Devenii pot depune proiecte pentru municipiul lor. De luni, proiectul de bugetare participativă „Tu decizi pentru Deva” ia startul

Devenii se pot implica activ, începând de luni, 14 ianuarie, în problemele comunității locale. Un proiect de bugetare participativă propus de USR Deva Consiliului Local a trecut la vot și este gata să ia startul. 

„Tu decizi pentru Deva”, proiectul de bugetare participativă inițiat de USR Deva, este un proces prin care cetățenii municipiului sunt încurajați să identifice și semnaleze neajunsurile comunității, iar apoi să propună rezolvări ale acestora, prin soluții sub formă de proiecte. Bugetarea participativă devine, astfel, un instrument care permite participarea reală a cetățenilor la guvernarea orașului, aceștia putând decide în mod direct cum se va cheltui o sumă clar definită din bugetul de investiții. Prin acest instrument, cetăţenii municipiului Deva pot propune idei de proiecte care să rezolve micile neajunsuri ale comunitătii, proiecte care vor fi supuse validării autorităţilor locale. Dupa validare, cetăţenii vor putea vota proiectele câstigătoare, acestea urmând a fi implementate de către Primăria Deva. 

Ce pași trebuie urmați

Începând de luni, 14 ianuarie, și până în data de 28 februarie, cetățenii sunt așteptați să depună proiecte pentru Deva.

1. Persoanele care doresc să propună proiecte trebuie să aibă domiciului sau reședința în Municipiul Deva. Toate proiectele vor fi transmise prin e-mail la adresa tudecizi@primariadeva.ro, iar acestea vor fi încărcate pe site la secțiunea destinată bugetării participative de către personalul IT al Primăriei Municipiului Deva. În cazul în care există persoane care nu au acces sau cunoștințele necesare pentru transmiterea proiectelor, vor primi suportul necesar pentru depunere.

2. Valoarea estimată pentru un proiect propus trebuie să se încadreze în suma maximă de 100.000 lei, inclusiv TVA (suma va include toate etapele necesare realizării și implementării proiectului)

3. Fiecare cetăţean poate formula o singură propunere de proiect pentru fiecare din domeniile stabilite. Proiectul trebuie să fie sau să poată fi asimilat unei investiţii aflate în competenţa Municipiului Deva şi să vizeze un spaţiu din proprietatea publică a municipiului.

4. Proiectele se transmit obligatoriu prin email la adresa tudecizi@primariadeva.ro, pentru a fi încărcate pe site la secțiunea online dedicată bugetării participative în perioada stabilită și comunicată pentru înscrierea proiectelor.

5. Cetățenii pot apela la sprijin pentru întocmirea documentației și încărcarea on-line a propunerilor de proiecte. Totodată, pot adresa întrebări care au rol de a lămuri aspecte legate de procesul de bugetare participativă. Toate întrebările și răspunsurile referitoare la procesul de bugetare participativă vor fi publicate pe site-ul Primariei Municipiului Deva, secțiunea Bugetare participativă.

6. După încheierea perioadei de înscriere a proiectelor și verificarea acestora urmează votarea lor. 

7. Proiectele câștigătoare vor intra, apoi, în perioada de implementare (cu respectarea procedurilor legale).

Iată calendarul proiectului de bugetare participativă: 

14.01-28.02 - depunere proiecte
01.03-15.03 analiză și validare
15.03-30.03 perioadă vot
01.04-02.04 validare vot și comunicare rezultate

Administrația locală a alocat pentru bugetare participativă suma de 500.000 de lei, bani care pot fi folosiți anual pentru minimum cinci proiecte, fiecare având alocată suma de maximum 100.000 de lei. Deci, pot fi cinci proiecte făcute de deveni finanțate cu suma de 100.000 de lei, sau pot fi mai multe, finanțate cu mai puțini bani.

Iată, mai jos, domeniile de aplicare ale proiectului:

Adauga comentariu