Declarație halucinantă a ministrului Energiei, Virgil Popescu: „Au fost plăcut surprinși când le-am spus că Termocentrala Mintia e închisă de circa 4 luni”

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a acordat un interviu amplu publicației economedia.ro, în care a vorbit despre modificările pe care le va face la capitolul Energie din Programul Național de Redresare și Reziliență, transmis de România la Comisia Europeană (CE). Oficialul a declarat că va scoate din program toate proiectele cu finanțare directă ale unor companii de stat și private, urmând să organizeze o selecție a acestor proiecte. 

În PNRR au fost incluse o serie de proiecte care urmau să fie finanțate direct, cu o sumă de peste 600 de milioane de euro. Proiectele aparțineau unor companii cu capital majoritar de stat (Electrica SA, Nuclearelectrica, Hidroelectrica) sau unor parteneriate între companii de stat (Romgaz) și compania privată GSP Power, deținută de magnatul Gabriel Comănescu.

Virgil Popescu a mai spus că a dicutat cu reprezentanții CE și despre situația de la Complexul Energetic Hunedoara (CEH), care are în administrare Termocentrala Mintia. Declarația ministrului pe acest subiect a fost una halucinantă. Popescu a afirmat că oficialii europeni de la Bruxelles „au fost plăcut surprinși”, când le-a spus că termocentrala este închisă de patru luni, din cauză că nu are autorizație de mediu. 

„Totul s-a învârtit în jurul decarbonării, astfel încât în 2035 să ajungem la 55% reducere a emisiilor de CO2. Erau foarte interesați ce se întâmplă la CE Hunedoara, CE Oltenia și cum vedem noi scoaterea capacităților de producție a energiei pe bază de cărbune și cu ce le înlocuim”, a spus ministrul Energiei într-un interviu pentru economedia.ro.

„Sunt foarte bine informați, aveau o listă cu toate capacitățile de producție. Au fost plăcut surprinși când le-am spus că termocentrala de Mintia (parte a CE Hunedoara) e închisă de circa 4 luni pentru că nu mai are autorizație de mediu. Am discutat problema punctuală cu decarbonarea, le-am spus că avem deja un acord de phase-out (renunțare – n.red.) la producția de huilă cu sindicatele de la Hunedoara, că suntem în planul de restructurare la CE Oltenia și că, în funcție de cum avansează, ne-am luat angajamentul ca România să înlocuiască cărbunele, dar avem nevoie de gaz natural”, a spus Virgil Popescu pentru publicația citată.

Angajații Termocentralei Mintia, aproximativ 700 de persoane, vor fi disponibilizați, în prezent, fiind în perioada de preaviz, care se încheie în data de 26 iulie. De la divizia minieră a CEH vor fi disponibilizați alți 700 de angajați, care vor încheia perioada de preaviz în data de 23 iulie. Societatea de stat se află în insolvență, înregistrând datorii imense, de ordinul miliardelor de lei. În administrarea CEH se află Termocentralele Mintia și Paroșeni, precum și minele Lonea, Lupeni, Livezeni și Vulcan. 

 

 

Adauga comentariu