în cap sau pe spate. Mame cu copii în brațe au fugit din fața gazelor lacrimogene care au fost date în mulțime, în neștire. Disperarea s-a putut citi pe fețele lor.

 

Da, au fost și huligani! Mulți! Dar ei trebuiau să fie scoși din mulțime, să fie izolați, reținuți, duși la secție. Trebuia ca jandarmi să acționeze cu ei conform legilor în vigoare. Dar nu era nevoie ca să se comporte ca niște brute cu oameni nevinovați. Cu oameni care nu reprezentau o amenințare la adresa ordinii publice. Cu oamenii care nu erau agresivi. Cu oameni care, până ieri, cel mai probabil, îi respectau. Le respectau uniforma, îi respectau pe ei, ca oameni ai legii. Gândeau, asemeni fețiței mele, că ei sunt acolo pentru a-i proteja de cei care vor să le facă rău. Dar, tocmai ei s-au transformat în călăi.

 

Da, huliganii aceia care i-au bătut pe cei doi jandarmi trebuie, rând pe rând, identificați și arestați. Da, ei meritau tratamentele pe care le-au aplicat jandarmii oamenilor nevinovați. Dar, cei doi oameni ai legii agresați erau singuri, fără niciun fel de ajutor, în timp ce Jandarmeria, sub comanda dumneavoastră, doamnă Carmen Dan, se lupta cu oameni nevinovați.

 

Ce răspuns să-i dau fetiței mele, doamna ministru de Interne? Vă întreb pentru că știu că v-ați întors din concediu, special pentru aceste zile de protest, pentru a-i putea coordona pe oamenii legii.

Adauga comentariu