Dispută pe banii de la Guvern, repartizați de Consiliul Județean. Liberalul Adrian David „E o jignire la adresa județului Hunedoara ceea ce au făcut ei”

Modul în care Consiliul Județean (CJ) Hunedoara a repartizat sumele de bani venite de la Guvern către primării i-a revoltat pe primarii liberali. În proiectele de hotărâre făcute publice de administrația județeană și care prevăd repartizarea acelor bani, sunt primării conduse de primari PNL care nu primesc niciun leu sau primesc sume mici de bani, comparativ cu primăriile conduse de primari PSD. În consecință,prim-vicepreședintele PNL Hunedoara, Adrian David, a transmis că urmează să fie depus un amendament la Proiectele de Hotărâre ale CJ Hunedoara, care să aibă la bază criterii clare de împărțire a banilor. În cazul în care amendamentul nu va trece de votul consilierilor, PSD având majoritate în CJ, liberalii susțin că se vor adresa instanței de judecată.

Citește și: Cum a împărțit Consiliul Județean Hunedoara banii veniți de la Guvern către primării. Municipiul Deva primește zero lei

„E o jignire la adresa județului Hunedoara ceea ce au făcut ei. Adică, ai comune cu același număr de locuitori, la una dai 50 de mii și la alta îi dai 600 de mii?! La Lupeni, Uricani dai câte 1,8 milioane de lei și la Hațeg 200.000 și la Deva zero lei? Vreau să-mi spună Consiliul Județean care au fost criteriile de departajare, care sunt criteriile care au stat la baza acestor alocări? În caz contrar, nu pot avea altă concluzie, decât că s-au făcut pe carnet de partid. Două sute de mii de oameni trebuie să sufere pentru că ei nu acceptă alte criterii? Să iasă în fața oamenilor, a presei, să spună: «Uite, domnule, de ce am dat atâția bani la Petrila și nu am dat la Deva». Și, să nu mai spună psd-iștii că Guvernul liberal nu a dat bani județului Hunedoara, pentru că suma aceasta de 26 de milioane este mai mult decât dublă față de cât au dat psd-iștii în ultimii ani. Se dădeau 11, 12, 16 milioane. Să nu mai spună vreodată, în viața lor, că nu au primit bani de la Guvernul liberal. Ca să vedeți cum mint. Și cu banii pe drumuri ce fac? De ce nu i-au împărțit? Îi țin pentru asfalt electoral înainte de alegeri? Consilierii județeni ai PNL nu vor vota proiectele de hotărâre. Vor propune un amendament bazat pe o analiză serioasă a stării economice din fiecare unitate administrativ teritorială, cu cheltuieli curente, investiții, cofinanțări și tot ceea ce este nevoie și, raportat, bineînțeles, la dimensiune și la populație. Facem un amendament și îl susținem cu toată tăria la ședința de luni. Sperăm să fie cât mai mulți primari liberali în sală, ca să vadă exact ce au făcut domnii de la PSD. Dacă nu trece amendamentul, ne îndreptăm în instanță împotriva lor”, a declarat Adrian David, prim-vicepreședinte al PNL Hunedoara și candidat pentru funcția de președinte al CJ Hunedoara la alegerile locale din vara acestui an.

Pentru a trece, cele două proiecte de hotărâre au nevoie de votul majorității absolute a consilierilor, adică de 17 voturi din totalul de 33 de consilieri județeni. Componența politică a CJ Hunedoara este de 18 consilieri de la PSD și 15 de la PNL.

Contactat vizavi de criticile aduse de reprezentanții PNL la modul în care au fost repartizați banii de la Guvern, administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram, a declarat următoarele:  „Criteriile pe care noi le-am găsit sunt mai bune decât criteriile pe care le-a găsit Guvernul PNL în urma Hotărârilor date în decembrie. Adică, în prima Hotărâre de Guvern au dat zero lei la primarii PSD, iar noi, CJ, am găsit alte criterii prin care să dăm bani și la primarii PNL. În concluzie, sunt mai bune criteriile pe care noi le-am găsit față de cele aplicate de Guvernul liberal. Noi, la ora actuală, împărțim 26.319.000 de lei la 69 de UAT-uri. În decembrie, au fost împărțiți aproximativ 20.000.000 de lei la 12 UAT-uri conduse de primari PNL. Din aceste date fiecare poate trage concluzii.”

Proiectele de Hotărâre ale CJ Hunedoara privind repartizarea banilor de la Guvern vor fi supuse aprobării consilierilor județeni într-o ședință extraordinară care va avea loc luni, 3 februarie. Guvernul României a alocat către județul Hunedoara două tranșe de bani, în valoare totală de peste 50 de milioane de lei. Banii sunt destinați cheltuielilor curente ale administrațiilor locale, cofinanțării sau finanțării proiectelor de investiții, dar și pentru reparația și întreținerea drumurilor județene și locale. CJ Hunedoara a repartizat suma de 27 de milioane de lei către primăriile din județ, iar 25 de milioane de lei, bani destinați reparației și întreținerii drumurilor județene și locale, a fost păstrată exclusiv pentru cheltuielile administrației județene. 

 

Adauga comentariu