Din cauza pandemiei, peste 15.000 de hunedoreni, fără acces la servicii medicale de urgență. O intervenție a echipajelor de prim-ajutor durează peste trei ore

În perioada pandemiei, angajații de la UPU Ilia au fost detașați la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Deva, la corturile de triaj epidemiologic. Astfel, unitatea medicală a fost închisă din luna martie, iar pacienții care au avut nevoie de servicii medicale de prim-ajutor au fost transportați la spitalele din Brad, Hunedoara sau Deva. Ceea ce a dus la creșterea timpilor de intervenție de la 30 de minute, la peste trei ore, susține primarul comunei Ilia. Unitatea medicală de la Ilia deservea aproximativ 15.000 de locuitori, din opt comune din nord-vestul județului. 

„La UPU Ilia apelează peste 15.000 de oameni, din opt comune. În plus, unitatea se ocupa și de accidentele rutiere de pe șoselele către Făget și Arad. În perioada pandemiei, pacienții au fost duși la spitalele din Brad, Hunedoara sau Deva. Durata intervenției a crescut de la 30 de minute, la minumum trei ore. Din momentul în care echipajul pleacă de la Ilia și revine cu pacientul, timpii de intervenție au crescut. Înainte, în momentul în care pleca ambulanța, spre exemplu la Dănulești, Gurasada, să preia un caz, în jumătate de oră ajungea la Ilia, unde puteau să stabilizeze pacientul, iar cazurile extrem de grave plecau la Deva. Acum, totul durează peste trei ore. Din câte am înțeles, la UPU Ilia, anul trecut, au fost cu 1.000 de cazuri mai multe, față de UPU Călan. Urgența din Ilia a salvat foarte multe vieți. Aici apelau oameni din comunele Gurasada, Burjuc, Ilia, Dobra, Bătrâna, Vorța, Zam, Lăpugiu, Brănișca, chiar și din Vețel. Ne dorim din tot sufletul să se reia activitatea la această unitate medicală”, a declarat Marius Omotă, primarul comunei Ilia. 

Oamenii din comunele menționate au cerut sprijinul autorităților locale pentru ca UPU Ilia să se redeschidă. 

„Am primit mai multe plângeri de la oameni, care spun că nu au acces la servicii medicale din cauză că UPU Ilia este închisă. La Deva le este frică să meargă, pentru că acolo a fost focar de Covid, dar și din cauza aglomerației de la acea unitate medicală. Au nevoie de investigații medicale care se puteau face la Ilia”, a spus Ovidiu Pădurean, primarul comunei Dobra. 

Managerul interimar al SJU Deva, medicul Emil Stoica Mariș, a declarat că, deocamdată, situația rămâne neschimbată, din cauza regulilor impuse în perioada stării de alertă. 

„Atât timp cât va dura starea de alertă, personalul de la UPU Ilia și Călan va fi la Urgența din Deva. Dacă, peste două săptămâni, va înceta starea de alertă și se schimbă legislația în vigoare, asistentele medicale de la Ilia și Călan vor reveni pe posturi. Sunt și doi medici la cele două unități, dar permanența, mai exact gărzile sunt asigurate de medici de la Deva. Acum, ținând cont că activitatea spitalului presupune trierea epidemiologică a pacienților, iar situația este mai complicată, atât medicii, cât și personalul auxiliar sunt la Urgența din Deva. Ilia și Călan au sistem de gardă, însă, cu reglementările care sunt în vigoare, nu mai există sistemul de gardă, decât de ture de 12 ore cu 24. Nemaiavând linie de gardă, medicii noștri nu au pe ce să își desfășoare activitatea. Reluarea activității la cele două unități nu depinde doar de noi”, a explicat medicul Emil Stoica Mariș.  

Și UPU Călan a fost închisă de la debutul pandemiei, cadrele medicale fiind transferate la SJU Deva. Ambele unități, de la Ilia și Călan, sunt în subordinea spitalului devean. 

Adauga comentariu