Deputatul Anamaria Gavrilă intervine în problema termoficării: „Cer Primăriei Municipiului Deva să adopte o strategie de termoficare de care să beneficieze toți devenii”

Deputatul AUR Anamaria Gavrilă intervine în problema termoficării de la Deva, cerându-le autorităților locale să implementeze o soluție de care să beneficieze toți locuitorii orașului rămași fără căldură și apă caldă, după oprirea Termocentralei Mintia. Declarația parlamentarului vine în contextul în care reprezentanții Primăriei Deva au anunțat că vor dota cu centrale termice școlile din municipiu. 

„Termoficarea Devei, promisă de primarul Florin Oancea, rămâne înghețată în proiect. Niciodată devenii nu au fost umiliți și abandonați de administrația publică așa cum s-a întâmplat la începutul acestui an. În plină pandemie, au fost condamnați să înghețe în casele lor, la școală, la spital sau la serviciu, fără vreun sprijin de la stat sau de la aleșii locali.

Pentru ca această experiență degradantă să nu se mai repete și iarna viitoare, cer Primăriei Municipiului Deva să adopte o strategie de termoficare de care să beneficieze toți devenii, cu facturi mici de încălzire și care să poată fi pusă în practică în câteva luni.

Am vorbit cu mulți specialiști și am găsit o soluție. Profesorul inventator Iulian Horneț a adus pe piață și a implementat în alte orașe, de exemplu la Buzău, centralele de cartier pe bază de biomasă peletizată. Este o soluție inovativă, ecologică, cu cea mai eficientă ardere de pe piață, care ar rezolva până în noiembrie problema încălzirii pentru toți devenii, nu doar pentru școli și grădinițe. Investiția Primăriei în asemenea centrale este mică dacă ne raportăm la subvențiile plătite ani la rând din bugetul local pentru energia termică de la Mintia. Iar devenii vor plăti apoi facturi de încălzire pe peleți mai mici decât pentru încălzirea individuală pe gaz.

Propunerea mea este o alternativă la cea a primarului Oancea, care își dorește, fără nicio legătură cu realitatea, instalarea în Deva a câtorva mii de centrale pe gaz. O centrală pe gaz pentru fiecare școală, pe banii Primăriei, poate fi soluție pentru reluarea în condiții normale a cursurilor de la toamnă. Dar cum să îi îndemni pe devenii care locuiesc în apartamente să își instaleze, pe propria cheltuială, centrale individuale pe gaz?”, întreabă retoric parlamentarul. 

Parlamentarul hunedorean a mai explicat că, soluția centralelor termice individuale este una pe termen scurt, iar în viitorul apropiat termoficarea va redevni, din nou, o problemă, la Deva. O Directivă a Comisiei Europene interzice instalarea centralelor de apartament după 2030, iar unele municipii din România au găsit, deja, soluții de termoficare în conformitate cu cerințele europene. Printre eceste municipii se numără Oradea și Cluj-Napoca.

„În primul rând, fizic și tehnic e imposibil să fie instalate mii de centrale termice în oraș în câteva luni. În al doilea rând, instalarea unei asemenea centrale vine cu costuri considerabile, pe care nu oricine și le permite, iar durata lor de viață este de maxim 10 ani. Nu în ultimul rând, Directiva ErP (Energy related Products) pentru reducerea emisiilor de carbon presupune interzicerea instalării de noi centrale de apartamente pentru reducerea emisiilor de carbon având drept țintă anul 2030. Ce fac devenii după 2030?

Am propus varianta centralelor de cartier pe peleți pentru a atrage atenția asupra faptului că toți primarii de orașe, cu excepția domnului Oancea, fac eforturi să găsească soluții alternative de termificare. La Cluj-Napoca, Emil Boc tocmai a deschis o colaborare cu Universitatea Tehnică pentru dezvoltarea unui proiect de încălzire pe hidrogen. La Oradea, Ilie Bolojan a reabilitat întregul sistem de termoficare a orașului, inclusiv magistralele de termoficare și țevile pe un proiect început încă din anul 2013.

Unde e strategia de termoficare a Municipiului Deva? Nu este acceptabil riscul ca devenii să treacă și iarna viitoare prin coșmarul lipsei încălzirii. Îi cer primarului Oancea să înceteze această practică rușinoasă de a trimite oamenii să își instaleze centrale de apartament. Este momentul să își ia în serios responsabilitatea de primar și să implementeze soluții urgente, sustenabile și corecte pentru deveni”, a subliniat deputatul AUR.

Pentru instalarea de centrale pe gaz în școlile din Deva, Primăria Municipiului Deva va cheltui aproximativ șase milioane de euro, fiind vorba despre jumătatea din suma destinată învestițiilor din bugetul local. 

Adauga comentariu