Dispută între Consiliul Județean Hunedoara și Primăria Teliucu Inferior pe seama dezastrului de pe drumul către Cinciș. Primarul Pupeză spune că va denunța contractul

Șefii Consiliului Județean (CJ) Hunedoara au „descins” la drumul județean 687D, din zona Lacului Cinciș, după ce, în presă, a fost descrisă starea deplorabilă în care se află șoseaua. Drumul de acces către lac este de categoria drumurilor județene, iar de trei ani, o porțiune din șosea a fost dată în administrarea Consiliului Local al comunei Teliucu Inferior. 

Reprezentanții CJ Hunedoara au arătat că drumul se află într-o stare deplorabilă, deoarece administrația locală a comunei Teliucu Inferior nu și-a îndeplinit obligațiile contractuale de executare a lucrărilor de întreținere. 

„Drumul județean care asigură accesul spre zona de agrement a Lacului Cinciș se află în administrarea Consiliului Local (CL) al comunei Teliucu Inferior. La solicitarea Primăriei, Consiliul Județean (CJ) Hunedoara a acceptat să transfere acest drum în administrarea autorității locale pentru executarea lucrărilor edilitare de extindere a rețelelor de apă și canalizare. Acest lucru s-a întâmplat în luna ianuarie a anului 2018.

Deși au trecut mai bine de trei ani, CL Teliucu Inferior, nu și-a îndeplinit obligațiile de a întreține corespunzător acest drum. CJ Hunedoara a solicitat în repetate rânduri Primăriei Teliucu Inferior să să execute lucrări de întreținere periodică pentru menținerea stării de viabilitate a sectorului de drum județean DJ 687D de la km 3+350 – km 10+100 (lungime totală de 6,750 km), astfel încât circulația rutieră să se desfășoare în condiții de siguranță și confort”, a transmis CJ Hunedoara. 

Administratorul public al județului, Costel Avram, susține că s-a întâlnit în repetate rânduri cu reprezentanți ai Primăriei Teliucu Inferior, pentru a discuta despre problemele de pe drumul către Cinciș. Însă, drumul nu a fost reparat. 

„Este a cincea oară când ne întâlnim cu cei de la Primăria Teliucu Inferior, însă domniile lor nu înțeleg care le sunt obligațiile din contractul de administrare. Oamenii sunt revoltați pe bună dreptate, acest drum arată ca după bombardamente. Îi rog încă o dată să-și respecte obligațiile. Am solicitat Poliției să verifice dacă sunt îndeplinite condițiile de siguranță, iar dacă nu, să aplice amenzi administratorului drumului, adică Primăriei Teliucu Inferior”, a declarat Costel Avram.

„În contractul de administrare sunt stipulate clauze foarte clare: primăria trebuie să se ocupe de întreținerea drumului pe perioada administrării. Oamenii știu că acel drum este drum județean, așa este, dar este preluat de mai bine de trei ani de Primăria Teliucu Inferior. Administrația locală trebuie să ne predea acest drum adus la starea inițială. Este ilegal să investim noi bani într-un obiectiv pe care nu-l administrăm”, a declarat, la rândul său, președintele CJ Hunedoara, Laurențiu Nistor.

Primarul comunei Teliucu Inferior, Gheorghe Daniel Pupeză, susține că asfaltul este deteriorat, deoarece au fost introduse conducte pentru apă potabilă și canalizare. Zilele acestea se lucrează la refacerea carosabilului, doar în zona în care a fost spart pentru a fi introduse țevile. 

„Am avut un circ cu cei de la Consiliul Județean și cu niște televiziuni din astea de apartament, probabil. Dacă sunteți amabilă și mergeți pe drumul județean, pe porțiunea pe care noi o administrăm, cu ghilimelele de rigoare, veți vedea că s-au finalizat lucrările la rețelele de alimentare cu apă potabilă și canalizare. În momentul de față se lucrează la refacere. Noi avem refăcute, aproximativ, 30 de traversări. Am început de la coada lacului. Se lucrează cu asfalt, deci, lucrările se vor finaliza în cursul acestei luni. Mă refer la refacerea stratului de asfalt unde a fost spart pentru a fi băgate conductele”, a explicat primarul comunei Teliucu Inferior. 

Gheorghe Daniel Pupeză a mai adăugat că va denunța contractul încheiat cu CJ Hunedoara. 

„Problema e cu contractul acesta de administrare. Încetarea contractului de administrare a drumului se poate face prin renunțare. Și noi facem o adresă, prin care învederăm CJ că renunțăm la acest contract, pentru că nu avem sursă de finanțare pentru întreținere și reparații. Facem reparațiile la ce s-a spart și, apoi, CJ îl va prelua cu drepturi depline pentru că și-a manifestat interesul deosebit pentru acest drum. Eu zic că din data de 15 denunțăm acest contract. Renunțăm la el, conform prevederilor contractuale. (...) Eu ca primar nu am niciun interes pe zona respectivă. Nu am niciun metru pătrat de teren pe baraj. Nu am niciun alegător acolo, pentru că toți sunt din alte zone. Am vrut să dezvoltăm zona, făcând apă și canalizare. Nu înțeleg de ce e atâta ură. Eu, ca primar, am primit, inclusiv de la Avocatul Poporului o adresă că pun în pericol viața șoferilor. Și, am luat titluri din presă, unde scrie că, începând cu 2016 șoseaua din zona Lacului Cinciș este cu probleme. Noi am preluat șoseaua în 2017, dar în 2016 era praf, în 2015 mureau oameni pe drumul acesta într-un accident”, a subliniat primarul comunei Teliucu Inferior. 

Întrebat de ce a fost nevoie să preia drumul în administrare, primarul Gheorghe Daniel Pupeză a spus că a fost o dorință a CJ Hunedoara din perioada 2017 - 2018 de a scăpa de acel sector de drum. 

„A fost o găselniță a CJ, din perioada 2017 - 2018. Până atunci, se lucra pe toate drumurile județene din județ și nu exista obligația de a fi preluate în administrare de primării. A fost o dorință a CJ de a se scăpa de acel drum. În momentul în care ai un proiect aprobat la București, pe PNDL, ai contract de finanțare semnat cu Ministerul Dezvoltării, eu aveam două variante: prima era să renunț la proiect sau să iau în administrare drumul”, a explicat Gheorghe Daniel Pupeză. 

Conform contractului, dreptul de administrare temporară asupra drumului județean 687D, de la km 3+350 la km 10+100, s-a făcut în baza unei solicitări a Consiliului Local Teliucu Inferior, din data de 28 noiembrie 2017. 

 

 

 

 

 

Adauga comentariu