(DECLARAȚIE VIDEO) Primarul comunei LELESE susține că va RENUNȚA la un proiect pe FONDURI EUROPENE, pentru că nu are bani de cofinanțare. La rectificarea făcută de Guvern a primit ZERO lei

Primarul comunei Lelese, Ciprian Achim, se vede nevoit să renunțe la un proiect pe fonduri europene, din cauză că nu va putea să asigure cofinanțarea cheltuielilor. Speranța acestuia a fost că va primi bani de la Guvern, odată cu rectificarea bugetară care s-a făcut în septembrie, când un miliard de lei din Fondul de rezervă a fost împărțit către primării. Însă, comuna Lelese se numără printre unitățile administrativ teritoriale care nu au primit niciun leu. Ciprian Achim a expus acestă situația și la discuțiile cu prefectul județului, unde a mers împreună cu alți colegi de partid. 

„Trebuie să nu uităm că suntem într-o situație de criză. Suntem încă la începutul toamnei, va urma iarna. Nu mai avem timp, până în primăvară, să așteptăm după soluții. Și, atunci, trebuie să vedem ceea ce este urgent să facem. Probabil, voi renunța la un proiect, dacă nu reușesc să iau bani împrumut de pe undeva, fiindcă nu am banii de cofinanțare. După cum știți, un proiect european, în valoare de milioane de euro, durează cinci, șase sau șapte ani să-l implementezi. Nu ai de unde să prevezi pentru fiecare an banii. Normal că aștepți să fii ajutat cu cofinanțări. Și nu cu cofinanțări mari. A fost această oportunitate, când Guvernul României putea să ne ajute pe toți. Eu nu fac comentarii, că s-a dat la PNL, că s-a dat la USR. Acestea sunt jocuri politice, la care eu, comună mică, nu mă bag. Problema este alta, că eu, cu nevoia de a cofinanța proiecte, care depășesc două milioane și jumătate de Euro, am ajuns să iau pe cofinanțări ZERO lei. Atunci, trebuie să văd, banii de iarnă îi pot plăti ca și cofinanțare? Nu știu, vom analiza. Dar va trebui să-mi las o rezervă pentru deszăpeziri, pentru ajutoare de căldură, pentru că și aceste lucruri, care, în mod normal, ar trebui să fie în grija Guvernului, au trecut în grija noastră”, a explicat primarul comunei Lelese.

Primarul Ciprian Achim a afirmat că proiectul la care ar putea să renunțe presupune introducerea Internetului în comună. Un proiect de care locuitorii au mare nevoie, deoarece semnalul la Internet în zonă este foarte slab.

„Am un proiect pe care acum ar trebui să-l încep. Am întocmit deja autorizația de construire. Este un proiect pe Internet. Și, probabil, vom alege să avem căldură și drumuri și vom renunța la Internet. Peste tot pe unde merg, mi se spune să mă îmrpumut. Chiar așa am ajuns, să ”, a precizat Ciprian Achim.

Administrația locală a comunei Lelese mai are în desfășurare un proiect pe fonduri europene, în valoare de 1.500.000 de Euro, pentru modernizarea drumurilor. Un alt doilea proiect este achiziționarea de utilaje pentru deszăpezire, deoarece comuna este situată într-o zonă montană, iar pe timpul iernii, deszăpezirea drumurilor este vitală pentru localnici. În Lelese, în momentul de față, sunt în derulare proiecte europene în valoare de 2.500.000 de Euro. Primarul Ciprian Achim a declarat că, în total, a reușit să atragă pentru comună 10 milioane de Euro, pe proiecte cu finanțare europeană. 

Pentru a accesa finanțare europeană pe proiecte, autoritățile locale trebuie să asigure un anumit procent din valoarea totală a cheltuielilor. Sumele nu sunt mari și, în majoritatea cazurilor ajung la 3 - 4 la sută din valoarea proiectului. Pentru primăriile cu bugete mici, însă, aceste sume sunt uriașe și pot deveni un impediment în accesarea banilor europeni. 

Adauga comentariu